ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Zmena daňovej legislatívy a ako investovať podľa nových pravidiel

 

Nová vláda nás v posledných týždňoch informovala o návrhoch na zmeny týkajúce sa zdanenia investícií. Niektoré investície na tom budú tak, ako na tom boli doteraz, ale naopak, niektoré investície sa z daňového hľadiska výrazne predražia. V tomto článku sa dozviete, akých aktív sa zmeny budú týkať a aj to, ako sa na tieto nové zmeny prichystať.

Ako sa vraví – šťastie praje pripraveným.

 

Konkrétne zmeny

Najdôležitejšie zmeny sa budú týkať týchto 3 investícií:

1. Kryptomien - pri realizovanom zisku z kryptomien sa ruší návrh na 7 % daň z výnosu, ale zdanenie bude fungovať  tak, ako fungovalo pôvodne (19 % daň + 14 % zdravotné poistenie);

2. Podielové fondy - pri podielových fondoch má byť opäť zavedená daň z príjmu bez ohľadu na to, kedy požiadate o redemáciu (výplatu podielových jednotiek). Daň z príjmu má byť taká, ako bola pôvodne a teda 19 %;

3. ETF fondy a akcie ostávajú aj naďalej oslobodené od dane po 1 roku od dátumu ich nadobudnutia.

 
 

Ako sa investične zariadiť podľa týchto nových zmien?

V prvom rade by sme sa mali zamerať hlavne na tie aktíva, ktoré sú daňovo oslobodené. Ono sa to zdá, ale zaplatiť 19 % (čo je takmer jedna pätina celého zisku) na daniach je celkom dosť. Zoberme si príklad. Ak by ste pri dlhodobom investovaní dosiahli napríklad celkový výnos 50 000 €, je rozdiel, či z nich zaplatíte 9 500 € na daniach alebo či celých 50 tisíc ostane vám.

V tomto smere majú výhodu najmä akcie a ETF fondy. Sú to moje najobľúbenejšie nástroje na investovanie, čo ste si už asi mohli všimnúť. Tento rok bol naviac plný zaujímavých príležitostí, o čom sa môžete dočítať v tomto článku.

 

Čo sa týka bežných podielových fondov, tam je vhodné spraviť dva kroky. Na jednej strane je držať podielové fondy dlhodobo a dúfať, že sa opäť ku oslobodeniu od dane najbližšia vláda dostane. Ak je samozrejme vo vašich možnostiach nechať tam investované peniaze dlhodobo (ak ste napríklad s investovaním iba začali).

Na druhej strane je fajn vystihnúť nejaké obdobie, počas ktorého budú dané fondy, do ktorých investujete, nízko. Napríklad po príchode nejakej krízy. Riešením je odpredať ho s minimálnym výnosom (aby ste zaplatili minimálnu daň) a v tom bode presunúť peniaze do ETF fondov. S tým vám viem samozrejme pomôcť.

 

Pri kryptomenách je zdanenie dosť vysoké, keďže na daň a zdravotný odvod sa vyžaduje zaplatiť až tretinu celého zisku. Najlepším riešením je tiež čakanie na zmenu zákona, prípadne zmena trvalého pobytu do iného štátu ako je Slovensko (pokiaľ by ste mali v kryptomenách výraznú časť vášho majetku).

Rezidencia v inom štáte ako na Slovensku je samozrejme  všeobecným riešením pre daňové zefektívnenie.

 

Sporiace/termínované účty

V rámci sporiacich a termínovaných účtov zmeny nenastali, ale keď tu už riešime otázku zdaňovania jednotlivých aktív, doplním to tu. Je veľmi dôležité nastaviť si to tak, aby ste využili investovanie na sporiacom účte tak, aby sa vás netýkala daňová povinnosť. To som bližšie rozpísal v tomto článku.

Výsledok bol taký, že je možné investovať do peňažných ETFiek, ktoré sú podľa legislatívy od daňovej povinnosti oslobodené. Naviac presnejšie kopírujú úrokové sadzby ECBčky. A teda viete, že vaše peniaze budú úročené podľa jednej z hlavnej úrokových sadzieb ECB.

 
 
 
 

Podnikatelia

Do tohto článku tiež zahrniem novinku v oblasti podnikania. Keďže aj podnikanie čiastočne súvisí s investovaním (čím viac zarobíte, tým viac môžete investovať), je dôležité spomenúť tu aj opätovne zavedené daňové licencie. Tá vychádza na minimálnu sumu 340 € ročne. A čím sa bude zvyšovať obrat sročky, tým sa bude zvyšovať aj výška zaplatenej daňovej licencie. A pokiaľ máte viac sročiek, tak táto zmena sa týka každej sročky.

Stále však platí, že sro je výhodnejšia ako živnosť. Najmä z pohľadu vašej finančnej nezávislosti.

 

Záver

Nech nastanú akékoľvek zmeny daňovej legislatívy, vždy budú aktíva, do ktorých sa viac oplatí viac investovať ako do iných. Tieto aktíva je dôležité si vybrať a najmä sa naučiť hrať „investičnú hru“ podľa pravidiel, ktoré stanovuje zákon.

Keďže sú stále ETF fondy a akcie po 1 roku oslobodené od dane, tieto nové daňové zmeny ich vôbec nezasiahnu. Je teda čas mať veľkú časť portfólia práve v týchto aktívach.