ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Vyhodnotenie pol roka na akciových trhoch

 

Máme za sebou polovicu roka a tak ako štandardne, aj teraz vám prinášam zhodnotenie toho, ako sa darilo akciovým trhom za uplynulých 6 mesiacov. Naposledy som hodnotil celý rok 2022 a to z pohľadu všetkých aktív.

 

Očakávala sa recesia, ale realita je krajšia

Na začiatku roka mnoho investorov očakávalo, že vývoj akcií bude pravdepodobne klesajúci alebo čo bol častejší názor bol ten, že pôjdeme do strany. To sa však nestalo a akciové trhy narástli. A to rozprávkovo.

Index S&P500 narástol od začiatku roka o 15 %, index Dow Jones tiež o 15 %, index NASDAQ100 rástol tempom 38 %, nemecký DAX spravil od začiatku roka 13 % a čínsky Hang Seng stratil približne 6 percent.

Od mnohých ľudí som medzičasom dostával otázku, že keď máme stále infláciu necelých 12 %, kde na ňu zarobiť. Tými nárastmi akciových trhov už tak máte túto otázku zodpovedanú.

 

Hlavné udalosti celého pol roka

Udalosťou číslo jedna bola inflácia. Väčšina krajín potrebovala dostať nadmerne vysokú infláciu na rozumnejšie hodnoty. To sa aj podarilo. Na začiatku roka bola inflácia USA na úrovni 6,4 % a tá je aktuálne na 4 percentách. Hrozba vysokej inflácie je tak čiastočne odvrátená.

 

Vývoj inflácie v USA

 
 

V eurozóne mala inflácia podobný trend. Na začiatku roka sme sa nachádzali na úrovni 8,6 % a aktuálne sme blízko úrovne 5,5 percenta.

V oboch regiónoch je inflácia stále vysoká v porovnaní s cielenými 2 percentami, ale základ je ten, že sa jej podarilo zostúpiť z maxím.

Druhou vecou, ktorá hýbala trhmi, sú úrokové sadzby. Inflácia bola stiahnutá práve vďaka vyšším úrokovým sadzbám. Tie spôsobili to, že ľuďom bola poskytovaná nižšia výška úverov ako to bolo pred rokom alebo pred dvomi. A tak sa obmedzila aj spotreba ťahaná úvermi.

Základná úroková sadzba bola napríklad v prípade eurozóny na začiatku roka na úrovni 2,5 % a aktuálne sme na 4 percentách. Je to samozrejme iba základná úroková sadzba. Reálne sadzby v bankách bývajú častokrát vyššie.

 

Treťou podstatnou vecou je umelá inteligencia. Tá je podľa môjho názoru opäť trendom, ktorý môže byť počas najbližších rokov zaujímavý. A to hlavne vo všetkých oblastiach, kde môže umelá inteligencia pomôcť s automatizáciou a uľahčením všetkých procesov. Tá udávala výrazný trend práve akciám technologických firiem.

 

Jednotlivé sektory – zhodnotenie

Takto to vyzeralo s jednotlivými sektormi za posledného pol roka:

 
 

Prvá trojka víťazov spomedzi sektorov je jasná. Na prvom mieste v rámci zhodnotenia sa umiestnili technológie, na druhom mieste to boli firmy v oblasti komunikačných služieb a na 3. mieste skončil konzumný cyklický sektor.

Na poslednom mieste sa umiestnili utility a teda firmy z oblasti elektrickej energie. Vzhľadom na situáciu s úrokovým sadzbami som celkom prekvapený zo sektora real estate, ktorý stratil iba necelé percento. Očakával som vyššie prepady. Medziročne však stráca cez 8 percent.

Zo sektora technológií sa vidíme zelenať takmer všetky firmy:

Do pozornosti dávam hlavne Nvidiu, ktorá za pol roka spravila neuveriteľných 188 %. Rozprávame sa o firme, ktorá má kapitalizáciu 1 trilión! Ostatné firmy dokázali spraviť zhodnotenie rádovo v desiatkách percent.

V sektore komunikačných služieb to vyzeralo nasledovne:

Zdroj je rovnaký ako v predošlom prípade. Blysla sa Meta (resp. Facebook), ktorá spravila nárast za 6 mesiacov približne 128 %. Na firmu s takouto kapitalizáciou je to tiež obdivuhodný nárast.

A v sektore konzumného cyklického sektora to vyzeralo takto:

Zdroj je opäť rovnaký. Do pozornosti dávam firmy Tesla so zhodnotením 141 % za pol roka a firmu Carnival Corporation, ktorá si pripísala 118 %. Zaujímavé zhodnotenia investorom dokázali priniesť aj firmy, ktoré súvisia s cestovaním a s ubytovaním. Na ich nárastoch je vidieť aj to, že ľudia sa po covide rozcestovali.

 

Moje predikcie na najbližšie obdobie

Prvé 3 sektory dosiahli naozaj vysoké zhodnotenie. Pokiaľ sú nejaké sektory moc podhodnotené alebo naopak nadhodnotené, treba to využiť. Teda pokiaľ máte zaujímavé zhodnotenie, napríklad v prvej trojke, je ideálny čas na presun peňazí do iných, podhodnotených sektorov. Ak teda niekde máte za pol roka výnosy v desiatkach percent, je na čase výnos realizovať. Pretože pravdepodobnosť následných prepadov je vysoká.

Tí, ktorí investujete do technológií pravidelne, pre vás sa nič nemení. Tým, že investujete pravidelne, nakupujete za rôzne ceny. Ak by aj nastali prepady, podarí sa vám dokúpiť aj pri nižších cenách. 

Taktiež sa odporúčam vyhnúť realitnému trhu. Síce ceny niektorých REITov sa zaujímavo prepadli, ale podľa môjho názoru ešte pri nich nastanú prepady a bude možnosť zainvestovať výhodnejšie.

Ak sa pozeráte na finančný sektor, zaujímavou voľbou môžu byť napríklad spoločnosti, ktoré sa zaoberajú správou kapitálu. V bankovom sektore až takú vysokú istotu aktuálne nevnímam.

A okrem nehnuteľností sa odporúčam vyvarovať aj cyklickému sektoru a to napríklad automobilkám alebo luxusným tovarom. Kúpa takýchto vecí bola doteraz častokrát ťahaná práve lacnými úvermi. Toto obdobie lacných peňazí na nejaký čas ale skončilo.

Na ktoré sektory je vhodné sa zamerať? Na priemysel, na zdravotníctvo a na bežnú spotrebu. Zo sektora priemyslu sú to napríklad firmy, ktoré sa venujú stavbe diaľnic či už v USA alebo v Kanade. V zdravotníckom sektore je tiež mnoho firiem, ktoré sú kvalitné, sú za atraktívne ceny a majú aj zaujímavú dividendu. Nájsť ich môžete z podsektorov hlavných výrobcov liekov, healthcare plans alebo v skupine diagnostík a prieskumov.

A v podsektore bežnej spotreby je možné nájsť viacero firiem, ktoré majú vysoké dividendy. Pokiaľ hľadáte do vášho portfólia dividendových aristokratov, tu ich máte možnosť nájsť.

 

Tento článok nie je investičným odporúčaním a vyjadruje moje osobné názory.