ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

10 investičných trendov v roku 2023

 

Keďže sme na konci 2023, zvažoval som, akú tému do článok zvoliť. Keďže rok nám ešte neskončil, na jeho investičné zhodnotenie je zatiaľ skoro. Pozrime sa teda na top 10 investičných trendov, ktoré nastali v roku 2023.

 

1. Investície zabezpečili investorom infláciu

V roku 2023 nám investície vo svojich zhodnoteniach vrátili výšku inflácie, ktorú sme tu mali v roku 2022. Napríklad priemerná inflácia bola v eurozóne v roku 2022 na úrovni 8 percent a keď si zoberieme akciové indexy, tak nemecký DAX zhodnocuje za posledný rok o 20 % a americký S&P500 o 24 percent. Teda zarobili nám na infláciu a niečo naviac.

Teda pokiaľ ste si niekto dávali otázku, kedy investície zarobia na infláciu, ktorú sme tu mali v predošlom roku, máte tu odpoveď.

 

2. Umelá inteligencia bola v popredí

Jedným z menovateľov najziskovejších investícií v roku 2023 bola umelá inteligencia. Väčšina firiem, start-upov alebo akýchkoľvek iných investícií, ktoré sa zaoberajú umelou inteligenciou, dosahovali lepšie zhodnotenie ako iné investície. Tak isto sme boli svedkami aplikovania umelej inteligencie v praxi.

 

3. Sedem hráčov prekonalo 496 hráčov

S&500 najviac ťahali posledný rok tí najväčší hráči. Top 7 firiem z indexu ťahalo celý index najviac. Firmy Apple, Amazon, Microsoft, Nvidia, Google, Meta a Tesla zhodnotili za posledný rok priemerne investovaný kapitál dvojnásobne. A zvyšok indexu (496 firiem) skončilo okolo nuly. Nemať v portfóliu zahrnutých tých najlepších hráčov na trhu by vás tak pripravilo o ten najlepší potenciál zhodnotenia z celého indexu.

Treba mať tiež na mysli to, že aj pokiaľ budú firmy, ktoré prídu s niečím inovatívnym (ako je napríklad AI), veľkí hráči budú tieto firmy skupovať. A teda tak či tak budú dlhodobo medzi tými najkvalitnejšími hráčmi na trhu.

 

4. Úrokové sadzby ostanú zastabilizované a inflácia tiež

Okrem iného to vyzerá na stabilizáciu inflácie a tiež úrokových sadzieb. Oba tieto ekonomické ukazovatele sú úzko späté a s úrokovými sadzbami sa čakalo prakticky na infláciu. Tá je aktuálne napr. v USA na úrovni 3,1 % a v eurozóne na úrovni 2,4 %. Na čo však treba zamerať najväčšiu pozornosť, je tzv. core PCE price index. Ten hovorí o tom, ako sa vyvíja inflácia  pri všetkých tovaroch a službách mimo cien energií a potravín.

Pretože hlavne tie spôsobili pokles inflácie. Centrálnym bankám však vadí najmä inflácia pri ostatných tovaroch a službách. A teda to, ako veľmi ľudia míňajú napríklad na lifestyle, voľnočasové aktivity, na domácnosť a pod. Jednoducho mimo potravín a energií atď. Pokiaľ sa ľudia neuskromnia v tejto spotrebe, predpoklad výrazného zníženia úrokových sadzieb bude klesať.

 
 

5. Výborné príležitosti v dividendových tituloch

Zároveň zlacneli dividendové tituly. Keď si pozrieme toto ETFko, ktoré je zostavené z dividendových aristokratov z S&P500, má dividendu 3,8 % ročne a za posledný rok narástlo minimálne. To teda predstavuje výbornú príležitosť na zainvestovanie.

 
 
 
 

6. Cash is king

Cash bol posledné roky king. Cash umožnil na jednej strane to, aby sme boli v pohode, keď nám prišli neočakávané výdaje, ale zároveň nám umožnil využiť investičné príležitosti, ktorých bolo posledné roky mnoho. A mali sme ich možnosť vynikajúco načasovať.

Tak isto je ho možné využiť na investičné príležitosti, ktoré máme k dispozícii teraz. A stále dáva význam mať 10 – 30 % v hotovosti. Či už na dokupovanie alebo na nové investičné príležitosti. Tie sa objavujú stále a vyzerá to tak, že sa ešte objavovať budú.

 

7. Dlhopisy a sporenia opäť dávajú význam

S rastúcimi úrokovými sadzbami zlacneli aj dlhopisy (či už štátne alebo korporátne). Ich aktuálne ceny opäť dávajú význam do nich zainvestovať a mať ich ako doplnok ku portfóliu. Ten môže tvoriť fantastickú defenzívnu funkciu. A zároveň generovať pravidelný výnos v podobe vyplácaných úrokov.

Tak isto existujú zaujímavé možnosti sporenia, pri ktorých nemusíte riskovať žiadnu volatilitu. O jednej z nich som písal v tomto článku.

 

8. Cena dávala väčší význam ako hodnota

Investori v tomto roku kládli dôraz skôr na cenu ako na to, či je daná investícia hodnotová alebo či dáva dlhodobý význam. Tituly, ktoré za posledné roky vyklesali najviac, boli častokrát tie najzaujímavejšie. Medzi takéto investície možno zaradiť firmy ako Robinhood alebo Sofi. A mnoho ďalších.

Vnímam to tak, že cena v tomto prípade zavážila viac ako fundamenty a preto sú medziročné nárasty také zaujímavé. Pripomína to mániu z roku 2021, ktorá nastala s tzv. meme stocks.

 

9. Zastavenie rastu cien ropy

Ďalším trendom bolo zastaveniu rastu cien ropy. To si pravdepodobne všimol každý z nás už pri tankovaní na čerpacích staniciach. Z tých maxím sa to už pýtalo, aby ropa naďalej zlacňovala. Zároveň sa cez ňu do cien tovarov a služieb tak nebude premietať inflácia.

 

Graficky vyzerá vývoj ceny ropy takto (za posledných 5 rokov):

10. „Kohútiky“ sa zastavili

A na záver pripájam trend, ktorý nie je priamo investičný, ale súvisí s ním. A týka sa financovania. Najmä oproti predošlému roku výrazne klesol počet poskytnutých úverov, či už spotrebných úverov alebo hypoték. To samozrejme nastalo kvôli rastu úrokových sadzieb. Rast úrokových sadzieb znamená pre banku (resp. pre veriteľa) vyššie riziko a práve kvôli nemu sa poskytuje menší objem úverov.

Medziročne nové úvery na bývanie poklesli približne o 35 % a vyzerá to tak, že najbližšie 1 – 2 roky to nebude o nič lepšie.

V tomto článku ste sa dozvedeli tie najdôležitejšie „investičné menovatele“ predošlého roku a teda roku 2023. Viacero z nich bude mať dopad aj na rok 2024, ale to spolu rozoberieme v jednom z nasledujúcich článkov, ktoré mám pre vás pripravené.