ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Umelá inteligencia – najznámejšie softvéry a investičné príležitosti

 

Tento rok kladiem veľký dôraz na investície v oblasti umelej inteligencie (AI), ale nepridal som zatiaľ žiaden článok o nej. Práve teraz to však idem zmeniť.

Umelá inteligencia bola jedným z top trendov tohto roka a keď si to tak zoberieme, tak bola hlavným menovateľom, ktorý akceleroval akciový trh nahor. Nielen ten americký, ale celosvetový.

Motivácia, ktorá ma priviedla k napísaniu tohto článku bola najmä tá, aby sme sa zamerali nielen na potenciálne príležitosti v investovaní, ale najmä na popis jednotlivých softvérov, ktoré sú poháňané umelou inteligenciou. Nie som ITčkár a pravdepodobne ani vy nie a preto môže mať tento článok pre vás výraznú pridanú hodnotu.

 

Top investície v oblasti AI

Top výber firiem, ktoré pôsobia v oblasti AI, môžete nájsť práve v tomto ETFku. ETF sa nazýva Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C.

Top 10 spoločností, ktoré tu môžeme nájsť, sú Meta, Google, Nvidia, Amazon, Microsoft, Salesforce, Adobe, Samsung electronics, Apple a Accenture. Aké majú tieto spoločnosti AI softvéry?

 

Prvým softvérom je softvér spoločnosti Meta, ktorý sa nazýva PyTorch. Ide o framework, ktorý urýchľuje cestu od výskumného prototypovania k produkčnému nasadeniu. Veľa sa toho deje samozrejme aj na pozadí a Meta vie vyťažiť z našej aktivity na sociálnych sieťach naozaj veľa. Možno to zájde až do bodu, že nám na základe napísaných správ s potenciálnymi životnými partnermi povie sama, ktorý bude pre nás ten najlepší.

 

Google má zasa softvér Google Assistant. Možno ho použiť na vyhľadávanie na internete, kontrolu gmailu, kalendára a prístup k mapám Google na navigáciu. Softvér podporuje aj aplikácie a služby tretích strán, ako sú napríklad Uber a Spotify, ktoré možno používať prostredníctvom hlasových príkazov. Google Assistant je zadarmo na použitie s účtom Google.

Myslím, že tento program najviac vnímame vtedy, keď niečo vyhľadávame na webe. Doteraz to bolo hlavne o tom, že keď sme na Google niečo hľadali, museli sme sa preklikať cez mnoho linkov a odkazov, kým sme našli to, čo sme reálne hľadali. Teraz nám však Google poskytne odpoveď hneď. A to vo väčšine prípadov. AI tu odvádza svoju prácu dokonale.

 
 

Amazon má softvéry Amazon Polly a Amazon Alexa. Amazon Polly je je cloudová služba prevodu textu na reč (TTS) vyvinutá spoločnosťou Amazon Web Services (AWS). Ponúka širokú škálu funkcií, najmä pre vývojárov, čo im umožňuje pridávať prirodzené zvuky do svojich aplikácií a iných projektov.

Amazon Alexa je nástroj do domácnosti a možno ho použiť na nastavovanie budíkov, získavanie aktuálnych informácií o počasí v reálnom čase, správu kalendárov, ovládanie inteligentných domácich zariadení a na online nákupy. Používatelia môžu tieto zručnosti povoliť na vykonávanie úloh ako je objednávanie jedla, vyžiadanie jazdy, hranie hier, počúvanie podcastov a vykonávanie mnohých ďalších úloh.

Pri eshopoch ma udivuje hlavne to, že niekedy prezradia vašim rodinným príslušníkom informácie skôr ako vy sami. Keď napríklad otec zistil oveľa skôr ako mal to, že jeho dcéra je tehotná. Tá bola približne v 2. mesiaci tehotenstva, ale už vtedy im začal jeden obchodný reťazec posielať letáky s ponukami na produkty pre novorodencov. Otec bol z toho prekvapený, že či je tá reklama dobre adresovaná, ale bola – dcéra tieto produkty pre novorodencov pozerala na jeho počítači. Následne musela ísť s pravdou von...

 

Spoločnosť Microsoft má zasa softvéry (spojené s umelou inteligenciou) CortanaMicrosoft Azure. Cortanaje osobná asistentka produktivity od spoločnosti Microsoft, ktorá vám pomôže ušetriť čas a zamerať pozornosť na to, na čom najviac záleží. Spravuje za vás kalendár, udržuje váš plán aktuálny, pripája vás k schôdzi v Microsoft Teams alebo zisťuje, s kým je vaša ďalšia online schôdza. Okrem toho dokáže otvárať aplikácie na počítači.

Microsoft Azure pomáha vývojárom napríklad napríklad so službou Azure Bot Service. Je to funkcia, ktorá umožňuje vývojárom zostavovať, testovať a nasadzovať inteligentné roboty, ktoré dokážu komunikovať s používateľmi prostredníctvom rôznych kanálov, ako sú web, mobilné platformy a platformy na odosielanie správ. A samozrejme, mnoho ďalšieho...

 

Salesforce má softvér Salesforce Einstein. Tá zohráva významnú úlohu v marketingu poskytovaním inteligentných prehľadov, automatizácie a personalizácie na zlepšenie marketingových stratégií a kampaní. Salesforce GPT, nástroj založený na báze AI, pomáha používateľom vytvárať prispôsobený obsah, ktorý zapája ich zákazníkov a potenciálnych zákazníkov a generuje prehľady o predaji a marketingu.

 
 
 
 

Firma Adobe má softvér Adobe Sensei. Ten ponúka umelcom, dizajnérom a obchodníkom viacero funkcií a služieb. Ide o virtuálneho asistenta poháňaného AI, ktorý kombinuje silu umelej inteligencie a strojového učenia na zvýšenie produktivity, automatizáciu úloh a poskytovanie inteligentných prehľadov. Prvýkrát bol predstavený v roku 2016 a je navrhnutý tak, aby rozšíril kreatívny proces a poskytol používateľom inteligentné nástroje a funkcie. Slúži hlavne na rozvoj kreativity.

Majú aj softvér Adobe Premier Pro, ktorý je výkonnejším video editorom, poháňaným AI a slúži na zefektívnenie procesu úprav videí. Napríklad toho, kde sa majú klipy orezať alebo ktoré klipy použiť, triedenie farieb, miešanie zvuku, pohyblivá grafika a mnoho ďalších funkcionalít.

 

Apple má známu aplikáciu Siri. Tá v mobile reaguje na váš hlas a na základe neho vykonáva úlohy v mobile, ktoré jej zadáte. Len zo zaujímavosti – prvýkrát bola uvedené v iPhone už v roku 2011. Tu vidieť, aký mal Apple náskok pred konkurenciou. Aj preto je teraz najväčšou firmou na sveta. A tým by som popis jednotlivých softvérov firiem ukončil. Existuje mnoho ďalších firiem, ktoré majú zaujímavé služby v oblasti umelej inteligencie. V tomto článku som prejsť hlavne softvéry a aplikácie v oblasti AI tých najznámejších firiem.

Ako to investične využiť?

Investície do umelej inteligencie odporúčam riešiť dlhodobo. Keď sa pozrieme na graf uvedeného ETF fondu, tak vidíme, že za rok narástol ETF fond o viac ako o 45 %. Je to pochopiteľné, pretože umelá inteligencia je tento rok jedným z najviac sledovaných trendov. Investície odporúčam riešiť pravidelne a napríklad do spomínaného ETF fondu.

O umelú inteligenciu bude najbližšie roky veľký záujem a možno ju podľa môjho názoru označiť za internet číslo 2. A vyhrávať budú tí najväčší hráči. Oplatí sa investovať práve do nich, pretože keď sa pozrieme na ich cash, tak v budúcnosti si budú môcť dovoliť poskupovať menšie firmy so zaujímavými službami v oblasti AI.