ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

5 + 1 dôvodov, prečo investovať na akciové trhy

 
býk článok.jpg

Veľa ľudí, ktorých počúvam, čakali na nejakú poriadnu krízu na globálnom akciovom trhu. Už posledných 5 rokov. Ako uvádzam tu, tak ten hlavný „Express,“ resp. Pendolino, im už ušli. Najhoršia vec, ktorú si môžeme povedať je, že akcie sú práve teraz drahé. Lenže realita je, že pokiaľ sa nič nepokazí, budú drahšie a drahšie. Veď posledných 10 rokov nám to pekne ukázalo.

To, že akciový trh dlhodobo rastie, je nám jasné aj na základe vývoja týchto firiem. A že akciový trh z dlhodobého hľadiska narastá. Uveďme si ale pár dôvodov aj na strednodobý nárast akcií. Poďme sa pozrieť na 5 + 1 dôvodov, prečo začať s akciovým trhom práve teraz. 

 

1. DÔVOD: Kvantitatívne uvoľňovanie

Kvantitatívne uvoľňovanie musí mať z dlhodobého hľadiska inflačné vyústenie v podobe nárastu cien. Pár informácií naviac uvádzam k tomu aj tu. Veličinou, ktorou môžeme sledovať tlačení peňazí, je ponuka peňazí alebo money supply. Za posledných 10 rokov je približne dvojnásobná:

money supply článok.jpg
 
 

Tu sa bavíme iba o fyzických peniazoch, pričom, samozrejme, viac populárne je doplniť nuly ku číslam, ktoré sú digitálne zaznamenané. Lepšie o tom hovorí graf, kde vidíme, že celková bilancia ECB narástla viac ako trojnásobne, teda ešte viac ako v prípade fyzických peňazí. Takže hodnota peňazí bude klesať a to musíme riešiť práve investovaním.

 

2. DÔVOD: Ťažko sa hľadajú alternatívy

Pozrime sa na zoznam týchto aktív. Do čoho investovať so zaujímavým výnosom a zároveň primeraným rizikom? Moc na výber aktuálne nemáme. Okrem akciového trhu dávajú zmysel najmä nehnuteľnosti, samozrejme ETFká (ak sa bavíme o akciovom trhu), samotné akcie firiem a kombinované stratégie. Kryptomeny najväčší boom už zažili a aj tak im patrí, ak to uznáte za vhodné, iba drobný zlomok portfólia. Kombinované stratégie alebo alternatívy, ako sú napríklad umenie alebo víno, tam tiež budú príležitosti, ale musíme tomu rozumieť. A nehnuteľnosti sú kapitola sama o sebe, samozrejme vhodná. Hlavne teraz, keď ich posledný rok nezastavila v raste ani situácia týkajúca sa covidu. Nájmy sa síce znížili, ale cena aktíva ako taká rastie zaujímavo. Ak aj príde korekcia, nič sa nedeje.

Spomedzi aktív, ktoré sa dajú rýchlo speňažiť a prinášajú zaujímavý výnos, akciový trh vyhráva.

 

3. DÔVOD: Sú sektory, ktoré koronou zasiahnuté neboli

 
 
IT modrý obrázok.jpg
 
 

Bavíme sa prevažne o technologických firmách, ktoré mali a majú historickú príležitosť urýchliť celkovú digitalizáciu ako takú. Aj keď ich akcie klesali pri výplachu, veľmi rýchlo sa vrátali nahor. Tu sme si ukázali napríklad Apple. A s klientami sme sa sústredili na sektor ešportov. Tam sú aj tieto firmy a máme ich v rámci ETFka. Rast za posledný rok mali cez 90 %:

ešporty firmy.jpg
 
 

Akonáhle príde akýkoľvek lockdown, ich tržby by mali mať rastúci trend. Ľudia predsa budú hrať PC aj z domu.

 

4. DÔVOD: Kvalitné dividendové portfólio má svoje čaro

A pokiaľ si zostavíme akcie s dividendami okolo 3 percent, sme na tom stále lepšie ako v prípade niektorých dlhopisových riešení. Dokonca stále aj nad infláciou. Vo svojom kurze som dokonca zostavil defenzívne portfólio s dividendou približne 5,68 %. A pokiaľ ste zameraní na pasívny príjem z dividend, nie je o čom...

5%.jpg
 
 

Vidím zároveň skvelú možnosť kúpiť napríklad akcie amerických bánk. Pri nich je skvelý priestor skombinovať nielen dividendový výnos, ale zároveň aj s kapitálovým. Nemusím vám teda ani hovoriť, že sú súčasťou môjho portfólia.

 

5. DÔVOD: Pozitívne správy ohľadom covidu a vakcíny

Trhy poháňajú vpred informácie o vakcínach proti tejto infekčnej chorobe. Hlavné riziko, ktorého sa ľudia báli najmä začiatkom minulého roka, ide tak postupne do úzadia. Síce korona je a aj bude ešte dosť riešenou témou, veľký strašiak akcií sa postupne zmenšuje.

 

6. DÔVOD: Krízy sú rýchlejšie a rýchlejšie

Tá posledná z pohľadu poklesov na trhoch trvala od februára do začiatku apríla, kedy sa trhy zosunuli takmer o tretinu. Pokles bol však rýchlo vytiahnutý, takže „V recovery.” Myslím si, že celkovo ďalšie krízy budú rýchlejšie ako tie, ktoré sme tu mali doteraz. Pokiaľ budú rýchle, netreba sa obávať, že by sme mohli skončiť počas dlhšieho obdobia, ako je 5 rokov, zaseknutí niekde v poklesovom kanáli na akciách.

Ak vám dal článok zaujímavé informácie, nechajte mi pod ním komentár, prípadne ho zdieľajte s vašim okolím. Ak vás zaujíma investovanie do konkrétneho sektora, do ETFiek alebo vytvorenie dividendového portfólia, ozvite sa mi.