ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Prečo je investovanie pre každého z nás nevyhnutné?

 
investing moja webka.jpg

Či si to uvedomujeme alebo nie, investovanie je pre každého z nás nevyhnutné. Nech sa pozrieme na to z akejkoľvek strany, okrem nevýhody, že sa vzdáme súčasnej spotreby v prospech budúcej, tu vidím veľkú škálu výhod.

 

Prečo sa vzdávame súčasnej spotreby na úkor investovania a... aká tá spotreba vlastne je?

Je to jednoduché. Pri investovaní musíme investovať. Čo sa investuje? Samozrejme peniaze. A časti z nich sa každý mesiac musíme vzdať, práve v prospech budúcnosti.

Aktuálna doba je samozrejme veľmi spotrebná (píšem o tom v tomto článku, ale aj napriek tomu by spotreba nemala byť taká enormná, ako v prípade väčšiny. Podľa štatistík na stránke tradingview dostaneme približný podiel spotreby na celkovom príjme Slovákov na úrovni 93,8 %, teda takmer 94 percent z príjmu sa minie.

Áno, je to naozaj dosť, pretože podiel výdavkov z celkové príjmu by mal byť ideálne na úrovni 80 % (mne to tak vychádza). Zvyšných 20 percent by malo byť ušetrených, resp. odložených a... nesedí to! Máme priestor sa v tomto zlepšiť.

 

Aký vidím pri investovaní zoznam výhod?

a) Inflácia nám neškodí;

b) Máme dlhodobé ciele;

c) Vyhnúť sa nepríjemným situáciám;

d) Vytvoriť si železný zvyk;

e) Zdieľať podiel na biznise niekoho iného.

 

Inflácia nám neškodí

Dlhodobo sme si už každý prešli tým, že všetko sa zdražuje. Viac a viac. Jednoducho je to drahšie. Má to „na rováši“ práve inflácia a zastaviť ju... bude vééééľmi ťažké. Musíme teda nájsť nástroj, ako byť efektívnejší ako ona. Ak dosiahne ECB cieľ pre eurozónu a to spotrebiteľský rast cien na úrovni 2 % ročne, tak každých 35 rokov stratia peniaze reálne polovicu svojej hodnoty. Viac o tom píšem v tomto článku, kde uvádzam, koľko by ste na majetku stratili, ak by ste držali 100 korún v hotovosti pod vankúšom od roku 1930.

 

Vidím priestor riešiť to dvomi vecami. Buď získať inflačný výnos pri investovaní, teda blízko rastu cien. Tým síce peniaze aspoň dlhodobo ochránime, ale na druhej strane, treba ich väčšinou viazať. A moji klienti vedia, že za výnos pod 5 % p. a. by sme peniaze nikde neviazali. Efektívnejšie je získať nadinflačný výnos, ideálne 5 a viac percent ročne v súčasnej dobe a situácii. Ak sa nám to podarí, náš majetok nám už efektívne zarába. Samozrejme, nebudem o tom len písať – návrhov nadinflačného zhodnotenia prostriedkov mám niekoľko a sú vymenované v tejto sekcii.

 

Máme dlhodobé ciele

Každý z nás máme nejaké dlhodobé ciele. Pokiaľ o nich teraz nevieme, oni prídu. Pokiaľ ste mladý ako ja, tak vás čaká doriešiť napríklad otázku bývania. Štandardne sa bývanie rieši cez hypotéku a podľa môjho názoru doriešiť si financovanie týmto spôsobom zmysel dáva. Čo mi však nedáva zmysel, je zobrať si zvyšných 20 percent cez spotrebný úver (pretože banka nás zafinancuje štandardne na 80 %, vo výnimočných prípadoch až na 90 percent). Úroky na spotrebnom úveru sú tak dokonca väčšie ako úroky na samotnej hypotéke. Viem, že lepšie sa mi bude riešiť bývanie, pokiaľ pätinu cenu bytu mám k dispozícii ako keby tu nebola.

Tak isto je to s ďalšími materiálnymi cieľmi, ktoré môžu prísť zo dňa na deň a niektoré z nich budú nevyhnutné. Mať nachystaný na ne kapitál = neriešiť problémy s peniazmi. Preto opäť vidím investovanie ako to základné riešenie, ktoré každý disciplinovaný z nás má.

 

Vyhnúť sa nepríjemným situáciám

Ako prvá ma tu napadla korona. Zvýšené výdavky. Nečakané udalosti. A pod.

Všetko sú to situácie, keď sa buď zhorší ekonomická situácia nás ako ľudí/rodiny, resp. treba poplatiť veci, s ktorými nepočítame. Čo sú položky must, to sa zaplatiť musí. Opäť máme dve možnosti – úver alebo tieto položky zaplatiť cashom. Pokiaľ máme cash, je to bezúročné. A mimochodom... na pasíva si požičiavať je nezmysel. Ani s nízkymi a ani s vysokými úrokmi...

Dnes mi akurát o zvýšených výdavkoch hovoril kamarát a spravil dobre, že má po ruke dostatočnú rezervu!

 

Vytvoriť si železný zvyk

Čo ma fascinuje pri tomto bode, je nastavenie našej mysle. Pokiaľ si vytvoríme zvyk už v detstve minúť všetko, čo zarobíme/dostaneme, myseľ bude pravdepodobne nastavená rovnako aj o niekoľko (desiatky) rokov. Ak ten zvyk bude spočívať v odkladaní časti peňazí, v budúcnosti to pocítime a vyplatí sa nám to.

A tiež dopĺňam, že pokiaľ si vytvoríme zvyk týkajúci sa investovania, žiadna inflácia nám nebude prekážať. Investori majú u mňa možnosť začať si takto mesačne budovať svoj majetok efektívne už od 25 eur mesačne. O 10 rokov sa aj z týchto „drobných“ vieme dostať na úroveň úspor 4 300 eur (investovaním), pričom investovaná suma bude 3 000 eur. Viac opäť uvádzam v tejto sekcii

 

Zdieľať podiel na biznise niekoho iného

To je podľa mňa najviac TOP vec, ktorú pri investovaní môžeme zažiť. Predstavte si, že niekto založí globálnu firmu, jeho úlohou je viesť ju úspešne, ale na jej raste sa môžeme podieľať aj my. Presne tak funguje investovanie do akcií.

Akú mám pri investovaní do akcií istotu ja? Pokiaľ budú produkty alebo služby, ktoré kupujem, narastať na cene, bude narastať aj môj majetok. Je teda rozdiel, či napríklad pri kúpe iPhone zarobí na mne iba firma alebo aj ja. Mne sa tá možnosť podporovať firmu, od ktorej kupujem produkty, veľmi páči.

 

Jednoduchý záver...

Je ten, že investovanie je pre nás nevyhnutné. Raz kapitál potrebovať budeme a každý z nás máme ciele, o ktorých možno ešte zatiaľ ani nevieme. Ale oni prídu. Minimálne budeme mať obdobia, kedy naše výdavky budú zvýšené. 

Štandardne ľudia riešia odkladanie po svojom a na bezúročné účty. Je to žiaľ neefektívne. Na jednej strane, je rozdiel, či napríklad zo stovky mesačne uvidíme po 10 rokoch 12 000 € alebo 17 000 eur. Už to máme o 5 tisíc viac. Prepočet výsledku investície môžete spraviť tu.

A ďalšia vec – väčšina ľudí nie je disciplinovaná. Stáva sa, že počúvam prípady, kde sa z vytvorenej rezervy vzali peniaze a požili na niečo iné. Prípadne sa všetky minuli. Odporúčam si vytvoriť účet, kde bude váš kapitál tiež oddelený od zvyšku peňazí určených na bežnú spotrebu. 

 

Ak sa vám článok páči, poteší ma jeho zdieľanie. Ak máte na mňa ku nemu otázky, kontaktujte ma. Kontakt nájdete tu.