ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Pražská burza – aké tituly sú na nej zaujímavé?

 
px burza.jpg

Investovať je možné aj na pražskej burze, ktorá je viac rozvinutá a prestížna ako Burza cenných papierov v Bratislave. Určite tu môžeme nájsť zopár zaujímavých titulov a poďme si ich rozobrať. 

 

Investícia v českých korunách

Je prvá vec, ktorú musíme zobrať do úvahy. Myslím si, že nie je tu potrebné dodávať viac ako je graf EUR/CZK a jeho vývoj v poslednom období. Dávam tu ako príklad 10-ročnú históriu, kde z priloženého grafu môžeme vidieť, že kurz nemá nejaké výrazné výkyvy. Vždy je dôležité zobrať do úvahy pri investovaní aj stabilitu vybranej meny, inak nám môže prípadný pohyb proti nám uberať z dosiahnutého výnosu. A to výrazne.

Druhou vecou môže byť využitie českých korún, ktoré používa krajina, ktorá síce je v EÚ, ale za to nie je v eurozóne. Ak by malo euro klesajúci trend, môže nám to pomôcť zase v raste českej koruny.

 

Obr. č. 1 – Vývoj EUR/CZK za posledných 10 rokov

 
 

Dividendové tituly

Pražská burza je známa svojimi dividendovými titulmi. Dividendový výplatný pomer je dokonca jeden z najväčších v rámci EÚ. Dividendy však nie sú všetko. Musíme však vyberať pozorne a základným parametrom je pre mňa sektor danej firmy a to, či zvládla posledných 5 rokov mať celkový absolútny dividendový výnos väčší ako ten kapitálový, ak hodnota akcie klesala. Ak akcia rástla, kapitálový výnos iba okorení jej rast. Vyberať budeme z týchto firiem:

 

Obr. č. 2 – niektoré tituly na českej burze

 
 

Do výstupu berieme tieto firmy, kde uvádzam aj ich dividendové výnosy:

 

Obr. č. 3 – Dividendové výnosy vybraných firiem na ČR burze (prispôsobené)

Zdroj: vlastné spracovanie podľa www.investing.com

Zdroj: vlastné spracovanie podľa www.investing.com

 
 

Ak by naše celkové portfólio bolo zostavené rovnomerne z týchto firiem, riziko by bolo celkom ideálne rozložené. Jediné riziko portfólia zostaveného z týchto firiem vnímam v tom, že finančný sektor by v tomto prípade tvoril polovicu celého portfólia, čo je dosť. Posledných 5 rokov je rozhodne v rámci znamení znižujúcich sa úrokových sadzieb, ktoré tvoria maržu bankám. A akcie bánk ovplyvňujú aj vývoj akcií poisťovní. Tento sektor vidím maximálne na tretinu celého „koláča.“ Potom by to vyzeralo takto:

 

Obr. č. 4 – Dividendové výnosy vybraných firiem na ČR burze (prispôsobené)

Zdroj: vlastné spracovanie podľa www.investing.com

Zdroj: vlastné spracovanie podľa www.investing.com

 
 

Na to, že sme do portfólia vybrali dividendových aristokratov, čísla sú slušné! Pokiaľ dividendy nebudeme reinvestovať, čo podľa môjho názoru zmysel nedáva, narastali by sme konštantným tempom cez 10 % ročne, čo je veľmi solídne! Pre akciových rentiérov hodnotím túto investíciu ako veľmi zaujímavú.

Naviac sektory ako je energetika, telekomunikačné služby a spotrebné tovary hodnotím ako defenzívne do akejkoľvek krízy.

Aj keď máme tituly ako je napríklad Kofola, ktoré majú zaujímavú percentuálnu dividendu, za posledných 5 rokov by bola kapitálová strata ešte vyššia ako inkasované dividendy. A to nemá až taký vysoký význam.

 

Niečo pre rastové portfóliá

Sú aj investori, ktorí sa zameriavajú na rastové portfóliá. Prioritne, odporúčam investovať najskôr na US burze a napríklad do týchto firiem. Ale ak by som si mal niečo vybrať na českej burze, boli by to dve firmy.

Prvou je Avast. Akcie Avastu síce medziročne rastú ôsmimi percentami, pričom rast technologických gigantov bol oveľa viac zaujímavý, ale firma je rozhodne v strategickom sektore, ak by sme pocítili dopad ďalších vĺn korony. 

Druhou odporúčanou spoločnosťou je Pilulka – lékárny. Akcie od svojho debetu na burze spravili výnos cez 60 %, čo je skvelý výsledok a rozhodne prekonali pražský index ako taký. Je tu podľa mňa strategický sektor farmácie a zároveň eshopu. V súčasnosti som veľkým fanúšikom eshopov. 

Bližší náhľad na firmy aj z pohľadu ich trhového ocenenia sa môžete dozvedieť v mojom kurze.

 

Záver

Ak hľadáte dividendových aristokratov, pražská burza je pre vás rajom. Ak hľadáte akcie zamerané na zvýšenie hodnoty investovaného majetku, skôr by som si vybral americkú burzu. Až na pár titulov. Pre viac otázok smerujte otázky do komentára alebo priamo na mňa.