ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Vyhodnotenie sektorov v roku 2020

 
Investičný sektory 2020.jpg

Neviem, či to máte podobne aj vy, ale stretávam sa častokrát s názorom ľudí, že akciový trh nemá práve najlepšie obdobie. Táto myšlienka vznikla v ľuďoch pravdepodobne v dôsledku pandémie, kedy akcie ako také zažívali prepady. Alebo sú ľudia, ktorí zasa tvrdia, že akciový trh je príliš vysoko. Námet na tento článok vznikol práve preto, aby som obom skupinám ukázal, že sčasti pravdu majú, ale zasa sčasti aj nie. A podľa môjho názoru im to potom zbytočne uberá z výnosu...

 

Je to nízko a bude to ešte klesať

Pokiaľ sú akcie na prvý pohľad vyklesané, na jednej strane to hovorí o tom, že trhom ako takým sa nedarí, je teda napríklad nejaký ekonomický problém. Ale na druhej strane, hovorí to o príležitosti nakúpiť. Ak nejaká firma klesne napríklad o 33 %, je to príležitosť inkasovať aspoň 50-percentný výnos, ak ju práve teraz nakúpime a vráti sa na pôvodné hodnoty, na ktorých bola pred týmto prepadom. Ak stratí 50 percent svojej hodnoty pri prepade, cestou „späť“ sa bavíme o dvojnásobku alebo o 100 percentách výnosu. Viac o konkrétnych percentách a spôsobe ich výpočtu, sa dozviete v tomto článku. Poďme však rovno na prax. 

Obr. č. 1: Vplyv začiatku korona krízy na akcie Apple Inc.

 
 

Počas obdobia prvého lockdownu vo februári/marci, keď sa začala celá situácia s korona krízou viac medializovať, išiel akciový trh ako taký do poklesu. Týkalo sa to samozrejme aj firmy Apple, ktorá stratila z kapitalizácie približne 30 percent. Ak si pozrieme „ťahák“ na výpočet percenta návratu, bavíme sa približne o 43 % zisku, ak sa hodnota akcií dokáže vrátiť tam, kde bola. A my práve po poklese nakúpime. Apple je najväčšou a zároveň kvalitnou firmou, takže takýto pokles na cene podľa môjho názoru stačí. Ak by akcie ďalej klesli, takto by som sa proti poklesu bránil.

Viem o ľuďoch, ktorí čakali už roky na pokles akciového trhu. On prišiel, ale oni to nevyužili. Dosť často som počúval názory, že pôjdeme dole aspoň o 50 percent. Kto bol tohto názoru a nevrhol sa na akciový trh, tak „5-ročný express,“ na ktorý čakal, mu ušiel. 

Je to vysoko a preto to asi bude klesať

Je druhá, štandardná ukážka argumentu, ktorý majú investori. Ukážme si vývoj akcie za posledných 5 rokov:

Obr. č. 2: Akcie Apple Inc. za posledných 5 rokov

 
 

Ceny vyzerali na konci jednotlivých rokov takto:

December 2016: 29 USD

December 2017: 44 USD

December 2018: 38 USD

December 2019: 70 USD

December 2020: 127 USD.

Okrem posledného mesiaca v roku 2018 sme si mohli každý rok povedať, že akcie Apple ako také sú drahé a použiť to štandardné zaužívané „teraz je to vysoko.“ Ale rok čo rok sú vyššie a vyššie a tempo rastu, ktoré mali, bolo naozaj zaujímavé. Ak sme jednorazový nákup odkladali z decembra 2016 až na december 2020, pripravili sme sa o 338 % zisku! Áno, počujete dobre! Tak na čo čakať?

 

Ako sa darilo jednotlivým sektorom?

Pri vyhodnotení som tak začal zvažovať, ako vyhodnotiť rok 2020. Samozrejme z pohľadu akciového trhu. Moje najobľúbenejšie členenie je práve podľa sektorov. A budeme sledovať dve časové obdobia. Posledný rok, teda ročné porovnanie. Pri ňom sme sa teda rozhodli, že investujme jednorazovo v decembri 2019. Tu si ukážeme, čo by to teda robilo, ak by bol nákup ešte pred samotnou krízou. 

Druhá možnosť nákupu by bola pred pol rokom, kedy sa situácia po prepadoch skľudnila a  firmy z jednotlivých sektorov ako také začali narastať. Vyhodnotíme si teda aj vývoj za polrok.

 

Obr. č. 3: Medziročný vývoj sektorov na US burze

 
 

Pokiaľ sme zainvestovali rovnomerne do 3 najlepších sektorov (technologický, spotrebný cyklický a komunikačné služby) presne takto pred rokom a nerobili počas roka žiadne úpravy a ani dokupy, zisk by ste tak mali mať na úrovni približne 38 %. A to aj napriek situácii s covidom! Celkom pekné čísla. 

Ak by ste mali zainvestované iba v strednej hodnote všetkých sektorov (mediáne výnosov) a to v priemyselnom sektore, bavíme sa približne o 10-percentom ročnom výnose. Index S&P500, odkiaľ sú jednotlivé sektory vybraté, rástol o 14,27 % ročne. Mali by sme byť tak v blízkosti tohto čísla alebo nad ním.

Pridávam tu ale aj posledného pol roka. Zoberme si, že sme mali strach nakúpiť ešte v marci a nakúpili sme až v polovici roka. Vyzeralo by to nasledovne.

Obr. č. 4: Polročný vývoj sektorov na US burze

 
 

Tromi najlepší sektormi boli spotrebný cyklický, priemyselný a sektor základných materiálov. Ponechajme ale tie, ktoré sme mali nakúpené predtým a teda technologický, spotrebný cyklický a komunikačný sektor. Nastal by dokup za rovnaké čiastky, za aké sme investovali predtým. Priemerný výnos ďalšieho dokupu by bol tak 33 %. Ak spriemerujeme tento priemer s tým predošlým, za rok by sme končili na + 36 percentách. Ak by sme zobrali iba 1 medián a to priemyselný sektor, v ďalšej časti roka zabral o 34 %. Priemer by bol tak pri rovnakom dokupe na úrovni 22 percent. Tiež to nie je zlé! Zoberme si, aké zhodnotenie ponúkajú bežné investičné produkty dostupné na trhu. V tomto prípade sa nachádzame úplne niekde inde...

Priemer trhu ako takéto je na úrovni 23 % za polovicu roka. Opäť bolo vhodné prekonať práve toto číslo. Inak by sa oplatilo investovať skôr do trhu ako do sektoru.

 

Poďme to zosumarizovať

Akciové trhy ako také mali za sebou super rok, aj napriek poklesovému obdobiu vo februári/marci. Je teda škoda myslieť si, že stále majú zlé obdobie. Nie je to pravda. Naviac v prostredí, kde sú nízke úrokové sadzby a obmedzené možnosti zhodnotenia peňazí (mám na mysli kvalitné zhodnotenie peňazí), sú teraz kvôli nízkym úrokovým sadzbám obmedzené a tak ostáva ako jednou z variant práve akciový trh.

Ak vám takéto investovanie dáva význam, pozrite sa, ako investujem ja. Pokiaľ vám článok ako taký dáva zmysel, zazdieľajte ho aj s ľuďmi z vášho okolia. A pokiaľ sa ma chcete opýtať niečo iné, tu nájdete na mňa kontakt.