ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Atraktivita investovania do dlhopisov

 

V tomto článku som vám naposledy popisoval, ako sa vyvíjali dlhopisy posledné roky a ako brzdili celkové portfóliá investorov. A niečo aj o konkrétnom európskom dlhopise. V tomto článku vám ukážem, prečo sú dlhopisy aktuálne zaujímavé a aké sú príklady dlhopisov, do ktorých môžete investovať.

Rastúce úrokové sadzby

Ako som už v predošlom článku spomínal, hlavným dôvodom poklesu a teda aj atraktivity dlhopisov v súčasnej dobe sú rastúce sadzby. Napríklad sadzby v USA sa aktuálne vyšplhali až na 5,5 % a v eurozóne je to o percento menej a teda 4,5 %. A to, čo je dôležité, je to, že napríklad výnosy na 10-ročných US dlhopisoch už boli aj nad 5 percentami:

 
 

Ak si pozrieme históriu úrokov na dlhopisoch, naposledy boli na takejto úrovni v roku 2007. Teda pred tým, ako začala finančná kríza v roku 2008. Dlhodobo úrokové sadzby klesajú a práve teraz vznikol pri nich extrém, ktorý môžeme ako investori využiť v náš prospech.

Rastúce sadzby tiež napovedajú, že kapitál dražie. A to pre všetkých – pre ľudí, pre obce, mestá, štáty, ale tiež pre firmy. A to predstavuje práve atraktivitu dlhopisov.

 

Dlhopisy v krízových časoch

Dlhopisy majú v krízových časoch defenzívnu funkciu. A majú opačnú funkciu ako akcie. Keď príde kríza, nástrojom na riešenie krízy je práve zníženie sadzieb, aby bola lepšie dostupnosť úverov. Pokles sadzieb nastáva rýchlo a to je výborný priestor na rast dlhopisov. To je obdobie, v ktorom by ste mali mať v dlhopisoch zainvestované.

 
 
 
 

Po ktorých dlhopisoch sa rozhliadať?

Tým pádom vznikajú pri dlhopisoch zaujímavé príležitosti. Hlavne v tých európskych. Po zahraničných moc teraz nepozerám, pretože nesú so sebou spojené menové riziko. Aké dlhopisy sú k dispozícii? Ide o dlhopisy s rôznymi splatnosťami. Všeobecne platí, že čím má dlhopis dlhšiu splatnosť, tým má dlhšiu duráciu a o to bude aktuálne viac vyklesaný. Väčší pokles = zaujímavejšia investičná príležitosť. 

Prvé dlhopisy, ktoré budem rozoberať, sú eurové vládne dlhopisy so splatnosťou 1 – 3 roky. Majú aktuálny dividendový výnos 1,84 % a za 2 roky poklesli približne o 6 percent. Je tu teda pár-percentná príležitosť na zárobok, ktorá nie je až taká zaujímavá.

Ďalšie dlhopisy, ktoré dávam do pozornosti, sú 5 – 7-ročné. Majú dividendový výnos 2,79 %, ktorý aktuálne nie je až taký atraktívny (na pasívny príjem) a za posledné 2 roky klesli približne o 16 percent:

 

ETF Invesco euro government bond 5-7 years

Je to zaujímavejšie, lebo je tu priestor už na 19-percentný rast smerom nahor. Dôležité je určiť si aj duráciu týchto dlhopisov. Durácia dlhopisov predstavuje to, ako veľmi budú reagovať na zmenu úrokových sadzieb (oboma smermi).

Ak dlhopisy poklesli o 16 % (za 2 roky) a úrokové sadzby narástli za rovnaké obdobie o 4,5 %, tak 1-percentý pohyb sadzieb zapríčinil 3,6 % pohyb na dlhopisoch (16 : 4,5 = 3,6).

 

Tak isto sa môžeme pozrieť na 10 – 15-ročné dlhopisy, ktoré poklesli za 2 roky až o 29 percent. Tu je priestor až na 41 % rast! S tým, že predpokladáme, že raz budú úrokové sadzby tam, kde boli - na nule. Príležitosť je tu o niečo zaujímavejšia ako v prípade predošlých dlhopisov. A vidieť, že čím majú dlhopisy dlhšiu splatnosť, tým aj väčšiu duráciu a aj lepší potenciál rastu. Akú duráciu majú tieto dlhopisy? 6,4 (29 : 4,5). A teda pohyb sadzieb o percento spôsobí rast alebo pokles alebo rast týchto dlhopisov o 6,4 %, čo už je na investíciu zaujímavé.

A následne dlhopisy nad 25 rokov. Ich vývoj vyzerá za posledných pár rokov nasledovne:

 

ETF Lyxor euro government bond 25+y

Dividendový výnos je v ich prípade 2,73 %, čo je podobné ako v prípade 5 – 7-ročných dlhopisov. Z pohľadu vytvorenia pasívneho príjmu cez dlhopisy sú pre vás zaujímavejšie tie menej rizikové a teda 5 – 7-ročné dlhopisy. Avšak čo sa týka priestoru na rast kapitálu, sú určite zaujímavejšie. Za 2 roky poklesli o 49 %! Priestor na rast je teda takmer dvojnásobný. A durácia vychádza najvyššie zo všetkých a to 49 : 4,5 = 10,9. A teda každý pohyb úrokových sadzieb smerom nadol vám môže na týchto dlhopisoch zarobiť 10,9 percenta.

 

Záver

I keď sa predpokladá, že úrokové sadzby ešte nejaké obdobie ostanú na pôvodných úrovniach alebo že sa vytvára na úrokoch nový normál, história nám ukázala, že úrokové sadzby dlhodobo klesajú a centrálne banky si zvykli na proces kvantitatívneho uvoľňovania (tlačenia peňazí). Teda pokiaľ v ekonomike nastane nejaký problém, väčšinou na jeho riešenie použijú tento nástroj. To je fakt, ktorý hovorí v prospech dlhopisov ako jednej zo zložiek celého portfólia.

Tiež je veľmi dôležité vybrať si správny dlhopis na investovanie podľa vášho rizikového profilu. Dlhopisy s vyššou duráciou majú zaujímavejší priestor na výnos, ale taktiež aj na pokles, ak by rast úrokových sadzieb pokračoval.

 

V kombinácii s dlhopismi tiež odporúčam aktuálne investovať do akcií dividendových aristokratov, ktoré sú podľa môjho názoru na zaujímavých úrovniach a naviac nám pravidelne vyplácajú dividendu. Neodporúčam investovať do nich 100 %, pretože v prípade príchodu krízy môže ich hodnota klesať.

V prípade záujmu o pomoc s investovaním sa neváhajte na mňa obrátiť.