ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako sa nachystať na prípadnú finančnú krízu?

 

Vysoké úrokové sadzby, vysoká inflácia, akciový trh vo výšinách a pokulhávajúci trh s nehnuteľnosťami – aj to sú faktory, kvôli ktorým mnohí ľudia očakávajú ďalšiu finančnú krízu. Sú to fakty, ktoré tiež beriem do úvahy, ak sa zamyslíme nad vývojom akciového trhy počas najbližších pár rokov.

Ale zasa keď sa zamyslíme napríklad nad tým, že za posledných 90 rokov sme tu mali iba 5 finančných kríz, počas ktorých akciové trhy klesli o viac ako 50 %, mali by sme sa obávať skôr toho, že nebudeme zainvestovaní. A to je pravda priamo z praxe.

Mnohí ľudia sa obávajú kríz až toľko, že ani nezačnú investovať. Ide prakticky o základnú chybu každého potenciálneho investora. V tomto článku vám však chcem ukázať, ako sa pri investovaní zariadiť v tom prípade, že by sme naozaj mali pravdu s príchodom finančnej krízy.

 

Dostatočná rezerva je prakticky hlavná odpoveď na všetko. A nielen na investovanie. Pokiaľ máte dostatočnú výšku rezervy, nie ste pod tlakom. Najhoršia vec, ktorá môže nastať (a žiaľ aj nastáva) je tá, že mnoho ľudí sa snaží investovať všetky svoje peniaze s myšlienkou, že akékoľvek peniaze v hotovosti, ktoré si nechajú, strácajú hodnotu. Toto môže vyústiť do toho, že práve vtedy, keď budete peniaze potrebovať, budú akciové trhy nízko. Ale preto je rezerva potrebná a nejde ju nijakým spôsobom oklamať. Treba ju mať jednoducho vytvorenú.

 
 

Akú výšku rezervy si vytvoriť? Majte po ruke sumu, ktorá zodpovedá 3 - 6-násobku vašich mesačných výdajov. Takú sumu, ktorá je pre vás optimálna. Ak si túto časť „domácej úlohy“ spravíte poriadne, každý mesiac sa vám bude „dýchať ľahko.“

Tak isto je výborným riešením práve dostatok hotovosti. Ten zabezpečí to, že v prípade nepriaznivého vývoja investície môžete využiť, že napríklad akciové trhy poklesli a vy môžete doinvestovať pri nízkych cenách.

 

Veľkí dividendoví aristokrati sú taktiež riešením. Tieto firmy sú typické tým, že vyplácajú vysoké dividendy. Pokiaľ si vyberte veľkú a kvalitnú firmu, ktorá vypláca dlhodobo dividendy, dokonca sa jej darí ich postupne navyšovať, tiež máte efektívnu investíciu na prekonanie krízy. Dividendové tituly sú atraktívne počas krízy. Mnoho investorov má o ne záujem práve kvôli „cashbacku“ v podobe dividend a tiež kvôli stabilným cenám akcií.

Investujte iba do kvalitných firiem. Nemáme rok 2020, kedy sa začali vo veľkom tlačiť peniaze a tak mohli ľudia investovať do všetkého, čo zbadali na akciovom trhu. Príkladom je covidový víťaz, firma Zoom. Tej sa počas covidového obdobia darilo extrémne dobre. Ako to však s touto firmou vyzerá teraz? Akcie zo svojich maxím stratili takmer 90 % a keď zohľadníme jeho konkurenciu, Zoom bude mať naozaj ťažkú cestu smerom nahor.

Nehľadajte preto takéto akcie, ktoré mali určité dobré obdobie výslnia, ktoré už mohlo skončiť, ale hlavne akcie kvalitných firiem so stabilnou pozíciou na trhu. Podobný scenár nastal aj vo firme Virgin Galactic.

 

Investujte do ETFiek. Či už ste začiatočník alebo pokročilý investor, je vhodné investovať aj do ETF fondov. Pri ETF fondoch sa mi páči to, že môžete investovať práve do skupiny firiem. Nikdy sa vám nepodarí zainvestovať do všetkých kvalitných firiem, ktoré na akciovom trhu sú, ale cez ETFká to dokážete spraviť. A niekedy zainvestujete aj do takých firiem, ku ktorým by ste sa bežne nedostali.

Na druhej strane – ak by ste sa rozhodli investovať do firmy Paypal, ktorá bola medzi investormi obľúbeným titulom, za posledný rok by ste mali priebežný pokles investície o 35 %. Ak by ste sa rozhodli investovať do ETF fondu iShares Digitalisation UCITS ETF, ktorý tiež Paypal obsahuje, boli by ste za posledný rok vyššie približne o 5 percent:

iShares Digitalisation UCITS ETF

 
 

Pravidelné investovanie je ako stvorené na prípadnú prichádzajúcu krízu. Sú prakticky dva spôsoby, ako investovať – jedným je práve pravidelné investovanie (dollar cost averaging) alebo postupné investovanie. Pri oboch investujeme na viackrát. Druhým spôsobom investovania je jednorazové investovanie (lump sum investing), kedy investujeme iba raz.

Keď si ich porovnáme, tak pri dlhodobom investovaní viac priala investorom metóda lump sum, avšak až na tie prípady, kedy akciový trh klesal alebo išiel do strany. Vtedy sa viac darilo investorom, ktorí využívali metódu dollar cost averaging.

 

Medzi jedno z riešení, ako sa nachystať na krízu, je mať viac portfólií. Ja mám napríklad v rámci akciového trhu vybudované 3 portfóliá. Jedno portfólio mám hlavné, kde mám najväčší objem peňazí a ktoré je vyslovene dividendové. Očakávam od neho pravidelný a rastúci pasívny príjem a hlavne stabilitu. Keďže väčšinu firiem „držím“ už roky, je možnosť niektoré firmy odpredať napríklad s tým účelom, že by mi časť týchto peňazí poslúžila napríklad na kúpu investičnej nehnuteľnosti (v prípade nájdenia zaujímavej ponuky).

Druhé portfólio mám rastové. V ňom je mojím cieľom zachytiť zaujímavé investičné príležitosti, ktoré aktuálna situácia ponúka. V tomto prípade ma zaujíma čo najvyšší výnos a samozrejme, som ochotný podstúpiť preň vyššie riziko a počkať si na zaujímavé výnosy dlhší čas. A tretie portfólio je pozostavené z ETFiek. Tie sa skladajú prevažne zo svetových indexov.

 

Či už kríza príde alebo nie, je potrebné, aby sme boli aj naďalej zainvestovaní. Akciový trh ako taký je živý organizmus tak isto, ako je živý organizmus tá firma, v ktorej pracujete. Ak by vám firma ponúkla firemné akcie, zainvestovali by ste do nich? Takto máte možnosť investovať do akcií globálnych firiem, o ktorých viete, že dlhodobo narastajú.