ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako veľmi brzdili dlhopisy portfóliá investorov?

 

Dlhopisy posledné roky brzdili portfóliá investorov. V niektorých prípadoch dosť výrazne. Všimol som si, že mnoho ľudí, ktorí investujú, majú nejaké dlhopisy v portfóliu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako dlhopisy brzdili portfóliá investorov a prečo to tak vlastne bolo.

 

Čo ovplyvňuje štátne dlhopisy?

Cena štátnych dlhopisov je ovplyvňovaná úrokovou sadzbou. Pokiaľ úroková sadzba v danej krajine, ktorá dlhopis emitovala, klesá, tak cena dlhopisu narastá. Ak však úroková sadzba začne narastať, cena dlhopisov klesá.

Prečo je to vlastne tak? Z jednoduchého dôvodu a to z toho, že pokiaľ máte teraz nejaký dlhopis a úrokové sadzby klesnú, váš dlhopis s vyšším úrokom je pre iných investorov zaujímavý a sú zaň ochotní zaplatiť viac. Naopak, ak máte dlhopis, ktorý má úrokovú sadzbu 2 percentá, je menej zaujímavý ako ten, ktorý má sadbu 4 percentá. Vaše dlhopisy predať môžete, ale za nižšiu cenu, ako bola tá, za ktorú ste ich nakúpili.

Vývoj väčšiny štátnych dlhopisov a hlavne tých amerických ovplyvňuje tento graf, ktorý znázorňuje vývoj úrokovej sadzby v USA:

 
 

Keďže úrokové sadzby od roku 2022 prudko vzrástli, dlhopisy na to museli zareagovať prudkým poklesom. Ako by to na zareagovalo vaše portfólio, ak by v ňom boli posledných 10 rokov aj nejaké štátne dlhopisy? Čítajte ďalej.

 

Štátne dlhopisy eurozóny - vývoj

Na ilustráciu, takto to vyzeralo so štátnymi dlhopismi eurozóny počas posledných rokoch:

 
 

Práve preto som vybral dlhopisy eurozóny, aby sme ako investori nemuseli riešiť kurzové riziká. Za posledných 10 rokov narastali tempom 1,4 % ročne, čo bolo samozrejme výrazne pod výkonnosťou akciového trhu. Od konca roka 2021 však poklesli z ich najvyššieho bodu približne o 20 percent. A to práve kvôli rastu úrokových sadzieb.

Predpokladám, že vás zaujíma aj zloženie tohto ETFka a dlhopisy, ktoré sú v ňom zastúpené. Ako už názov napovedá, sú v ňom zahrnuté 7 a 10-ročné dlhopisy. Zastúpené sú tu najmä dlhopisy krajín ako Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Španielsko, Belgicko a mnoho iných. Dlhopisy prvých troch spomínaných krajín tvoria približne 60 percent celého portfólia.

 

Na porovnanie, nemeckému indexu DAX sa podarilo za posledných 10 rokov zhodnotiť kapitál investorov o 96,9 %, čo predstavuje rovných 7 % ročne. Na porovnanie, index S&P500 narástol o 173 %, čo predstavuje ročný nárast 10,6 %.

Použime tentokrát vo výpočtoch výkonnosť DAXu a nie S&P500.

Ako prvú si môžeme uviesť modeláciu, kedy budeme mesačne investovať 200 eur na 10 rokov iba do samotného DAXu. Ročný výnos bude spomínaných 7 %:

Zdroj: vlastné spracovanie

A výpočet vychádza takto:

Zdroj: vlastné spracovanie

Ak by ste boli zainvestovaní 100 % v akciách a to konkrétne v nemeckom DAXe, na konte by ste mali po 10 rokoch viac ako 34 200 eur. Ak by ste si dali do portfólia 20 % dlhopisov, priemerný výnos by sa zmenil nasledovne:

Pre vás ako investora by to znamenalo, že na konte by ste mali po 10 rokoch spolu 32 295 €, o 1 915 € menej ako v predošlom prípade. V prípade, že by ste mali portfólio 50 na 50, tak váš priemerný výnos by bol na úrovni 4,20 % ročne. Prepočet na 10 rokov by potom vyzeral takto:

Zdroj: vlastné spracovanie

Suma na konci celého obdobia by bola okolo 29 600 €. Je to o ďalších 2 695 eur menej ako v predošlom prípade. Ak by ste sa rozhodli pre variantu, v ktorej by ste mali 80 % v dlhopisoch a 20 % v akciách, priemerný ročný výnos by bol iba 2,52 % ročne. A výsledná suma by klesla na 27 222 eur.

Zdroj: vlastné spracovanie

A pokiaľ by vám správca určil, že 100 % vášho majetku bolo investovaných do dlhopisov, s priemerným ročným výnosom 1,4 % ročne by ste boli na sume 25 734 €.

Poďme si to celé zhrnúť:

Portfólio 100 % akcie = 34 210 €

Portfólio 80 % akcie, 20 % dlhopisy = 32 295 €

Portfólio 50 % akcie, 50 % dlhopisy = 29 600 €

Portfólio 20 % akcie, 80 % dlhopisy = 27 222 €

Portfólio 100 % dlhopisy = 25 734 €.

 

Vidíte, že rozdiel je iba za 10 rokov naozaj výrazný a to 8 476 eur. A na týchto číslach vidíme, že dlhopisy ako časť portfólia neboli vôbec vhodným doplnkom a celé portfólio prakticky brzdili. Tento trend sa dal očakávať, keďže úrokové sadzby boli dlhý čas naozaj nízko a vzrast bol potrebný.

Keby sme si to porovnali s americkými akciami, rozdiely by boli ešte väčšie. Preto si treba skontrolovať, v čom presne máte vaše peniaze investované. S kontrolou vám viem pomôcť.

 

Aktuálny postoj ku dlhopisom

Aktuálne štátne dlhopisy hodnotím ako zložku portfólia, ktorá v ňom môže byť zaujímavá. História nám už viackrát dokázala, že vysoké úrokové sadzby tu nebudeme mať donekonečna a raz začnú klesať. Ideálne je investovať do štátnych dlhopisov v eurozóne (aby bolo odstránené menové riziko) a zároveň pravidelne, aby sme mohli využiť investovanie pri ďalších poklesoch, pokiaľ by sa úrokové sadzby ešte naďalej mierne navyšovali.

Podiel môže byť na úrovni 20 percent a časový horizont pre dlhopisy by som použil vyslovene do 5 rokov, kedy predpokladám, že úrokové sadzby by mali dostať od centrálnych bánk zelenú smerom nadol. Napríklad v prípade uvedených dlhopisov je priestor na rast 25 %, len ak sa bavíme o tom, že sa dostaneme na najvyššie úrovne, na ktorých sa dlhopisy nachádzali.

Naviac to môže byť dobrý ťah na prípadný príchod krízy, ktorá by akciovému trhu uškodila a naopak, dlhopisom by v prípade poklesu úrokových sadzieb počas krízy (ako to štandardne býva) pomohla.