ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Aké sú parametre akcií kvalitných firiem?

 

V poslednom článku sme rozoberali 10 najhorších investícií z S&P500. Niekedy sa týmto investíciám dá predchádzať a niekedy žiaľ nie. V tomto článku sa každopádne pozrieme na to, aké parametre by mali spĺňať akcie kvalitných firiem.

Budem sa zameriavať na stabilné firmy, ktoré už na trhu nejaké výsledky dlhodobo majú alebo na tie firmy, ktoré si budete chcieť zaradiť do dividendového portfólia. Okrem toho sú ešte tzv. rastové investície, ktoré môžu mať potenciál zaujímavého nárastu, ale firma zatiaľ nemá dokonalé čísla. Tie tu nebudem riešiť. A tak isto tu nebudem tu riešiť ani začínajúce firmy.

 

Dlhodobo rastúce tržby

Kvalitná firma musí mať dlhodobo rastúce tržby. Tie znamenajú, že o produkty alebo služby firmy je záujem. Môže nastať obdobie, že firma bude mať určité obdobie, kedy nebude v (zaujímavom) zisku, ale pokiaľ má tržby, zisk sa dá vždy doladiť optimalizáciou nákladov. Ak tržby nie sú dostatočné, niekde vzniká problém.

Dlhodobý pokles tržieb predstavuje pre každú firmu výrazné riziko.

 
 

Firma je aktuálne v trende

Je potrebné investovať do takých firiem, ktoré sa aktuálne držia trendu. Pokiaľ predávajú nejaký produkt (alebo poskytujú službu), tak tieto musia byť v trende. Napríklad ako bolo oživenie turizmu po skončení pandémie. Pokiaľ zvažujete o investíciách do firiem, ktoré pracujú s nejakou komoditou (alebo komoditami), je potrebné vedieť, že táto komodita (alebo komodity) budú najbližšie obdobie v trende.

 

Dlhodobo zaujímavé P/E

Ako určiť, čo je dlhodobo zaujímavé P/E? Pokiaľ sledujete firmy z jednotlivých sektorov, tak viete, aké hodnoty P/E majú firmy z tohto sektora. Napríklad veľa najväčších big techov má P/E okolo 30. A je to v poriadku. Celý NASDAQ má aktuálne P/E okolo 23. Potom nájdete mnoho firiem s P/E medzi 10 a 20 a krátkodobé P/E do 10 znamená, že akcie firmy môžu byť (v prípade ich poklesu) podhodnotené. Vhodnou inšpiráciou je v tomto prípade aj tabuľka odhadovaných P/E, ktorú spracoval učiteľ a expert na oceňovanie firiem Aswath Damodaran. Najlepším spôsob na stanovenie vhodného P/E je aj tak vlastná analýza.

 

Dlhodobo vyplácaná (a rastúca dividenda)

Veľa firiem, ktoré majú aspoň desaťročnú históriu, vypláca dividendy. Je vhodné odsledovať si, či táto dividenda z dlhodobého hľadiska narastá. Je potrebné, aby narastala jej absolútna výška a pokiaľ akcie dlhodobo rastú, percentuálna výška dividendy z investovaného kapitálu môže ostať zachovaná.

Tak isto treba sledovať, či má firma, do ktorej chcete investovať, peniaze na ďalšie výplaty dividend. Pokiaľ má spoločnosť dostatok cashu a silný cash-flow, s výplatou dividendy do budúcna by nemal byť problém.

Okrem sledovania hotovosti spoločnosti si pomáham aj ukazovateľom P/E. Ak má niektorá firma svoje P/E napríklad 10, tak spravím prepočet 100 / 10 = 10 %. Toto číslo mi vyjadruje, akú percentuálnu ziskovosť firma dokáže aktuálne generovať. Ak vidím pri nej dobrý zostatok hotovosti, silný cash-flow a táto firma vypláca dividendy do úrovne 10 % ročne, stáva sa pre mňa kandidátom na zaujímavú investíciu do dividendového portfólia.

 

Silná pozícia na trhu

Ak sa firma nachádza v top firmách v danom sektore a teda má silnú pozíciu na trhu, je to pre ňu veľkú plus. Pravdepodobnosť, že sa jej časom bude dariť, je oveľa vyššia, ako keby išlo o nejakú menšiu firmu. Výhoda spočíva už len v tom, že veľké firmy častokrát skupujú menších konkurentov, čo im môže rozšíriť obzory do budúcna.

 
 
 
 

Nízka/minimálna zadlženosť

Nie je nutnou podmienkou, ale firma, ktorá má nízku alebo minimálnu zadlženosť, má nižšiu pravdepodobnosť krachu. Keď nemáte vysoké dlhy, netlačí na vás nič a môžete sa sústredieť na predaje. Otázne je samozrejme aj to, ako firma dokáže dlh splácať. Napríklad samotný Apple má dlh 1,8-krát väčší ako svoju trhovú kapitalizáciu a aj napriek tomu je kvalitnou spoločnosťou, pretože dlhy dokáže jednoducho splácať. Nízke dlhy firmy mi však tiež pomáha pri rozhodovaní sa o investovaní do nej.

 

Firma prečkala aspoň jednu väčšiu krízu

Ak sa firme podarilo prekonať aspoň jednu väčšiu krízu (či už globálnu alebo firemnú), manažment už má s krízovou situáciou skúsenosti a keby prišla napr. ďalšia globálna kríza, je viac pravdepodobné, že táto kríza firmu až tak veľmi nezaskočí. Na grafe akcií tiež možno vidieť, aké historické krízy firma prekonala a ako sa rýchlo sa z nich dostala.

Najhoršie podľa môjho názoru je to, keď firma od vstupu na burzu iba narastala a neprišiel žiadny významný prepad. Keď má firma dobré obdobie, ani nezvažuje o tom, že je potrebné zaoberať sa krízovým manažmentom.

 

Obľúbený titul investorov

Pokiaľ je firma obľúbeným titulom investorov, vždy sa ku nej vrátia. Pokiaľ už akcie firmy predali a realizovali výnosy, môže sa stať, že firma sa stretne v budúcnosti s nejakým problémom a to spôsobí prepad akcií. Títo investori radi opäť do takejto firmy zainvestujú. Prípadne tí investori, ktorí akcie stále držia, budú radi dokupovať.

 

Tento článok je všeobecným návodom na to, ako si možno vybrať kvalitnú firmu, do ktorej akcií môžete investovať. Investori však rozmýšľajú rôzne – pre každého z nás sú dôležité rozličné parametre, podľa ktorých určujeme, či je nejaké investičná príležitosť zaujímavá. Vyberte si teda tie, ktoré najviac vyhovujú vám.