ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Portfóliá najznámejších investorov

 

V aktuálnom období, kedy investovanie ako také sa stáva ťažším, keďže nám skončilo obdobie rastúcich akciových trhov, je podľa mňa na mieste pozrieť sa na to, ako majú rozložené portfólio práve veľkí známi investori a inšpirovať sa. Ku každému portfóliu očakávajte detailný komentár a postrehy z mojej strany. Také aké úpravy by som robil na portfóliu ja, ak by som mal na starosti uvedené portfóliá.

Treba mať však na mysli aj to, že každý investor má od svojho portfólia iné očakávania a podľa toho sa treba zariadiť. Niekto je rastový investor, zatiaľ čo iní preferujú hodnotové investovanie a tým pádom aj stabilitu. Niekomu stačí dlhodobo porážať infláciu a niektorí investori sú zameraní na pasívny príjem, teda na vyplácané dividendy. Dôležité sú aj možnosti, ktoré ako investori máme. Každý z nás máme inú životnú situáciu – niekto študuje, niekto pracuje, niekto už má aj deti, niekto je na materskej dovolenke a niekto už na dôchodku. A tomu musíme portfólio prispôsobiť.

Pri investovaní je dôležitá najmä výška rezervy. Tá ma teraz dvojaký účel – má slúžiť ako dostupná rezerva v prípade výpadkov príjmu. Ale tiež ako kapitál, ktorý môže slúžiť na dodatočné zainvestovanie, ak na to bude vhodná situácia. Čo vyzerá, že podľa všetkého bude. Keďže mnohí investori zainvestovali tak, že za veľkú časť voľnej rezervy nakúpili v roku 2020 a v roku 2021 už predávali, rezerva je nesmierne dôležitá. Tak isto nemožno investovať bez rezervy, lebo v prípade potreby peňazí by ste museli peniaze z vašich portfólií vyberať. Ak si neodhadnete správnu výšku rezervy, je vysoká pravdepodobnosť, že v prípade netrpezlivosti by ste museli odpredávať v poklesoch a hlavne v prospech trpezlivých investorov.

 

Warren Buffett

Porrfólio Warrena Buffetta a aj porovnanie s investorkou Cathie Woodovou som rozobral detailne v tomto videu. Warren Buffett má pedantný výber titulov do portfólia a keď kupuje firmy, drží sa zásadne dlhodobosťou, dokonca až na niekoľko desiatok rokov. Jediné, čo mu musím na jeho portfóliu vytknúť, je až príliš veľký podiel firmy Apple. Ide síce (už) o druhú najväčšiu firmu na svete, ale 43 % portfólia je dosť vysoká stávka. Ak však vyjde, profit pri nej bude zaujímavý.

Buffettov vývoj investícií je podľa môjho názoru ideálny a možno to vidieť aj na akciách firmy Berkshire Hathaway, ktorá investuje prevažne hodnotovo (až na Apple):

 
 

Firma síce dividendu nevypláca, ale dividendový výnos celého portfólia Warrena Buffetta, ktorý je automaticky reinvestovaný, je niekde na úrovni 1,6 % a teda je porovnateľný ako celý index S&P500. Povedzme si ale na rovinu – Buffett vie, čo robí.


Bill Ackman je manažérom Pershing Square Capital Management, ktorá sa zaoberá správou hedžových fondov. Bill Akcman sa považuje sa za kontrastného investora, teda takého, ktorý sa zameriava na kúpu a následný predaj niečoho, čo je podľa neho podhodnotené. Väčšinou nemá teda štýl „kúpiť a držať,“ i keď niektoré pozície u neho vidíme už dlhodobo. Jeho portfólio je nasledujúce:

Vidíme, že portfólio má rozložené rovnomernejšie ako Warren Buffett, čo je pri stavbe portfólia lepšie, nech má portfólio ako také väčší význam. Firma Lowe's Companies je skvelým výberom a hlavne preto, že ide o big cap firmu s kapitalizáciou nad 100 miliárd dolárov. Okrem toho vypláca celkom zaujímavú dividendu cez 2 percentá. Chipotle sledujem tiež dlhší čas a je skvelý výber firmy, dokonca v gastro sektore. Hilton tiež zvládol pekný popandemický návrat. Pozície v tejto firme však boli zredukované približne o 21 %. The Howard Hughes Corporation, ktorá je v sektore real estate, nevypláca žiadnu dividendu. Naviac, vývoj ceny je dosť kostrbatý. Kapitál v nej by som skôr prelial do nejakého REITu, napríklad do Realty Income Corporation s dividendovým výnosom vyšším ako 4 % ročne. Prípadne do Domino's Pizza, Inc., ktorá má síce malý dividendový výnos, ale v portfóliu Billa Ackmana je rozhodne solídnou firmou.

Dividenda jeho portfólia je niekde na úrovni 1,2 percenta.

 

Carl Icahn je zakladateľom firmy Icahn Enterprises. Považuje sa za aktivistického investora. Aktivistický investor zainvestujete do firmy, zmení korporátnu politiku, čoho výsledkom by malo byť, že firme sa viac začne dariť. V praxi to často funguje tak, že už keď investori vidia investíciu od známej osobnosti vo firme, prípadne od aktivistického investora, automaticky sa stáva investícia do tejto firmy pre nich zaujímavou. Ako fundament to častokrát stačí. Carl Icahn v pribehu posledných rokov častokrát preferoval najmä ropné firmy, ktoré boli podľa neho za „smiešne“ ceny. Stratégia nakoniec vyšla, ale bola dosť špekulatívna. V posledných rokoch by získal viac iba tým, ak by mal zainvestované v indexe NASDAQ 100.

Portfólio Icahn Enterprises je nasledujúce:

 
 

Vo svojej firme Icahn Enterprises má spolu 61 % svojho portfólia. Veľké percento, ale dáva mi zmysel, keďže ide o jeho firmu. Tá vypláca naozaj obriu dividendu okolo 16,5 % ročne. Vyplácať sa mu ju darí už od roku 2013. Ak by ste v nej mali zainvestované posledných 5 rokov, investícia by bola na nulovom kapitálovom výnose a celkovým ziskom by bola vyplatená dividenda. Keď ale sledujem firemné ukazovatele, ako šťastná akcia v portfóliu mi to moc nepríde. Dividenda je obria a tým pádom je otázna dlhodobá udržateľnosť, síce peniaze na jej výplatu má.

Druhú pozíciu v portfóliu zastáva firma CVR Energy, ktorá je z ropného sektora. Ten aktuálne ťaží z výborného obdobia. Naviac vypláca zaujímavú dividendu, takže ju možno považovať za aristokrata. Aktuálne si myslím, že je to dobrá investícia, práve kvôli ropnému sektoru. A preto, že vypláca zaujímavú dividendu. Cheniere Energy je ďalšou firmou v portfóliu. Opäť ide o firmu z ropného sektora, ktorá mala za posledný rok rast približne 52 %. Keďže nevypláca vysokú dividendu, zvažoval by som o jej aktuálnom predaji. Ďalším aristokratom je FirstEnergy Corp. Opäť dividendový aristokrat, ktorý má v portfóliu svoje zastúpenie. Tak isto aj Newell Brands, dividendový aristokrat v oblasti domácich a osobných produktov. Výhrady mám ešte ku firme Bausch Health Companies Inc., ktorá mala od polovice roka 2015 mohutný pokles až o 96 percent. Nepoznám tú firmu, ale podľa investičných ukazovateľov by som jej akcie nekupoval.

 

George Soros, ktorého vám asi predstavovať nemusím. Je investorom a tiež špekulantom. Preslávil ho najmä útok na Bank of England v roku 1992, kedy spustil masívny predaj libier. Bank of England nestihla na to efektívne reagovať a menový pár GBPUSD sa prepadol z úrovne 1,91 na úroveň približne 1,46, teda o 24 %. Poďme sa ale pozrieť na portfólio Georgea Sorosa.

18 percent celého portfólia má v automobile Rivian, 6,6 % vo firme Liberty Broadband Corporation a cez 4 percentá vo firmách Cerner, Amazon a D.R. Horton, Inc. Portfólio má dosť rozložené. Ku TOP firmám – radšej by som tých 18 %, ktoré má v automobilke Rivian, presunul do mega cap firiem ako je Amazon alebo Google. Predsa len, ich stabilita je vysoká. A môžeme vidieť, že George Soros je zameraný skôr rastovo. Nevidieť u neho firmy, ktoré by vyplácali vysoké výšky dividend.

Soros tiež investuje cyklicky – ak vidí, že môže prísť nejakému sektoru rastový cyklus, investuje do neho. Na začiatku roka 2016 takto skupoval akcie firiem ťažiacich zlato a striebro. Predtým, ako začal byť na zlate ten bull run.

 

Pár slov na záver

Veľkí investori nám môžu byť pri investovaní zaujímavou inšpiráciou. Vidíme, že čo investor, to iný prístup ku investovaniu. Treba však myslieť aj na to, že popri akciách používajú aj mnoho ďalších nástrojov, ako sú napríklad opcie a tým si chránia napríklad protipohyb na akciách, kde majú investované.

S investíciou do uvedených akcií a so správnym nastavením portfólia vám dokážem pomôcť. Neváhajte sa mi ozvať.