ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Pravidelné investovanie – takúto efektivitu malo v poslednom roku

 

V jednom z posledných článkov som vám odporúčal ako vhodný tip, aby ste investovali práve pravidelne. Pravidelné investovanie má výborné uplatnenie vo viacerých prípadoch. Prvým z nich je ten, že pokiaľ ešte nemáte vybudovaný žiaden veľký obnos majetku a máte napríklad cieľ vybudovať si niekoľko desaťtisícové konto, pravidelné investovanie vám ho umožní vytvoriť. Máte tak na to skvelý nástroj a to práve pravidelné investovanie.

Druhým využitím je hlavne ten v dnešnej dobe. A to počas poklesu na akciových trhoch. Keď trhy klesajú a očakávate ďalší pokles, najvhodnejšia možnosť je práve pravidelné investovanie.

 

Jednorazové vs. pravidelné investovanie

Keď si zmapujeme akciové trhy dlhodobo, najlepšou voľbou by bolo práve jednorazové investovanie. Z dlhodobého hľadiska sa vždy vyplatilo najviac. Teda pokiaľ máte kapitál napríklad 12 000 eur, najlepšie by ich bolo investovať jednorazovo a dlhodobo čakať. Výnimkou však boli obdobia, kedy akciové trhy klesali alebo sa pohybovali do strany. Vtedy dávali (nielen) z pohľadu časovej hodnoty peňazí práve pravidelné investície.

 

Poďme na čísla – pravidelné investície

Ak by ste pred rokom investovali do S&P500 spolu uvedených 12 000 € naraz, po roku by ste mali priebežný pokles hodnoty konta o 1,9 percenta (ak by sa investovalo vždy na začiatku mesiaca). A teda z investovaných 12 tisíc by ste videli na vašom konte približne 11 772 eur.

Naopak, pokiaľ by ste uvedených 12 tisíc rozložili v čase každý mesiac (vždy ku prvému dňu v mesiaci) a investovali tisíc eur spolu dvanásťkrát, mali by ste priebežný výnos 2,1 %. Teda z tých 12 tisíc by ste videli približne 12 252 €. Investovať pravidelne tak dávalo oveľa väčší význam.

Ročnú históriu používam najmä preto, aby sme tu nemali veľa čísel.

 

Dokonca keby ste investovali tak, že vždy pri poklese indexu o 10 % (od začiatočného bodu investovania) by ste investovali dvojnásobok, aktuálne by bol váš priebežný výnos na úrovni 2,9 %. Samozrejme, to už by bolo nainvestovaných viac ako 12 tisíc eur. A za takéto by ste nakupovali (ETFko SPY):

Zdroj: vlastné spracovanie

 
 

Je to len ukážka jedného roka, ale pri viacerých rokoch to už robí rozdiely. Najbližší článok sa bude venovať stratenej dekáde. Tam si ukážeme situáciu a ako to vyzeralo, keď akciové trhy za 10 rokov nespravili žiaden výnos.

Ešte niečo z prepočtov - niekde som čítal, že pokiaľ vynecháte 10 najlepších mesiacov pri dlhodobom investovaní, váš celkový zisk bude iba polovičný. A okrem toho, keď vynecháte 20 najlepších mesiacov, váš celkový zisk za celé obdobie môže klesnúť až o 80 %!

A naopak, ak pri poklesoch budete investovať ešte viac ako investujete pravidelne, váš celkový zisk na konci obdobia pôjde výrazne nahor. A to je predsa vaším cieľom.

Ako by to vyzeralo pri NASDAQu?

Priznám sa, že technologický NASDAQ považujem dlhodobo za zaujímavejší ako S&P500. A to najmä kvôli vyššej volatilite (pri poklesoch) a následne pri vyššej volatilite aj pri nárastoch.

Jednorazová investícia by spôsobila medziročný pokles od začiatku investovania o 5,2 %. Pokiaľ by ste do tohto indexu investovali každý mesiac rovnako určitú sumu (napríklad tých 1 000 €), aktuálne by ste mali približný výnos 2,5 %. Ale pokiaľ by ste si určili, že pri poklese o 10 % by ste investovali vždy dvojnásobok, tak váš priebežný výnos by bol už približne 4,2 %. V 1. prípadne by ste mali z investície 12 000 € spolu 11 376 eur a v 2. prípade by to bolo 12 300 eur. V 3. prípade sme vložili do investície väčší obnos, takže s predošlými dvomi prípadmi to nemôžeme porovnať.

Zdroj: vlastné spracovanie

Opäť teda vidíme, že pravidelné investovanie spravilo počas poklesov na trhoch svoju funkciu. A vždy v časoch poklesu alebo pohybu do strany ju spraví.

Záver

Akciové a predovšetkým technologické tituly vnímam v aktuálnom období ako skvelú príležitosť najmä za predpokladu pravidelného investovania do nich. Potom nemusíme riešiť, či je na investovanie správny čas a nemusíme sa za každú cenu snažiť časovať trh. To je niekedy naozaj ťažké.

Odpoveďou je teda pravidelné investovanie – nič vám pri investovaní neujde a ak trhy zavelia ďalšie pohyby smerom nadol, dokážete na týchto pohyboch zarobiť.