ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Dopad úrokových sadzieb na jednotlivé investície

 

Idem nadviazdať na posledný článok týkajúci sa výnosových kriviek,  kde som taktiež riešil aj úrokové sadzby. Sľúbil som vám, že sa pozrieme aj na to, ako to vyzerá s možným dopadom rastúcich úrokových sadzieb na jednotlivé aktíva, ktoré tvoria váš majetok.

Možno si všímate, že každé vyhlásenie FEDu týkajúce sa úrokových sadzieb má na trhy naozaj veľký vplyv. A hodnota aktív kvôli nemu kolíše. Pozrime sa teda na to, prečo a aký to môže mať ďalší dopad.

 

Veriteľom sa zlepšujú podmienky

Doteraz mali vhodné podmienky najmä dlžníci. A to z dôvodu nízkych úrokových sadzieb. Pôžičky sa dali doriešiť s ideálnymi úrokmi. Aktuálne sa však karta obracia a do väčšej výhody sa dostávajú najmä veritelia, ktorým sa zvyšuje príjem v dôsledku toho, že dlžníci musia za úvery platiť viac.

To, čo pomaly, ale za to isto začína platiť je, že lepšie je byť veriteľom (ako dlžníkom), prípadne nemať žiadne dlhy. Alebo si správne manažovať pri vašom dlhu výškou úrokovej sadzby (teda napríklad dlhodobou fixáciou). Vaša sadzba počas jednotlivých rokov môže vyzerať napríklad takto:

Zdroj: vlastné spracovanie

 
 

Poďme na jednotlivé aktíva

V tejto časti sa pozrieme na jednotlivé aktíva a na dopad rastu úrokových sadzieb na ne.

 

Dlhopisy v prípade rastu úrokových sadzieb moc zaujímavé väčšinou nie sú. Bavíme sa o prvej skupine tých najznámejších dlhopisov, ktorými sú práve štátne dlhopisy. Pri nich platí, že rast úrokových sadzieb „podráža nohy“ cene dlhopisov. A práve kvôli tomu, že keď ste napríklad pred rokom kupovali dlhopis, ktorý mal úrokový výnos napríklad 1 % p. a., ale dnes dokážete kúpiť dlhopis s výnosom 3 % ročne, teda ten s percentným ročným výnosom je nezaujímavý. Viete ho predať, ale za nižšiu cenu a preto jeho cena za posledný rok poklesla.

Vývoj s globálnymi štátnymi dlhopismi podľa môjho názoru nevyzerá zaujímavo z pohľadu vývoja ich ceny. Pretože si myslím, že úrokové sadzby sa ešte zvyšovať budú. Ale pokiaľ máte napríklad nejaký väčší obnos peňazí, zaujímavou investíciou môžu byť práve protiinflačné štátne dlhopisy. Napríklad tieto vám dokážu generovať aktuálny výnos na úrovni 7,5 %, čo je číslo (približne) zodpovedajúce aktuálnej inflácii USA.

 
 
 
 

Mierne odlišný prípad sú korporátne dlhopisy. Pri nich je dlžníkom namiesto štátu konkrétna firma. Tú je potrebné veľmi dobre zanalyzovať. Je to však druh pôžičky tejto firme. Všeobecne si myslím, že aktuálne nie je vhodné obdobie na požičiavanie peňazí firmám prostredníctvom dlhopisov, pretože väčšina firiem používa na svoje fungovanie dlh. Ekonomické prostredie na podnikanie sa im bude teda podľa všetkého zhoršovať. Naviac sú tu ceny energií, ktoré hádžu podnikateľom obrovské polená pod nohy a môžu ich až zraziť.

Či už budete mať ponuku dlhopisov od zadlženej alebo nezadlženej firmy, na vašom mieste by som ju aktuálne nevyužil a zvolil si namiesto nich iný investičný nástroj.

Nadviažem aj na hypotéky – hypotéky je ideálne vhodné poriešiť si cez dlhé fixácie úrokových sadzieb. Oddnes vám odporúčam zafixovať si sadzby v ideálnom prípade na 7 – 10 rokov. Aj keď bude ECBčka úrokovú sadzbu znižovať, spomeňme si... ako na tom boli úrokové sadzby na hypotékach od roku 2008? Klesali, ale iba veľmi pomaly. Ak by sa opakovala história a budeme tu mať podobných 13 – 14 rokov vývoja úrokových sadzieb na hypotékach, dáva väčší zmysel mať vaše hypotéky zafixované na dostatočne dlhé obdobie.

 

Akciám tiež rast úrokových sadzieb škodí. Dôvodom sú horšie možnosti získania financovania, prípadne narastajúce úroky na tých dlhoch, ktoré už firmy majú. A to platí najmä pre tie najviac zadlžené firmy. Všeobecne ale platí, že najviac škodí rast úrokových sadzieb technologickým firmám, ktoré v poslednom období klesajú výraznejšie ako zvyšné sektory (okrem komunikačných služieb):

S technologickým firmami to určite najbližšie roky ružovo nevidím. Prakticky s väčšinou sektorov.

Vidíme, že za posledný rok dominovali najmä energie a ostatné sektory zaznamenali pokles. Neznamená to ale, že bude klesať aj naďalej všetko. Ako veľmi zaujímavé sektory vidím práve zdravotnícky sektorsektor spotrebných tovarov. Sú to sektory, ktoré majú väčšinou pevné marže a ľudia ich výrobky (služby) nakupovať budú. Či chceme alebo nie.

Je to teda skôr mýtus, že rast úrokových sadzieb bude škodiť všetkým firmám – odpoveď je, že nemusí. Treba si vybrať správny sektor a okrem iného vám firmy alebo ETFká dokážu vyplácať v niektorých prípadoch zaujímavé dividendy.

 

Nehnuteľnosti sa zatiaľ držali, ale už sa situácia pomaly otáča. Myslím si, že rast nehnuteľností sa zastavil a najbližšie obdobie by nás mala čakať práve z tohto dôvodu skôr stagnácia. Ak plánujete kupovať v blízkej dobe investičnú nehnuteľnosť, popremýšľal by som o tomto kroku. Je možné, že sa dočkáme lepších cien ako sú tie terajšie.

Dôvod je jednoduchý – zastavenie hypotekárneho trhu a výhliadky na ďalší rast úrokových sadzieb. Či chceme alebo nie, ide o dôležitý fundament. Dôkazom je aj Česko, kde hypotekárny trh práve kvôli extrémne vysokým úrokom začína spomaľovať. A to výrazne.

Myslím si, že čas na investovanie do nehnuteľností bude lepší, nanajvýš rovnako dobrý ako je teraz.

Ako pri akciách, tak aj pri nehnuteľnostiach platí, že nie všetky nehnuteľnosti sú nadhodnotené. Výborné príležitosti vidím napríklad v pozemkoch, na ktoré má najmenší dopad trhové a tiež geopolitické riziko. Kúpa vhodného pozemku teda môže byť teda na najbližšie roky zaujímavou investíciou.

 

Komodity

Rast úrokových sadzieb prevažne škodí aj komoditám. Logicky – pokiaľ si investor porovná určitú komoditu, ktorá negeneruje žiaden výnos napríklad s dlhopisom, ktorý v tomto čase dokáže výnos vygenerovať, dlhopis sa stáva viac zaujímavejším. Tak isto to platí aj o termínovaných účtoch, napríklad v USA. Pokiaľ dokážu generovať kvázi bezrizikový výnos cez 4 percentá, opäť sa mnoho investorov prikloní práve na bezrizikovú investíciu. Keďže komodít existuje viacero, zhodnotenie každej z nich je ponechané v réžii samotného investora.

 

Investícia do vašej hlavy

Je to investícia, ktorá má vždy najväčší potenciál. A práve v tých ťažkých časoch mali ľudia väčšiu odvahu zrealizovať tie podnikateľské nápady, ku ktorým sa dlhodobo nedokázali odhodlať.

Rast úrokov nemá na vaše podnikanie dopad najmä vtedy, keď ide o podnikanie, na ktoré nepotrebujete vysoký kapitál. Odporúčam sa zamerať buď na služby (kde sú najväčšou pridanou hodnotou vaše vedomosti a skúsenosti) alebo na produkty, do ktorých nemusíte investovať veľa peňazí. A táto služba alebo produkt sa môže týkať toho, s čím pracujete dennodenne.

Pustiť sa to vlastného podnikania je aktuálne dobrý nápad, ale určite by nebol dobrý nápad zobrať si na podnikanie veľké pôžičky.