ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Investičné vyhodnotenie roku 2022

 

Rok 2022 sa nám pomaly, ale za to isto blíži ku koncu, a práve preto ma napadol ako skvelý námet na ďalší článok vyhodnotenie, ako dopadol vlastne tento rok z pohľadu skončil. A kde boli najväčšie investičné príležitosti.

V tomto článku sa zameriame komplexne na základné aktíva, ktoré stojí za to spomenúť. Akciový trh budem ešte špeciálne detailne rozoberať v samostatnom videu, ktoré vám natočím v priebehu najbližších dní.

 

Globálne zmeny v roku 2022

V rámci zmien sa v uplynulom roku zmenilo toho viac. Covid, ktorý predstavoval pre väčšinu sveta hrozbu, už hrozbu predstavovať viac-menej prestal. Mali ste tiež niekedy v hlave tie myšlienky, že covid už nikdy neskončí? Že rúška budeme nosiť naveky? Neboli ste sami. Spomeňme si, že ešte začiatkom tohto roka sme tu mali stále platné opatrenia a prakticky odporúčané očkovanie. Počas roka sa to však zmenilo.

V prvom kvartáli 2022 začala vojna, ktorá toho spôsobila veľa. Z ekonomického pohľadu to bol okrem ekonomickej nestability nedostatok niektorých komodít. Zvýšila ich cenu a tým prispela aj ku ďalšej inflácii. A opäť začalo mať veľa investorov práve od tohto obdobia veľa pochybností a pociťovať väčšiu neistotu. A niektorí si možno nevedeli alebo ani nechceli predstavovať, čo sa ešte môže diať ďalej...

Boli sme tiež svedkami celosvetového rastu úrokových sadzieb. Ich zvyšovanie už bolo nevyhnutné práve kvôli nekontrolovateľnej inflácii, ktorá sa z bežného cieľa (napríklad ECB) na úrovni 2 % vyšplhala až cez 10 percent. To je viac ako 5-násobok!

 

Vývoj inflácie v eurozóne za posledný rok

 
 

A keď takýto stav nastal v minulosti, že inflácia bola príliš vysoká, korigovala sa práve vďaka rastu úrokových sadzieb. Ten zamedzuje najmä poskytovaniu ďalších úverov, z ktorých môže skončiť veľká časť práve v spotrebe a tak vytvárať ďalšiu infláciu. Centrálne banky si však zvyšovanie inflácie neželajú a pre jej zníženie sú schopné spraviť čokoľvek. Aj výrazne zmraziť ekonomiku a s ňou trh s nehnuteľnosťami.

 

Vývoj investícií v roku 2022

Vývoj investícií idem hodnotiť podľa kategórií, ktoré som uviedol v tomto článku.

Pokiaľ by ste si nechali v roku 2022 iba cash, teda peniaze buď v hotovosti alebo na vašom účte, prišli by ste približne o 15 % jeho hodnoty. Prečo práve o 15 percent? Pretože približne na takejto úrovni bola v poslednom roku inflácia. Cash bolo vhodné nechať si v roku 2022 na vhodné dokupy investícií. To platí aj aktuálne.

Ak by ste sa na začiatku roka rozhodli využiť bankové produkty a hlavne termínované vklady, váš výnos sa mohol nachádzať na úrovni 1,4 %. Samozrejme od tohto musíte odpočítať infláciu 15 %, takže celkovo by ste skončili v mínuse. Takže mínus necelých 14 percent. Termínované vklady zatiaľ ako zaujímavý produkt na investíciu nevidím. Postupne sa to možno zmení tými rastúcimi úrokovými sadzbami.

Kúpou štátnych dlhopisov, napríklad týchto, by ste za rok odpísali približne 14 percent vášho majetku. Ak k tomu pripočítame infláciu, matematická strata by bola na úrovni 27 percent. To je na dlhopisy ako také naozaj dosť. Rok 2022 nám teda ukázal, že veľa aktív nie je možno tak stabilných, ako to hovoria investičné zásady. Dlhopisom naviac škodili rastúce úrokové sadzby, ktoré tu posledné roky neboli.

 
 
 
 

Pokiaľ by ste sa rozhodli investovať do zahraničnej meny a to napríklad do amerického dolára (ktorý by ste si nechali na účte), váš profit by dnes predstavoval približne 6,5 %. Ak by ste dobre načasovali zámenu dolárov naspäť na eurá, profit mohol byť niekde na úrovni 15 a viac percent a teda dokázali by ste len výmenou eur na doláre zarobiť takmer na infláciu v tomto roku. Do pozornosti dávam napríklad švajčiarsky frank, ktorý sa považuje za dlhodobo bezpečný prístav v rámci mien krajín.

Menový pár USD/EUR – vývoj za posledných 12 mesiacov

Nehnuteľnosti za posledný rok rástli a zarobili by ste na nich približne 17 percent. Ak z tohto výnosu odpočítame 15-percentnú infláciu, boli by sme približne na nule (100 x 1,17 x 0,85 = 99,4). Aktuálne je však trh s nehnuteľnosťami na tom horšie ako bol. Klesá kúpyschopný dopyt, ktorý bol ťahaný najmä úverovými klientmi. Keďže prudko vzrástli sadzby, ľudia dostávajú nižšie úvery. Ceny zatiaľ výrazne neklesajú, ale predaje nehnuteľností trvajú aktuálne aj niekoľko mesiacov, čo tu napríklad doteraz nebolo. Najbližšie obdobie očakávam skôr pokles cien.

V prípade korporátnych dlhopisov si viete vybrať dlhopisy buď nejakej lokálnej firmy, ktorú poznáte. Odporúčam si však dobre preštudovať jej výkazy a najmä jej finančnú stabilitu. Zopár tipov na to máte aj tu. Pretože v momente kúpy dlhopisov sa firma stáva vaším dlžníkom. Myslím si, že v prípade kvalitných firiem sa viete dostať výnosovo niekde do 9 percent. Inflácia by vás však stále porazila...

Alebo naopak, môžete si zvoliť dlhopisy veľkej globálnej firmy. Napríklad dlhopisy firmy IBM splatné v auguste 2027 vedia generovať výnos na úrovni 6,22 % ročne. Keďže firmu IBM možno hodnotiť ako stabilnú, radšej by som zainvestoval do jej akcií s dividendou 4,6 % ročne (a zariskoval by som nejaký kurzový rozdiel na akciách) ako by som mal nakúpiť jej dlhopisy a byť veriteľom. V dnešnej dobe mi dáva určite väčší zmysel radšej kúpiť akcie stabilnej firmy ako jej dlhopisy. Väčší zmysel mi v prípade prudkého zvyšovania úrokových sadzieb budú dávať práve štátne dlhopisy.

ETFkáakcie môžeme rovno spojiť. Ak by ste na začiatku roku 2022 zainvestovali do niektorých technologických top firiem, napríklad do Amazonu, vaša priebežná strata by bola na úrovni 50 %. Stratu by ste výborne eliminovali napríklad kúpou ETFka na celý index S&P500. Vaša strata by bola nižšia a to približne 20 %. A ak by ste nakúpili akcie firiem zo zaujímavých sektorov, a to napríklad firmu Exxon Mobil Corporation z energetického sektora, váš zisk by sa pohyboval za rok na úrovni +80 %! Áno, čítate dobre, 80 % za rok!

Pokiaľ máte skúsenosti na akciovom trhu a viete firmy dobre analyzovať a nájsť hodnotové investície, kľudne investujte do individuálnych firiem. Ak nechcete riskovať iba 1 firmu, zainvestujte do celého indexu. Pamätajte na to, že vždy budú sektory, ktorým sa bude v tomto období dariť. A do volatilných sektorov (ako je napr. technologický) investujem a odporúčam investovať pravidelne. Na detailnú analýzu akciového trhu pre vás ešte pripravím samostatné video.

Ak ste si za investíciu vybrali kryptomeny a napríklad samotný bitcoin, vaša priebežná strata by bola na úrovni 67 %.

Graf bitcoinu za posledných 12 mesiacov

Kryptomeny zažili za posledný rok viacero zlých fundamentov. Patrili medzi ne hlavne krachy búrz alebo konkrétnych kryptomien, akou bola napríklad LUNA. Naďalej je dosť veľkou hrozbou pre kryptomeny najmä to, že ide o špekulácie. A špekulácie pri uťahovaní ekonomiky trpia najviac.

Dopĺňam tu ešte komodity. Zlato skončilo po roku na nule a striebro si pripísalo približne 5 %. Ropa WTI narástla o 5 % a ropa Brent o viac, o 8 %. Rast si udržal najmä zemný plyn, ktorý je vyššie o 20 %. Z poľnohospodárskych komodít nedokázala rast obhájiť pšenica, ktorá za rok napokon vyklesala a stráca 3 percentá ročne. Meď stráca 12 % ročne.

 

Záver

Aj rok plný volatility, akým bol rok 2022, priniesol plno príležitostí. Aj keď skončilo veľa investícií v strate alebo neprekonali infláciu, máme príležitosti na investovanie za výhodné ceny. A budúca vyššia výkonnosť nám tak vytvorí „príspevok“ na infláciu. Taktiež dáva zmysel investovať pravidelne alebo postupne do tých aktív, ktorým veríte. V takom prípade vás nezaskočia žiadne výkyvy. Investovaniu v roku 2023 zdar!