ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Akciové indexy najväčších európskych ekonomík

 

Investori sa pravidelne stretávajú najmä s najväčšími americkými akciovými indexami. Medzi ne samozrejme môžeme zaradiť S&P500, Dow Jones a Nasdaq. Svoje akciové indexy má každá ekonomika eurozóny a v tomto článku sa zameriame na tie, ktoré patria najväčším európskym ekonomikám.

 

Najväčšie ekonomiky eurozóny

Na webe som našiel takéto dobre spracované grafické zhodnotenie ekonomík eurozóny a rovno ho tu teda prikladám:

 
 

Na prvom mieste je Nemecko, na druhom Francúzsko, na treťom Taliansko, na štvrtom Španielsko a na piatom Holandsko. Medzi piatym Holandskom a šiestym Švédskom je celkom výrazný rozdiel.

Zaujímavá vec je ešte jedna - prvé 3 krajiny tvoria spolu 53 % celkového HDP a prvých 5 krajín 67 % celkového HDP. A Malta je najmenšou ekonomikou eurozóny.

 

Akciové indexy najväčších krajín

Nemecko má akciový index, ktorý sa nazýva DAX a tvorí ho spolu 40 firiem, ktorých zoznam môžete nájsť na tomto linku.

Sektory, ktoré na Nemeckej burze vedú, sú hlavne firmy z automobilového priemyslu, z oblasti zdravotníctva a z oblasti základných materiálov a to najmä zo sektora chemického priemyslu.

Vývoj akciového indexu Nemecka je zaujímavý a Nemecko sa nemá za čo hanbiť. Za rok DAX zhodnocuje o 25 % a v raste porazil napríklad aj S&P500. Graf vývoja DAXu vyzerá takto:

 
 

Druhá najväčšia, francúzska ekonomika, má akciový index CAC, v ktorom je podobne ako v nemeckom DAXe spolu 40 firiem. Za pozornosť stoja rozhodne firmy, ktoré sa venujú doplnkom oblečenia. Určite tu stojí za to spomenúť firmu Lvmh Moet Hennessy Vuitton SE, ktorú vlastní druhý najbohatší človek na svete, Bernard Arnault. Tak isto aj firmu Hermes International a tiež L'Oreal. Na Francúzoch je zaujímavé to, že v prípade vlastníctva firiem sú veľkí národniari. A iba málokedy sa stane, že sú ochotní predať firmu, ak príde ponuka z nejakej väčšej, napríklad globálnej firmy.

 

Index je podobne ako nemecký DAX blízko svojich historických maxím a medziročne rastie o 22 %:

Taliansko má akciový index FSTE MIB, ktorý je zložený z 30 firiem. Prevláda najmä finančný sektor a tiež priemyselné firmy. Index rastie, ale stále sa nachádza niekde na úrovniach z roku 2008. Je to spôsobené práve finančným sektorom. Ten bol v krízových rokoch 2007 – 2009 zasiahnutý najviac. Medziročne rastie až o 39 % a graf vývoja vyzerá nasledovne:

Španielsku ekonomiku znázorňuje akciový index IBEX 35, ktorý sa skladá, ako už názov napovedá, z 35 firiem. Firmy sú z rôznych sektorov a najväčšou z nich je INDITEX,  ktorý je výrobcom módy a vlastní značky ako Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius a mnoho ďalšieho. Teda veľa z módnych značiek, ktoré nájdete v obchodných centrách. Za posledný rok táto firma narástla o 45 %. Celý index zhodnocuje medziročne o 19 percent:

Situácia je podobná ako v prípade Talianska. Index nie je stále na historických maximám a neprekonal rok 2007.

 

A v Holandsku majú index AEX, ktorý tvorí spolu 26 firiem. Ich zoznam môžete nájsť na tomto linku. Firmy sú v tomto indexe z rôznych sektorov. Je to skôr taká všehochuť sektorov. Index medziročne posilnil o 16 %. Postupne mieri na historické maximá a jeho graf môžete nájsť tu.

Najväčšou firmou je ASML Holding NV, ktorá je zalistovaná aj na americkej burze.

 

Kde v eurozóne hľadať investičné príležitosti?

Stručná predikcia v rámci akciového trhu a jednotlivých sektorov je popísaná v uvedenom článku. Ak sa už chcete pozerať na konkrétne indexy, zameral by som sa na pražský index PX. Tiež nie je na maximách z roku 2007. Príležitosti tu vidím najmä kvôli vysokým dividendám, ktoré vyplácajú české firmy. Je tu kopec zaujímavých príležitostí.

Zaujímavé dividendové firmy viete nájsť aj na fínskej burze a teda v indexe OMX Helsinki 25. Index poklesol za posledný rok približne o 4 percentá a podobne ako na českej burze, aj tu možno nájsť kvalitné firmy s vysokými dividendovými výnosmi a tiež s akciami za priaznivé ceny.

 

Nezabúdajte tiež aj na to, že pri investovaní v eurách sa vyhýbate kurzovému riziku, ktoré je taktiež potrebné si strážiť.

Pre prípadné otázky, ktoré vám vznikli po prečítaní tohto článku, som vám k dispozícii.