ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako vám dokáže pomôcť uskromnenie sa pri budovaní majetku

 

Mnohí ľudia, s ktorými som v kontakte, mi pri téme budovania majetku častokrát dajú ako argument ten, že by s budovaním majetku aj radi začali, ale aktuálne nemajú na to.

Jedným z riešení je samozrejme navýšenie ich príjmu. To ale považujem za tú ťažšiu cestu, keďže možnosť navýšenia príjmu nemáme každý rovnakú a je potrebné pre ňu spraviť niečo naviac.

Druhou a jednoduchšou možnosťou je práve uskromnenie sa a častokrát vidím prekvapené reakcie po tom ako zistíme, že na vytvorenie dostatočnej úspory naozaj netreba spraviť až tak veľa. Bližšie vám o tom poviem v tomto článku.

 

Začnime šetrením na nákupných taškách

Výborný príklad sa môže použiť pri nakupovaní. Nech chodíme nakupovať do obchodu každý tretí deň v roku. Keďže má rok 365 dní, tak je to približne 122 dní ročne, kedy sa objavíme v potravinách. Ešte možno vziať do úvahy aj nákupy v iných obchodoch, napr. v obchodoch s oblečením, ale tie sem zahŕňať nebudem.

Ak budeme pravidelne nakupovať napríklad v Tescu a každý raz, ktorý do Tesca prídeme, si kúpime iba túto tašku (pretože tašky si vždy zabúdame), tak je to spolu 122 x 1,29 = 157 eur ročne, ktoré minieme iba na kúpu obyčajných tašiek. Predstavuje to približne 13 eur mesačne, ktoré by sme dokázali ušetriť iba tým, že si budeme na nákup brať pravidelne našu vlastnú tašku. Podľa môjho názoru je dosiahnutie tejto úspory extrémne jednoduché.

 
 

A čo by sme z tých 13 eur mesačne vedeli vytvoriť za 10, 20 a za 30 rokov? Pokiaľ ich zainvestujeme do top 100 technologických firiem (ktoré sa nachádzajú v indexe Nasdaq) a vedeli by sme dosiahnuť ročný výnos na úrovni 13,5 %, tak za 10 rokov by sme vedeli vytvoriť majetok vo výške približne 3 050 €, po 20 rokoch by to bolo 12 400 € a po 30 rokoch by to bolo podľa odhadu približne 41 400 €. V modeláciách sú zahrnuté už aj všetky poplatky súvisiace s investovaním.

Čo poviete, zišlo by sa vám aktuálne na niečo tých 41 tisíc?

 

Jedna káva denne

Poďme na iný príklad. Ak zvyknete pravidelne chodiť niekam na kávu (alebo si brávate „coffee to go“), za ktorú zaplatíte 2,50 € a chodíte na kávu napr. každý pracovný deň, tak spolu je to približne 21-krát do mesiaca. Čo dosiahnete tým, že si napr. túto kávu odpustíte a spravíte si ju doma alebo v kancelárii? Úsporu 21 x 2,50 = 52,50 € mesačne. Nehovoriac o tom, že ak idete na kávu s rodinou a platíte, dostávame sa na ešte vyššie číslo.

 
 
 
 

A opäť túto sumu použime v „investičnom okienku.“ Po 10 rokoch dostaneme z tejto sumy 12 300 €, po 20 rokoch 50 300 € a po 30 rokoch to bude odhadom 167 200 €! A to za jednu obyčajnú kávu denne.

Úspora na životnom štýle

A tretím príkladom, kde sa dá veľmi dobre šetriť, je náš životný štýl. Či už ide o obedy v reštauráciách, drinky na baroch, diskotéky alebo iné formy zábavy. Vo viacerých prípadoch dokážeme nájsť práve v tejto kategórii s klientmi úsporu kľudne aj 100 eur mesačne. Čo by im dlhodobo priniesla?

Po 10 rokoch kapitál vo výške 23 400 €, po 20 rokoch kapitál vo výške 95 800 € a po 30 rokoch to vychádza približne na 318 500 €. Nech je reálna hodnota tohto majetku po započítaní inflácie o 30 rokov iba polovičná - stále si však viem predstaviť, čo by sa dalo robiť za takú sumu peňazí, ktoré predstavujú v dnešnej dobe hodnotu 159 000 eur. Predpokladám, že si to viete predstaviť aj vy.

Je to ťažké?

Podľa môjho názoru to závisí od vašich preferencií. Ak je vaším silným motívom budovať majetok napríklad na vašu finančnú nezávislosť, na konkrétny cieľ alebo ako dedičstvo pre ďalšie generácie, tak potom je uplatňovať tento systém v praxi veľmi jednoduché.

Čo ma zasa veľmi teší je, že viac a viac ľudí žije podľa systému FIRE. A uvedomujú si potrebu minimalizovania materializmu a zároveň potrebuje maximalizovania budovania majetku.

 

Ľudia sa okrem toho častokrát boja, aby si peniaze stihli užiť do svojej smrti. A aj k tomuto mám jasný prístup. Je vždy lepšie rozumne míňať ako prehnane míňať alebo prehnane sporiť. Takže míňate, ale neminiete všetko. Horšia situácia je skôr tá, keď vám peniaze pravidelne chýbajú, tým pádom musíte často využívať rôzne spotrebné úvery a život si neužijete práve kvôli vysokým splátkam vašich úverov.

Aj keby ste dospeli do bodu, že si vytvorený majetok nestihnete užiť, tak úprimne budem rád, ak budem osoba, ktorá radšej zanechá ďalším generáciám majetok ako by som im mal zanechať dlhy. Je fajn myslieť dopredu a na to, či je aj pre vás dôležité, aby ste po vás zanechali majetok a nie iba dlhy.

Zároveň nikde nie je napísané, že máte pri spomínanom systéme FIRE iba sedieť doma a nič nerobiť. Stačí míňať s rozumom a život si aj užijete.

 

Zopár praktických tipov, ako to uplatniť v praxi

Najlepšie sa mi pri odkladaní a investovaní peňazí uplatnil princíp „najskôr zaplať sebe.“ A teda keď mi príde nejaký príjem, rovno z neho si odložím a zainvestujem tie peniaze, ktoré zainvestovať chcem. Nestane sa mi, že počas mesiaca zistím, že som už zaplatil všetkým ostatným, čo bolo treba, ale na seba som zabudol.

 

Tak isto používam na zapisovanie výdajov appku Cash trails. Appka má oproti internet bankingu jednu obrovskú výhodu a to tú, že do nej zapíšete presné čísla týkajúce sa príjmov a výdajov a teda vyjde vám presný prebytok, ktorý dokážete vytvoriť. Štatistiky v internet bankingu skresľujú.

A na záver si treba vybrať správne investičné riešenie, prípadne riešenia. Držím vám pri budovaní majetku palce a pevne verím, že vám tento článok pomohol!