ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako investične využiť očakávaný pokles úrokových sadzieb?

 

Posledné 2 roky úrokové sadzby výrazne narastali. Najskôr to vyzeralo tak, že tento nárast bude nekonečný. Mali sme tu obrovskú infláciu a jej zníženie ku cieleným 2 percentám pripadlo miestami ako nereálne. Teraz však častejšie počúvame, že tento rok príde k niekoľkonásobnému poklesu úrokových sadzieb, na čo môžeme byť ako investori už teraz pripravení. Poďme sa teda pozrieť na to, ako to možno investične využiť.

 

Situácia s FEDom

Keďže FED diktuje tempo v oblasti úrokových sadzieb celému svetu, je dobré sledovať práve jeho plánované kroky. Ako to s FEDom aktuálne vyzerá? USA má aktuálne základnú úrokovú sadzbu na úrovni 5,5 % a tento rok sa predpokladá, že by mohla skončiť na finálnej úrovni 4,6 %. A teda sa očakáva pokles o 0,9 %.

 
 

Keď sa pozrieme späť do histórie, niekoľkokrát sa stalo, že po rozhodnutí Ameriky ohľadom úrokových sadzieb nasledovalo podobné rozhodnutie aj v eurozóne a tiež vo zvyšku sveta. Keď napríklad v USA začali so zvyšovaním sadzieb v marci 2022, eurozóna začala neskôr a to v júli 2022. Teda so 4-mesačným oneskorením. Je teda pravdepodobné, že toto znižovanie úrokových sadzieb eurozóny nastane tiež niekoľko mesiacov po tom, ako začne so znižovaním FED. Úrokové sadzby majú klesať postupne, ale pripraviť sa na to môžete už teraz.

Aká je predbežná projekcia vývoja sadzieb? Ako som už uvádzal, do konca roka 2024 majú byť sadzby FEDu podľa predpokladov na úrovni 4,6 %, na konci roku 2025 na úrovni 3,9 % a na konci 2026 na úrovni 3,1 %. Úrokové sadzby teda poklesnú postupne, ale pokles v najväčšou určitosťou nastane.

 

Kam investovať?

Úroky ako také zlacňujú cenu peňazí a tým robia investície dostupnejšími. A teda treba sa na to pozerať tak, že ľudia budú mať k dispozícii lepšie možnosti financovania a tým pádom môžu viac investovať. A teda na trhy podľa očakávaní príde veľa nového kapitálu, ktorý niekde bude investovaný. Kde sa môžu nachádzať tie najzaujímavejšie investičné príležitosti? Čítajte ďalej.

 

Dlhopisy

Vývoj ceny dlhopisov je inverzný voči vývoju úrokových sadzieb. A teda keď úrokové sadzby výrazne rástli, cena dlhopisov výrazne klesala. A hlavne pri dlhopisoch s dlhšou splatnosťou je vyklesaná dodnes a preto možno v dlhopisoch hľadať investičné príležitosti. Investičné príležitosti v dlhopisoch som vám bližšie ukazoval v tomto článku a pokiaľ si zvolíte investovanie do dlhopisov, budete mať zabezpečené, že keď budú úrokové sadzby klesať, dlhopisy narastú na cene.

 

Od októbra, kedy som uvedený článok písal, sa cena ETFka, ktoré má v sebe zahrnuté 5 – 7-ročné vládne dlhopisy eurozóny, zvýšila o 3 percentá, ale stále je na investíciu zaujímavá. Je dokonca o 14 percent nižšia ako ich najvyššia cena v júli 2021. Naviac je aktuálny dividendový výnos necelé 3 percentá ročne. A to nie je zlé.

Ak ste otvorení viac rizikovým dlhopisom, tak som spomínal aj ETF fond Lyxor Euro Government Bond 25+Y (DR) UCITS ETF. Ten narástol od napísania článku v októbri 2023 o viac ako o 16 % a je približne na polovici maxím z roku 2020. A stále je teda zaujímavé do neho dlhodobo zainvestovať.

 
 
 
 

Zlato

Zaujímavo reaguje a pravdepodobne aj bude reagovať na pokles úrokových sadzieb aj zlato. Zníženie úrokových sadzieb USA znamená prakticky oslabenie dolára, na ktoré hneď reaguje rastom zlato. To pekne reaguje na pokles úrokových sadzieb a za pol roka v reakcii na znižovanie sadzieb posilňuje o 22 percent. Na takéto defenzívne aktívum, ako je zlato, je to skvelé zhodnotenie.

Ako vyťažiť z rastúcej ceny zlata? Je možné nakúpiť fyzické zlato, ale čo mi dáva aktuálne väčší význam, je investícia do akcií globálnych firiem, ktoré sa zaoberajú ťažbou tohto vzácneho kovu. Keď sa pozriete na top 3 spoločnosti, ktoré sa venujú ťažbe zlata, tak zistíte, že síce je zlato na maximách, ale 3 top akcie ťažiacich firiem tento kov na maximách zatiaľ nie sú. Je to teda výborná príležitosť na zainvestovanie a tiež na získanie dividend 2 – 4 percentá ročne.

Niektoré z týchto akcií sú dokonca blízko svojich niekoľkoročných miním. Podľa môjho názoru je to skvelá príležitosť na zainvestovanie.

 

Akcie firmy Newmont Corp

Realitné fondy - REITy

Pri raste úrokových sadzieb si svoje pretrpeli aj REITy, teda Real estate investment trusts alebo realitné investičné fondy. Máte možnosť nájsť dva typy realitných fondov. Jeden typ predstavujú stabilné realitné fondy, za ktoré považujem tie, ktoré sú nám známe hlavne na Slovensku. Sú tu mnohé spoločnosti, ktoré majú stabilné realitné fondy a ich cieľom je udržať hodnotu investície a investorom vyplácať pravidelné ročné zhodnotenie. Väčšinou ide o mimoburzové fondy.

Tam až takú veľkú investičnú príležitosť nevidím ako v prípade tých realitných fondov, ktoré sú obchodované na burze a kvôli zvyšovaniu úrokových sadzieb klesali. To spôsobilo ich výrazný pokles a aktuálne zároveň skvelú príležitosť na zainvestovanie. Do pozornosti dávam najmä firmy Extra Space Storage Inc., Alexandria Real Estate Equities Inc. a tiež Boston Properties, Inc. Akcie týchto REITov sú aktuálne za lukratívne ceny a zároveň máte možnosť získať aj zaujímavé dividendy.

 

Nehnuteľnosti

A pokiaľ zvažujete o kúpe nehnuteľnosti, tak práve teraz môže byť ideálny čas na jej kúpu. Síce sú vysoké úroky, ale na druhej strane aj zaujímavé ceny nehnuteľností na nákup. Odporúčam si vyhľadať nejakú zaujímavú nehnuteľnosť a kúpiť ju s čo najzaujímavejšou zľavou. Dôležité je tiež vypýtať si zľavu, lebo ako kupujúci ste aktuálne pánom.

Čím viac budú sadzby klesať, o to viac ľudí si bude môcť dovoliť kúpiť nehnuteľnosti a o to horšie sa vám budú sťahovať ceny.

 

Pokiaľ potrebujete s čímkoľvek z tohto článku pomôcť, neváhajte sa mi ozvať.