ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Čo ak prichádza kríza?

 

Prehnané valuácie na viacerých akciových trhoch a tiež prístup verejnosti ku akciovému trhu indikujú v mysli nejdeného investor potenciálny príchod krízy. Čo robiť, ak kríza reálne príde? Najpodstatnejšie je hlavne vhodne sa na takéto obdobie pripraviť. Kríza vždy najviac zasiahne tých, ktorí na ňu nie sú pripravení. A v tomto článku vám rád takúto prípravu predostriem.

 

Dôvody na príchod krízy

Mnohí predpokladali krízu ešte v roku 2023. Tá však v predošlom roku neprišla, ale ostáva stále viacero faktorov, ktoré ju môžu spustiť.

 

Prvým je rozhodne ten, že stále máme vysoké úrokové sadzby. Sú faktorom, ktorý predstavuje hrozbu pre viacero aktív. Prvý dopad vysokých úrokových sadzieb vidíme na cenách nehnuteľností. Keďže záujemcovia o nehnuteľnosti dostávajú od banky nižšiu výšku úverov ako pred časom, častokrát nastanú situácie, že plánovanú nehnuteľnosť si nemôžu dovoliť kúpiť a od kúpy tak kompletne odstupujú.

Ďalším faktorom je tiež inflácia. Tá v januári spomalila menej oproti tomu, ako sa očakávalo. A iba sa potvrdzuje, že cielenú 2-percentnú úroveň nebude až také jednoduché dosiahnuť. Hlavne keď spotreba obyvateľstva ostáva stále vysoká. Zabráni sa jej buď vysokými úrokovými sadzbami, zhoršeným pracovným trhom alebo niečím takým, ako bol napríklad lockdown počas covidu. Vysoké úrokové sadzby však ostávajú najúčinnejším nástrojom.

 

Obľúbeným faktorom investičného mága Warrena Buffetta je trhová kapitalizácia v pomere ku HDP. Tento ukazovateľ v jednoduchosti vyjadruje to, koľko kapitálu je na akciovom trhu a koľko by ho tam malo byť. Jeho aktuálna hodnota je 180 % a teda na trhu je o 80 percent kapitálu viac, ako tam je reálne potrebné:

 
 

Keď si zoberieme napríklad roky 2000 a 2009, hodnota tohto indikátora bola v roku 2000 na úrovni 140 a v roku 2009 na úrovni 103. A aktuálne sme oveľa vyššie. Správny argument, ktorý je na mieste, je rozhodne ten, že v obehu je predsa viac peňazí, pretože od roku 2009 sa peňažná zásoba výrazne zvýšila. To je pravda, ale tiež výrazne stúplo aj americké HDP a kapitálová potreba firiem je oveľa vyššia ako pred pätnástimi rokmi.

 

A z predošlého ukazovateľa automaticky vyplýva, že aj ocenenie firiem ako celku musí byť vysoké. Tak to aj je a platí to hlavne pre technologický sektor, ktorý si za posledný rok pripísal kráľovské výnosy. Mnohých investorov vnímam tak, že investujú do firiem len preto, že sú z technologického sektora, ale neriešia prípadné riziká.

Uviedol som tu sumár viacerých faktorov, nad ktorými aktuálne uvažujem. Treba ich vnímať, ale zároveň to neznamená, že by vás to nejako malo obmedzovať vo vašich investičných aktivitách. Treba skôr uvažovať o tom, koľko investovať, kedy investovať a kam investovať.

 

Čo ak kríza reálne príde?

Pri slove kríza sa mi páči čínština, ktorá pre krízu nepoužíva iba jeden znak, ale tie znaky sú dva. Jeden z nich predstavuje reálnu krízu, ktorú má na mysli pod slovom kríza európska kultúra. A ten druhý zasa predstavuje príležitosť:

 
 

Čínska kultúra už odjakživa pozná to, že každá kríza predstavuje nielen hrozbu, ale aj príležitosť. To platí aj pre nás, investorov. Predsa nie nadarmo sa hovorí, že v kríze bohatí bohatnú a chudobní ešte viac chudobnejú. Je to jednoducho tak. A pokiaľ sa objaví príležitosť, pri investovaní by ste mali byť medzi prvými, ktorí ju využijú.

 

Ako prvé odporúčam mať k dispozícii dostatok cashu. Cash v kríze rozhoduje. Ako som uvádzal pri predošlom vnímaní krízy čínskou kultúrou, na jednej strane predstavuje kríza hrozbu, ale na strane druhej aj príležitosť. A kedy máte možnosť využiť príležitosť? Práve vtedy, keď máte na ňu dostatočný kapitál.        

Príležitosťou môže byť napríklad aj to, že sa nájde podnikateľ, ktorý bude mať na predaj svoj biznis, ktorému sa práve v tom čase nebude dariť. A máte možnosť toto podnikanie od neho odkúpiť. Tak isto sa môže naskytnúť príležitosť okrem akciového trhu aj v oblasti nehnuteľností.

 

Tak isto je potrebné investovať dlhodobo. Keď sa napríklad pozrieme na dlhodobý graf S&P500, tak narastá:

Nájdeme tam aj mnoho krízových období, ale tie sa akciám vždy podarilo prekonať. Z dlhodobého hľadiska je naozaj nízka pravdepodobnosť skončenia v strate.

 

No a ako tretie odporúčanie je z mojej strany to, aby ste sa zamerali na tie správne sektory alebo krajiny. V rámci sektorov je podľa môjho názoru zaujímavý konzumný defenzívny sektor, do ktorého je možné investovať za priaznivé ceny a dokonca častokrát aj so zaujímavými dividendovými výnosmi. Sektorov a investičných príležitostí je viacero a mnoho z nich rozoberám v mojom ebooku.

A medzi krajiny, do ktorých mi dáva význam investovať, patrí Čína a v rámci Európy sa odporúčam pozrieť aj na Fínsko, do ktorého je možné investovať v eurách a teda bez vzniku akéhokoľvek kurzového rozdielu.