ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Investovanie právnických osôb

 

Investovanie právnických osôb je téma, s ktorou sa raz za čas stretnem a klienti, ktorí majú firmy, chcú investovať aj inam ako do svojich firiem. Toto investovanie má však niekoľko špecifík a ako všade aj viacero výhod a nevýhod. Poďme sa na ne pozrieť!

 

Prečo investovať aj inde ako do nášho biznisu?

Častý argument, ktorý počúvam, je ten, že firmy investujú všetok ich kapitál do svojho biznisu. Veď kvôli nemu išli podnikať a ich podnikanie má aj najväčšiu výnosnosť. Určite súhlasím s tým, že potenciál zárobku v podnikaní každého z nás je ten najvyšší. Prvý fakt, ktorý je ale veľmi dôležitý, je ten, že pravdepodobne nepotrebujete hneď investovať všetky vaše peniaze.

 

Je mi jasné, že to závisí od druhu podnikania a toho, akým cashom bežne v podnikaní disponujete. Ale pokiaľ máte nejaké voľné disponibilné peniaze, je možnosť investovať ich krátkodobo a to konkrétne do úložkových fondov, ktoré sú aktuálne úročené približne 4 percentami. A dokonca môžu mať okrem spomínaných benefitov aj ten, že jednotlivé úroky vám budú pripisované denne. Prečo nenechať pracovať peniaze aspoň čiastočne, keď ich máte k dispozícii a máme obdobie vysokých úrokových sadzieb? Naviac môžete zamestnať peniaze, ktoré potrebujú mať rýchlu likviditu. Ak by ste potrebovali odporučiť konkrétne investičné riešenie, kam s peniazmi, aby úložka toto všetko spĺňala, neváhajte sa mi ozvať.

 
 

Mať podiel na úspechu iných firiem, resp. zarábať na tom, že bude mať napríklad nejaký váš konkurent lepšie obdobie ako máte aktuálne vy, je ďalší dôležitý argument, ktorý môžete využiť. Samozrejme, musíte mať prístup ku akciám tejto firmy. Odjakživa poznáme heslo, že „pokiaľ nemôžeme súpera premôcť, je dobrý nápad sa s ním spojiť.“

Ja to používam v tom zmysle, že pokiaľ sa obávam, že zmeškám nejaký zaujímavý investičný trend alebo že sa bude dariť nejakej konkrétnej firme alebo sektoru, investujem tam. Ak robí vaša firma s elektronikou, prečo si nedoplniť do portfólia aj akcie Apple alebo Sony?

 

Pri investovaní sa máte tiež možnosť podieľať na trendoch. Sú rôzne kategórie biznisov a niektorým sa v niektorých obdobiach darí a iným zasa nie. Zaujímavým trendom je teraz napríklad pokles úrokových sadzieb, na ktoré bude pravdepodobne reagovať rastom viacero aktív. Preto som sa tomuto trendu posledný mesiac investične prispôsobil. Je možné, že mi tento trend pomôže aj v mojom biznise (pri poklese úrokov je väčšinou väčší dopyt po hypotékach), ale tiež sa chcem na ňom zúčastniť aj pri investovaní. A zároveň treba doplniť, že je možné, že tieto investície môžu mať v určitom čase lepšiu výkonnosť ako náš biznis. Prečo do nich neinvestovať?

 

A musím tu spomenúť aj začiatok covidu, kedy by sme asi väčšina z nás nepovedali, že dlhoročným fungujúcim biznisom môžu nastať výpadky tržieb kvôli tomu, že celý svet v dôsledku karantén zastal. Práve v tomto čase firmy, ktoré mali peniaze viazané napríklad v zásobách a potrebovali ich speňažiť, nebolo to ľahké. Ak by boli peniaze uložené v nemajetkových a konkrétne vo finančných investíciách, likvidita peňazí by bola v tomto prípade rýchlejšia.

 

Čo si treba pri investovaní právnickej osoby uvedomiť

Na jednej strane sem zahŕňam daňové hľadisko. Daňové hľadisko konkrétne v tom, že pokiaľ investujete ako fyzická osoba, tak existujú viaceré typy investícií, ktoré sú kompletne oslobodené od daní. Keď však investujete ako právnická osoba, tieto oslobodenia sa vás netýkajú. Jednoducho právnická osoba daní výnosy vždy. A táto výška dane z príjmu je 15 % pri tržbách do sumy 60 000 € ročne a 21 % pri tržbách nad túto sumu. Právnická osoba však na Slovensku neplatí zdravotné odvody a ani daň z dividend, čo je pre ňu výhoda.

 
 
 
 

Pokiaľ má firma v pláne realizovať investičné aktivity, potrebuje ich mať zahrnuté vo svojej činnosti a taktiež potrebuje aj tzv. LEI kód, čo je legal entity identifier, resp. 12-miestny kód, podľa ktorého regulátori vedia, ktoré firmy sa zapájajú do finančných aktivít. Na Slovensku ho je potrebné používať od roku 2008 a ako firma ho musíte mať pridelený vždy, keď chcete vlastniť akcie, dlhopisy alebo deriváty. Platí sa zaň jednorazový poplatok a tiež pravidelný obnovovací poplatok, ktorý vychádza rádovo okolo 45 alebo okolo 90 € ročne.

 

Rôzne názory spoločníkov môžu byť tiež prekážkou pri investovaní. Viem si predstaviť, že každý zo spoločníkov môže vnímať investovanie inak a výber investičného nástroja nemusí vyhovovať všetkým spoločníkom. Ak sa napríklad firma rozhodne pre investovanie do akcií, musia automaticky na trhu všetci spoločníci počítať s vyššou volatilitou a dlhším investičným horizontom. Nie všetci však budú mať pri investovaní rovnakú trpezlivosť. Tieto veci si treba vyjasniť s nimi na začiatku investovania.

 

Ako na investovanie

Pokiaľ zvažujete investovať ako právnická osoba, tak najideálnejšie je si vaše výnosy zoptimalizovať nákladmi, ktoré to umožňujú. Nákladom je samozrejme suma vynaložená na investície a tiež všetky ďalšie poplatky, ktoré s investíciou súvisia. A zároveň je ideálne nechať pracovať voľné firemné peniaze aspoň krátkodobo. Tam nevzniknú nejaké horibilné výnosy a preto ani vaša daňová povinnosť nebude vysoká a teda nie je potreba optimalizovať.

 

Podľa môjho názoru je aj tak najideálnejšie investovať ako fyzická osoba a naplno využívať tie benefity, ktoré daňový zákon fyzickým osobám využívať umožňuje. Predtým, ako začnete investovať či už ako fyzická osoba alebo ako právnická osoba, majte všetky tieto veci na pamäti.