ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť alebo radšej ostať v nájme?

 

Ľudia majú v dnešnej dobe častokrát dilemu, či si radšej kúpiť vlastnú nehnuteľnosť alebo či radšej ostať v nájme. Najlepšie to vždy ukážu čísla a na tie sa v tomto článku pozrieme. A verím, že vám informácie v tomto článku dokážu pomôcť sa rozhodnúť, či si kúpiť vlastné bývanie alebo či radšej ostať v nájme.

 

Kúpa vlastnej nehnuteľnosti

Ak aktuálne zvažujete o kúpe vlastnej nehnuteľnosti, určite je ideálne mať aspoň 20 % ceny nehnuteľnosti v hotovosti. Je to kvôli tomu, aby ste na dofinancovanie hypotéky nemuseli brať aj spotrebný úver, ktorý by zbytočne každý mesiac zaťažil vašu peňaženku.

 

Dajme si príklad, že by ste mali záujem kupovať 2-izbový byt v Bratislave. Ak by ste našli byt za 170 000 €, v hotovosti by bolo vhodné mať aspoň 34 000 eur a na zvyšných 136 000 € bude potrebné zobrať si hypotéku. V tomto prípade by vychádzala na hypotéku 136 000 € na 30 rokov mesačný splátka pri úroku 4,29 % vo výške 672 €. K tomu pripočítajme ešte mesačné náklady vo výške 150 € a dostaneme sa na celkovú sumu 822 eur.

Ak by ste chceli bývať v takomto istom byte v podnájme, za nájom by ste zaplatili približne 750 €. A teda o 72 € menej ako keby ste si byt kupovali. Teda číselne lepšie pre vás vychádza nájom.

 
 

Ak by ste chceli kúpiť napríklad 2-izbový byt v Trnave, zaplatíte zaň okolo 150 000 eur. 20 % z tejto ceny predstavuje 30 000 € a zvyšných 120 000 eur by si bolo potrebné vziať na hypotéku. Splátka by vychádzala (pri 30-ročnom úvere a rovnakým úrokom) na 593 € mes. K tomu môžeme pripočítať aj celkové náklady spojené s bytom na úrovni 140 € a teda spolu dostaneme 733 eur.

Ak by ste išli do rovnakého bytu ako nájomca, mesačne by ste zaplatili 600 € mesačne. A teda opäť oveľa menej ako by vás vyšla platba hypotéky a ostatných výdajov.

Tak isto si môžeme dať ako príklad kúpu/prenájom 2-izbového bytu v Nitre. Kúpite ho približne za 140 000 €. Ak by ste si dokázali v hotovosti zabezpečiť 20 % a teda 28 000 €, od banky by ste potrebovali ešte ďalších 112 000 eur. Ak by išlo o 30-ročný úver, mesačná splátka by bola pri úroku 4,29 % na úrovni 554 eur. A mesačné náklady vo výške 140 eur k tomu predstavuje celkovú platbu 694 € mesačne. A za nájom by sme zaplatili 620 € mesačne. Teda z tohto pohľadu opäť vychádza lepšie ísť do nájmu.

 

Situácia s nájomnými bytmi takáto výhodná nebola, ale tým, že výrazne narástli úrokové sadzby na hypotékach, náklady na hypotéky narástli a práve preto je z tohto jasné, že z pohľadu mesačných nákladov sa viac oplatí ostať v nájme. Ak by nastala situácia, že nemáte ani tých 20 % ceny nehnuteľnosti v hotovosti, ale napr. iba 10 %, hypotéka by bola pre vás ešte drahšia a nájom by sa oplatil o to viac.

 

Vaše možnosti a vaše ambície do budúcna

Vplyv na to, ktoré možnosť z uvedených si zvolíte, má hlavne to, aké máte aktuálne možnosti a tiež ambície do budúcna. Možnosti predstavujú hlavne to, aký máte mesačný príjem a akú máte ušetrenú hotovosť. Pokiaľ nemáte dostatočný príjem na získanie hypotéky, je zbytočné riešiť vám ju. Tak isto pokiaľ nemáte aspoň 20 % kúpnej ceny v hotovosti, spotrebný úver by vám zbytočne predražil celkové platby úverov.

Ak tieto veci nemáte dostatočne poriešené, tak o kúpe nehnuteľnosti by som na vašom mieste ani neuvažoval.

 
 
 
 

Ambície do budúcna predstavujú to, aké máte plány do budúcna. Ak plánujete kupovať ešte ďalšiu nehnuteľnosť/nehnuteľnosti a viete, že na ňu budete potrebovať dodatočný príjem, na vašom mieste by som ostal žiť v nájme a pokiaľ vás príjem pustí, kúpil by som ďalšiu investičnú nehnuteľnosť. Prenajal ju a aj pokiaľ by nastalo to, že tá bude v aktuálnej situácii stratová, dôležité je, že si viete vďaka nej vytvoriť ďalší príjem, ktorý vám banka do budúcna dokáže akceptovať ako príjem, ktorý zlepší vašu bonitu a tým aj výšku dodatočne získanej hypotéky. A samozrejme platí, že je dôležité načasovanie kúpy tejto nehnuteľnosti.

 

Záver

Podľa čísel nám vyšlo, že je v súčasnosti lepšie ísť do nájmu ako si kúpiť vlastnú nehnuteľnosť. Veľmi to závisí od toho, aké máte ďalšie plány s nehnuteľnosťami. Ak plánujete do budúcna rozširovať portfólio nehnuteľností, voľba je jasná.

V prípade, že riešite tému kúpy nehnuteľnosti, neváhajte sa mi ozvať a vašu aktuálnu situáciu si vieme spolu prejsť.