ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Investičná chyba Isaaca Newtona – poučme sa

 
foto Isaac Newton.jpg

Investičným chybám sa nevyvarujeme, ani keď máme IQ ako známy matematik, fyzik a filozof, Isaac Newton. Dnes to bude niečo špeciálne. Bude sa to týkať investičnej chyby, ktorú som ešte v predošlom článku nespomínal. A uznávam, že vychádza zo základov a je dôležitá. Určite sa neraz stala aj mne, ale neohrozila ma tak, že som mohol skončiť na mizine.

Chcem naviac ukázať, že ak máte extrémne dobré vzdelanie, diplomy, prípade 1 alebo viac titulov pred/za menom, nemusíte byť pri investovaní úspešný. Je to najmä o dodržiavaní zásad a o rozmýšľaní.

 

Celý príbeh investovania Isaaca Newtona

Ideme do roku 1719, kedy existovala spoločnosť South Sea Company (SSC). Bola klíringovým domom, teda zúčtovávala úroky v rámci dlhopisov a dividendy z akcií. Mala teda zabezpečiť, aby sa dostali ku správnym investorom. Isaac Newton ešte v tomto období, keď bola spoločnosť na finančnom trhu relatívne neznámou, do nej zainvestoval. Kúpil spolu približne 130 akcií, každú za priemernú nákupnú priemernú nákupnú cenu 100 libier/akcia, čo predstavuje celkovú zainvestovanú sumu 13 000 GBP.

V januári 1720 predostrela firma návrh britskej vláde. Každý, kto vlastnil dlhopisy alebo iné aktíva, ich mal možnosť vymeniť za cenné papiere (akcie) spoločnosti SSC. Je to kvázi výmena jedného aktíva za samotné akcie tejto firmy. Britská vláda mala motiváciu – mohla by platiť menej za dlh, ktorý jej táto firma ako zúčtovacie centrum viedla. V apríli 1720 začala táto dohoda platiť a akcie firmy SSC sa obchodovali na 315 librách a 23. mája až na 487 GBP.

Newton niekedy v tomto období z akcií vystúpil a celkový jeho zisk predstavoval približne 20.000 libier. Môj odhad je na cene 260 GBP/akcia. Chcel byť opatrný, aby si svoj zisk poistil predajom. Aké mali tieto libry vtedy hodnotu? Asi ako 200-násobok jeho ročného platu profesora na škole, teda dosť. Zoberme si, že hypotéka predstavuje 8-násobok čistého ročného príjmu. Ale! Akcie však pokračovali v raste a Newton nemohol pokojne spávať s myšlienkou, že akcie už v auguste narástli na 700 GBP/akcia. A začal rozmýšľať nad zbytočným rýchlym predajom... No ako, zainvestovali by ste do firmy znovu na cene 700 libier za 1 kus akcie? Newton to spravil. A s veľkým majetkom.

Akcie South Sea Company a ich vývoj

Trošku ho do toho „vyhecoval“ aj jeho známy, ktorému sa podarilo predať až pri cene 500 libier za 1 akciu. Koncom augusta sa však cena akcií začala prudko prepadať. Prepad sa zrýchlil po tom, čo väčšina investorov identifikovala, že išlo len o nafúknutú bublinu. Začiatkom novembra tak stáli už len 200 GBP. A Newton mal oči pre plač. Len pre informáciu, vtedajších 20 tisíc libier, ktoré stratil, predstavujú dnes približne 2 milióny GBP. Od tejto udalosti nechcel slovné spojenie „South Sea“ ani len počuť.

Newton to okomentoval slovami: „Dokážem vypočítať pohyby nebeských telies, ale nie šialenstvo ľudí.“ Ale presne tak to žiaľ na burze funguje... 

 

Chyba slovníkom investora

Na burze tak nešlo o žiadnu nevídanú vec, ktorá sa tu bežne nedeje. Ide o investičné chyby a poďme sa pozrieť, o aké. Zhrniem to v pár bodoch.

A) Kupuj lacno a predaj drahšie je základná zásada, ktorej sa mal držať. Ak vidím na akciách niekoľkonásobný, kolmý nárast, asi sa bude jednať o dosť drahé nakupoval. On inak túto zásadu dodržal a najskôr na akciách realizoval celkom zaujímavý profit. Porušil ďalšiu zásadu, ktorou je chamtivosť. A pri nej sa nenakupuje za lacno. Nepomáha ani to, keď spravíte následné dokupy. Chamtivosť môže byť presne vyvolaná tým, že niektorá osoba vo vašom okolí na niečom zarobila. Chcete teda realizovať profit aj vy a za každú cenu. Preto buďme opatrní, kedy je investovanie zdravé a kedy už začíname byť chamtiví. Je to veľmi nebezpečné. 

B) Mal zvážiť, kedy chce akcie predať. Po bode, kedy predal prvú várku akcií, mal definitívne na danú firmu zabudnúť. Preto majme sa aj my na pozore, či chceme akcie firmy predať alebo či v nich zotrváme aj naďalej. Po predaji je vrátanie sa do akcií častokrát veľmi zlým variantom investovania. Kľudne sa mohol zrealizovať predaj na dve várky. 

C) Prílišná racionalita, ktorá na burze neplatí. Ako spomínal, vychádzal aj z nej a je to zbraň, ktorá škodí. Napadá ma tu príbeh National bank of Greece, kde mnohí investori vsádzali na to, že táto banka bude po problémoch v Grécku zachránená. Racionalita tomu nasvedčovala a tak sa aj stalo. Investori očakávali, že pokiaľ zachránia National bank of Greece, jej akcie budú ďalej narastať. Prichádzal finálny verdikt a s ním sa dokupovali akcie tejto banky. Zachránili ju, ale výrazný rast akcií neprišiel. Práve naopak, pokračovala v poklese. Niektorí žiaľ odpisovali z investície masívne straty.

 

Moja story o chamtivosti

Z môjho príbehu mi silné emócie zanechal koniec roka 2017. Som človek, ktorý je prioritne zameraný na akciové trhy. Koncom roka 2017 sa mi však podarilo zachytiť narastajúcu vlnu kryptomien a využiť ich násobný nárast. Jeden večer mi dal kamarát otázku: „Kto teraz môže investovať do akcií, ktoré narastajú 10 % ročne, keď bitcoin narastá desiatkami percent za mesiace?“ V duchu mi zaznela odpoveď, že ja. 

Musím sa priznať, že naozaj som bol na vážkach, keď som rozmýšľal o možnosti predaja celého akciového portfólia a jeho presunu do digitálnych mien. Samozrejme, už za drahé ceny. Podobne, ako to urobil Isaac Newton. Ale! Ešteže som to nespravil a som rád, že ma zastavilo pomyslenie na všetky poplatky, ktoré s predajom akcií súvisia. Akurát na to, ako som to chcel spraviť, nastali poklesy. A možno by som prišiel aj o 50 % investovanej sumy. A ten majetok bol pre mňa dôležitý. Takže veľký výkričník aj pre vás – DÁVAJTE POZOR NA CHAMTIVOSŤ A NA DAVOVÝ EFEKT NA BURZE! Vznikol tiež aj pri technologickej bubline. A aj pri tulipánovej kríze. Všetky majú spoločného menovateľa = chamtivosť ľudí.

foto BTC.jpg

Finálny záver

Nehovorím, že celé investovanie je zlé alebo že všetky aktíva, ktoré rastú, sú nadhodnotené. Ale pokiaľ vidíte kolmý rast nejakého aktíva, akým boli akcie South Sea Company alebo bitcoinu, je na čase sa rozlúčiť s týmto aktívom. Ak ho nemáme, nevstupovať do neho. Ono teraz to vyzerá fajn, ale o pár mesiacov nemusí. A vo veľkých emóciách zabudneme na základnú zásadu „lacno kúpiť a drahšie predať.“ 

Žiaľ, boli aj ľudia, ktorí si boli ochotní na takéto investovanie požičať. A aj budú. Končí to rovnako... 

Vyvarovať investičným chybám sa môžeme vďaka správnej stratégii pri investovaní a tiež kvalitnými aktívami. Pokiaľ sa chcete opýtať na niečo z praxe, kontaktujte ma. Ak sa vám článok páči, zanechajte mi komentár alebo ho zazdieľajte ďalším ľuďom.