ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako sa pri investovaní vyvarovať investičným chybám

 
investičné chyby cover.jpg

Predstavili sme si výhody investovania a pokiaľ si individuálny investor, je dôležité vyvarovať sa investičným chybám. Dokonca si všímam, že nenastali iba u mňa, ale aj u mnohých ľudí pri správe s kapitálom. Si začiatočník? Tento článok bude pre teba tým pádom ako vyšitý. Si v investovaní pokročilý? Budem mať pár tipov aj pre teba, aby sa ti v investovaní darilo aj naďalej. A pokiaľ si v oblasti investovania profesionál, čítanie si vychutnaj.

 

Začiatky

Pri individuálnej správe kapitálu je dôležité, prečo ťa investovanie zaujme. Často to začína tým, že ak existuje nejaká alternatívna zárobková možnosť, je fajn dať šéfovi výpoveď. Čo si budeme hovoriť – asi väčšina z nás je nastavená tak, že pokiaľ by sme nemuseli pracovať, nepracovali by sme.

Na začiatku investovania teda odporúčam dať si cieľ, ale treba byť veľmi opatrný s časom, za ktorý ho dosiahneme. Preto chybou č. 1 sú „veľké ciele za krátky čas.“ Pokiaľ si ich ako investori dáme, začneme investovať a pokiaľ o 3 mesiace nebudeme von z full time práce, tak povieme, že to nefunguje. A toto fungovať nebude!

Ak to prepojím s mojím príbehom, zhodovalo sa to. Ale keďže som sa do investovania pustil počas štúdiu na vysokej škole, nebol tam motív dostať sa z práce. Ale chcel som iba obmedziť potrebu rôznych brigád. Viac-menej to nevyšlo, ako som si predstavoval a brigádovať bolo potrebné.

Nastala tu chyba č. 2, ktorú robí väčšina mladých investorov a to je príliš veľká špekulácia. Nízku veľkosť kapitálu sa väčšinou investori snažia dosiahnuť na extréme vysokých výnosoch. Vysoký výnos sa ale vždy rovná vysokému riziku. Ak do takejto investície alebo skôr špekulácie dáte príliš veľký kapitál, môže byť výrazne ohrozený. Nejeden príbeh končí stratou celého kapitálu. Žiaľ, tak dopadol aj môj prvý obchodný účet vo výške 100 eur, ktorý bol daňou za úvodnú lekciu. Ak by to nebolo 100, ale 10 000 €, to by už také príjemné nebolo. Treba si tým prejsť a pozor, nikdy nie all in. To je veľmi nebezpečné! 

dangerous.jpg

Tretiu chybu, teda chybu č. 3, sme rozoberali v tomto článku a týka sa prorokov finančných kríz. Sú to nielen ľudia, ktorí predpovedajú krízy na základe pochybných článkov, ale aj takí, ktorým nejaký známy prišiel o peniaze. To je ešte ten lepší prípad, pretože len dostanete dohovorené, že nemáte investovať a dôvody, prečo nemáte investovať. 

Myslím si, že najhoršie je, pokiaľ dostanete od niekoho odôvodnený argument, kam investovať alebo neinvestovať. A tie tipy začínajú tak, že váš kamarát čítal napríklad článok o tom, ako „padne dolár.“ To som počul už niekoľko desaťkrát. Je tiež dosť dôležité odlíšiť pád doláru a pokles doláru.

04 Dollar.jpg

Ak ste niekto moc ovplyvniteľní, presne takéto nerelevantné informácie vás môžu odradiť pri investovaní alebo spravíte zbytočnú chybu. Raz som dostal takúto informáciu, že niekto pozná niektorého veľkého správcu fondov a je na 100 % isté, že kríza príde budúci rok. Toto som počul v roku 2017 a v roku 2018 tu mala byť hrozivá kríza, kde mali stratiť firmy na US trhu cez 50 % svojej hodnoty. Nakoniec sa tak vôbec nestalo. A musím uznať, že v tomto čase som vďaka tejto informácii trochu spozornel. 

 

A ako chybu č. 4 vidím diverzifikáciu. Najhoršie je vstúpiť iba do 1 aktíva a do trhu, ktorý vás zlákal iba rastom. Diverzifikácia môže byť kľudne v rámci sektorov alebo v rámci lokality. 

V poslednom období dosť počúvam napríklad o kryptomenách. Nehovorím, že sú zlé, ale ide o ľudí, ktorí sa bežne týmto sektorom nezaoberajú. Iba postrehli, že cena bitcoinu narastá. Pokiaľ sa túto informáciu iba niekde dočítate, že cena kryptomien narastá, je väčšinou už neskoro. A mali ste kupovať, keď boli nízko. Prakticky to vyzeralo tak, že poznám ľudí, ktorí si napríklad v roku 2017 brali úvery na to, aby mohli investovať práve do bitcoinu. Bola to ich jediná investícia a išli all on. Napokon to bola chyba, pretože nakúpili akurát na najvyšších cenách. Investovaná suma sa im tak dostala veľmi rýchlo na polovicu. Takáto skúsenosť sa mi ešte fyzicky nestala, ale vidím, že na tomto vyhoreli aj niektorí ľudia v mojom okolí. Tak isto mnohí ľudia nastúpili na trh na vrchole pred technologickou bublinou. Opäť all in, všetky dostupné peniaze išli do investície. Vyzeralo to napríklad tak, že pokiaľ starosta nejakého mesta v USA mal nakúpené prevažne technologické tituly, odchod do dôchodku musel oddialiť.

retirement do článku.jpg

No a chybu č. 5 doplním požičiavanie si kapitálu na investovanie. Je investičná chyba požičať si kapitál na investíciu, o ktorej neviete, či cena bude určite narastať. Tu je ale v poriadku nákup nehnuteľnosti na hypotéku, bez spotrebného úveru. Nehnuteľnosť zvyšuje svoju hodnotu a naviac, dokáže generovať cashflow. Z dlhodobého hľadiska asi bude jej cena narastať. 

 

Pre pokročilých

Tak isto nejaké chyby vznikajú aj pokročilých, ktorí sa už na trhu pohybovať vedia a zažili si už aj zopár kríz. Ako prvá chyba ma napadá lipnutie na zisku. Na zisku lipneme vtedy, keď sa každú cenu musíme byť ziskoví. Prípadne zrealizovaná investícia musí rýchlo vystreliť. Ak sa tak nestane, sme frustrovaní a zvažujeme, či to bola dobrá voľba. Mne sa toto sčasti stáva, ak nad trhom dlho sedím alebo sa začnem zamýšľať, prípadne moc nejakú akciu sledovať. Popíšem to inak. Extrémne vám záleží na nejakej veci, niečo dosiahnuť. Robíte preto maximum. Ak je to napríklad pracovný úspech, robíte v práci maximum, ale aj tak to cielené miesto dostane nejaký iný kolega/kolegyňa. To je ono, lipnete na tom. Preto nelipnime na veciach, ani investičných a skôr sa ku nim dostaneme. Mimochodom, dobre to vysvetľuje práve táto kniha.

Ďalšou chybou je predaj aktíva, do ktorého investujeme, príliš skoro. Väčšinou je to z dôvodu, že sme kúpili a nerastie to nahor. Toto sa deje nielen mne, ale všeobecne. Stavím sa, že budete mať prípady, kedy napríklad akcie nejakej firmy predáte a po predaji zrazu vystrelia dvojnásobne. Pozor na to. Zabolí to aj vtedy, ak investícia dosiahla vami stanovený cieľ.

Ďalej sa zabúda sa na cash manažment. Nemusím ani zachádzať ďaleko. Všimol som si to práve tento rok vo februári/marci, kedy S&P500 stratilo približne 30 percent hodnoty. Zľava ako vyšitá na dokúpenie. Kto vedel reagoval, nad sebou mal otvorený priestor na zisk približne + 40 %. Kto nemal na dokup vôbec nič, ostávalo sa iba modliť, či to ďalej bude narastať. Manažment aktív priamo na akciovom trhu vysvetľujem viac a do hĺbky práve tu.

Ako štvrtú chybu vidím nechať sa zlákať na rôzne investície na internete, ktoré môžu byť častokrát pochybné. Týmto sme si prešli asi všetci... Základným motívom je práve ten, že naša investícia generuje výnos napríklad 10 % ročne a niekde existuje nejaká fiktívna firma, ktorá dokáže vytvárať zisk 10 % mesačne. V hlave vám ostane minimálne táto myšlienka. Ak sa necháte ovplyvniť, môže to skončiť výberom väčšiny peňazí z jednej investície a presunom prostriedkov sem. A tu začína problém. Pri takýchto veciach vidím riziko straty kapitálu v plnej výške.

internet hacker.jpg