ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Pravidlá č. 1 a č. 2 pri investovaní

 
rules foto.jpg

V tomto článku sa idem detailne a z pohľadu praxe zamerať na Warrenove Buffettove heslo, ktoré sa týka peňazí. Už ste ho asi počuli a znie „Pravidlo číslo 1: Nikdy nestrácajte peniaze. Pravidlo číslo 2: Nikdy nezabúdajte na pravidlo č. 1.“ A základom je neprísť o polovicu nášho majetku za žiadnych okolností.

Čítal som názory, že každé priemerné aktívum raz stratí 70 % a ak to bude platiť aj pri nejakom aktíve v našom portfóliu, treba s tým rátať a mať na to preventívne riešenie.

Mnoho ľudí v okolí si neuvedomí práve to, že práve toto je možno dôležitejšia časť ako samotné investovanie.

 

Ja som tiež spravil podobnú chybu

V momente, keď som začal starať o vlastné akciové portfólio, som si nespravil tieto základné prepočty. U mňa to vyzeralo tak, že som ako amatér nekupoval iba akcie, ktoré boli zásadne podhodnotené, ale skôr tie, ktoré boli cenovo vyklesané. Neriešil som riziko ani pri akcii a ani pri celkovom obchodnom účte. A to bola chyba.

Základný prepočet spočíva v tom, že ak poklesneme zo 100-percnetného vkladu (resp. hodnoty účtu) na určitú sumu, koľko musíme zarobiť, aby sme sa dostali naspäť. Poďme sa na to pozrieť:

                                   Stratové percento                           Percento návratu

                                               -10 %                                             +11 %

                                               -20 %                                             +25 %

                                               -30 %                                             +43 %

                                               -40 %                                             +67 %

                                               -50 %                                             +100 %

Čím bude vyššia priebežná strata v rámci nejakej investície, tým ťažšie to bude smerom naspäť. Prečo je to tak? Mení sa nám základ, ktorý je nižší. Teda treba zarobiť väčšie percento z tohto čísla na pôvodný základ. Percento návratu vypočítame jednoducho a to podľa vzorca [100/(100-stratové percento)]x100 – 100. Pri mínus 50 percentách už dokonca musíme cestou nahor spraviť až dvojnásobok, aby sme boli iba na pôvodnej hodnote a nie to ešte v zisku.

 

Ročne tempom cca 10 percent

Ročný návrat pri akciách ide tempom približne desiatich percent ročne. Pokiaľ nebudeme kapitál manažovať, poďme sa pozrieť na to, ako rýchlo sa nám podarí vrátiť prepad na pôvodnú hodnotu konta pred prepadom. 

                                   Stratové percento                           Počet rokov návratu

                                               -10 %                                                1 rok

                                               -20 %                                                3 roky

                                               -30 %                                                4 roky

                                               -40 %                                                6 rokov

                                               -50 %                                                8 rokov

Riešenie

Ako sa proti tejto situácii brániť? Nie je to až také zložité. Riziko treba manažovať, aby sme si chránili na účte polku jeho hodnoty. Ako na to? 

a) vybrať kvalitné aktíva a vo vhodnom čase;

b) investovať do indexov;

c) mať správny cash manažment;

d) investovať na pravidelnej báze.

Vyberať kvalitné aktíva a vhodnom čase znamená, že pokles na nich by v celkovej hodnote 30 % nastať nemal. Kvalitné aktívum si môžeme vybrať po dôkladnej technickej a fundamentálnej analýze. Základ je, aby sme do trhu nastúpili v správnom čase. Nikdy to však nie je 100-percentnou zárukou, že to aj tak bude. Viac o tejto metóde vysvetľujem aj v kurze expert na akciové trhy

 

Investovať do indexov nám môže túto hodnotu poistiť. Index Dow Jones Industrial Average stratil počas poslednej krízy v roku 2009 približne 50 % svojej hodnoty (teda približne polovicu). No a v prípade korona krízy 35 percent. Keď tu máme zahrnutý vývoj 30 spoločností, sme viac diverzifikovaní. Je teda málo pravdepodobné, že prídeme o viac ako polovicu majetku a tak nebudeme strácať kapitál. Indexy naviac dlhodobo rastú.

 

Jednou z naj foriem manažovania prepadov je správny cash manažment. Napríklad stanovenie pravidla, že ak hodnota aktíva poklesne o určité percento, spravíme dokup. A môže ich byť aj viacero. Dajme si rovno príklad. V období 1 bol zrealizovaný nákup aktíva. Spravili sme 4 ďalšie dokupy, pričom naše aktívum by pokleslo ďalšie 3 razy o 10 % z predošlej hodnoty. Ak by sme nič nerobili, celkový prepad by bol 34 %. Relatívne je to dosť. Pokiaľ dokúpime pri každom poklese 10 percent, dokupujeme ďalej na úrovniach 90 %, 81 %, 72,9 % a 65,6%. Priemer aj s pôvodnou stovkou je 81,9 %. Teda strata kapitálu je už okolo 18 % a nie predošlých 34 percent.

 

No a pravidelne môžeme investovať napríklad na pravidelnej báze, napríklad mesačnej. V tomto prípade nám stačí dodržať bod a). Stačí investovať pravidelne a rôzne prepady alebo krízy netreba riešiť. Pri využívaní tohto systému by prepad pri akomkoľvek kvalitnom aktíve nemal byť väčší ako 25 %. Viac, ako to používame s klientami v praxi, nájdete aj tu.

 

Pokiaľ sa vám článok páči a dáva vám zmysel, zanechajte mi komentár, prípadne článok zdieľajte. Ak chcete pomoc v oblasti investovania, tu nájdete na mňa kontakt.