ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Investičná príležitosť s názvom Čína

 

V poslednom období sa nedala nezachytiť v investičnom svete informácia, že čínsky akciový trh skončil v mínuse aj napriek tomu, že zvyšok svetového akciového trhu narastal. Dokonca narastalo aj Japonsko a ich akciový index Nikkei 225 si pripisuje medziročne približne 36 percent. Poďme sa však pozrieť na Čínu.      

 

Ako to vyzerá s akciami

Čínsky akciový index Hang Seng stratil za posledný rok približne 26 % svojej hodnoty a za posledné 3 roky tak klesol celkovo o 46 % svojej hodnoty. To vytvára celkom atraktívnu príležitosť na zainvestovanie.

 
 

Prečo vlastne čínske akcie v roku 2023 takto klesali? Ako prvým dôvodom je realitná kríza. Len prednedávnom súd v Honkongu nariadil likvidáciu najväčšieho a zároveň najzadlženejšieho čínskeho developera a to konkrétne spoločnosť Evergrande. Tá má aktuálne celkové aktíva v hodnote 240 miliárd dolárov a dlhy na úrovni 300 miliárd dolárov.

Tak isto moc Číne nepomáhal komunistický režim, dobré vzťahy s Ruskom a nestále súperenie s Amerikou. Čínskym firmám, ktoré majú akcie kótované na americkej burze istý čas dokonca hrozilo, že budú z americkej burzy vyradené.

A do tretice sú to slabé spotrebiteľské výdaje. Tie sú už aktuálne viac stimulované a v ďalšej časti článku si povieme akým spôsobom.

 

Prečo investovať do Číny

Je tu však rad iných dôvodov, prečo sa do Číny dlhodobo investovať oplatí. Tie dôvody by som jednoducho zhrnul takto:

1. Je to svetová veľmoc číslo dva

Podľa HDP je Čína druhou najväčšou svetovou veľmocou. Na celosvetovom HDP má podiel okolo 18 % a väčšia ekonomika je od nej iba tá americká. Tu sú znázornené hrubé domáce produkty viacerých krajín:

 
 

2. Skvelé P/E akciového trhu a akcie blízko svojej účtovnej hodnoty

P/E a teda pomer priemeru ceny akcií a výnosov (ktoré tieto akcie dosahujú) je aktuálne na úrovni 9,9, čo je na celý index veľmi dobrá hodnota.

Oproti tomu má napríklad nemecký DAX ukazovateľ P/E na úrovni 14, americké S&P500 na úrovni až 25 a americká technologická stovka (index NASDAQ) má aktuálne P/E na úrovni približne 32. Na základe toho môžeme jasne vidieť, že Čína je aktuálne lacná.

Veľa čínskych akcií sa zároveň nachádza blízko svojej účtovnej hodnoty. Ak ste investovali do nejakých akcií, ktoré sú blízko svojej účtovnej hodnoty, znamená to, že ak by firma chcela rozpredať svoj majetok, dostala by zaň celú aktuálnu trhovú kapitalizáciu. Firmy však okrem toho majú vytvorený goodwill, ktorý by mal túto účtovnú hodnotu navýšiť.

 

Napríklad akcie firmy online platformy Alibaba sa aktuálne obchodujú blízko úrovne 73 dolárov za akciu, pričom jej účtovná hodnota je 57 USD/akcia. Je to o 22 % menej ako to, za čo sa tieto akcie obchodujú na burze. Firma z rovnakého sektora, konkrétne JD.com, je tiež blízko svojej účtovnej hodnoty. Jej akcie sa obchodujú za približnú cenu 23 dolárov a účtovná hodnota akcie je 20 USD/akcia.

Veľmi podobne je na tom aj tzv. čínsky Google, spoločnosť Baidu. Jej akcie sa na burze obchodujú za približnú cenu 107 dolárov, ale účtovná hodnota akcie je približne 94 USD. Účtovná hodnota je tak iba 12 % pod reálnou cenou týchto akcií na burze.

 

3. Lacnejšie peniaze ako v USA

To, čo aktuálne brzdí financovanie ľudí, firiem, realitného trhu a aj samotného akciové trhu, sú vyššie úrokové sadzby pri úveroch. Keď sú vysoké úrokové sadzby, znamená to pre banku alebo inú finančnú inštitúciu vyššie riziko a tým pádom je vám ochotná požičať menej.

Situácia je taká, že základná úroková sadzba je napr. v eurozóne na úrovni 4,5 %, v USA je to až 5,5 % a v Číne sme na úrovni 3,45 %. Pre ľudí sú tu teda výrazne dostupnejšie úvery ako napríklad v Amerike, čo môže predstavovať pre akciové trhy výbornú stimuláciu na rast.

4. Vyrába sa v nej pomaly všetko

Čína je známa svojou lacnou pracovnou silou a aj to je dôvod, prečo sa mnoho svetových firiem zameriava na výrobu svojich produktov práve v Číne. Myslím si, že tento trend bude skôr pokračovať ako by sa mal spomaliť.

 

5. Evergrande už nebude robiť problémy

Najzadlženejší developer na svete, čínska spoločnosť Evergrande, už nebude robiť burze problémy, keďže ju súd poslal do likvidácie. Evergrande bola jedným z faktorov, ktorý v poslednom období nevytváral v očiach investorov dobrú mienku o čínskom akciovom trhu.

 

6. Japonsko ide príkladom

Akciový index Nikkei, ktorý som už v tomto článku spomínal, za rok narástol približne o 36 percent. Oveľa podstatnejšou informáciou je však práve tá, že od roku 1990 až do roku 2012 klesal. To predstavuje 22 rokov permanentného klesania! 22 rokov, počas ktorých väčšina svetových akciových trhov rástla. Niektorí investori by už po takom dlhom čase zlomili nad týmto indexom „palicu.“ A indexu sa podarilo za posledných 10 rokov spraviť viac ako dvojnásobné zhodnotenie a práve teraz je niekde pri vrchole z 90. rokov.

 

Myslím si, že v podobných šľapajách pôjde skôr či neskôr aj Čína a bude iba otázka, kedy ku sebe priláka viac a viac investorov.

 

Ako do Číny investovať?

Máte možnosť kúpiť jednotlivé akcie firiem, ktoré sa dajú nájsť napríklad aj na americkej burze. Sú to napríklad akcie Alibaby, streamingovej platformy Tencent, online platformy Pinduoduo a tiež spomínaných firiem JD.com a Baidu. Keďže vidím príležitosť na celej čínskej ekonomike, odporúčam vám nehľadať iba jednu alebo dve ihly v kope sena, ale rovno kúpiť celé seno.

 

Týmto senom je práve investícia do skupiny spomínaných čínskych firiem, ktoré majú zvučné meno po celom svete. Investíciu vám odporúčam formou ETF fondu. Pri analýze jednotlivých ETF fondov mi ako najvhodnejší prišiel práve Franklin FTSE China UCITS ETF. Nákladovosť fondu je priaznivá a toto je top 10 firiem, ktoré sú v ňom zastúpené:

V tomto období dáva podľa môjho názoru význam aj jednorazová investícia, keďže aktuálna cena podielových jednotiek je blízko 12-ročných miním. A pravidelnou investíciou tiež nič nepokazíte.

Pokiaľ by ste potrebovali s investíciou do čínskych akcií pomoc, som vám k dispozícii a neváhajte ma kontaktovať.