ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

10 najhorších akcií z S&P500 v roku 2023

 

Portfóliá by vám počas posledného roka nebrzdili iba dlhopisy, ale taktiež aj akcie niektorých firiem. Mnoho investorov, ktorí začínajú, si vyberajú do portfólií prakticky čokoľvek. A niekedy vyberú žiaľ najmä také spoločnosti, ktorých akcie sú na investovanie príliš rizikové. Preto je dobré o takýchto firmách vedieť a v tomto článku sa na ne bližšie pozrieme.

 

Ako sa darilo S&P500

Index S&P500 ku dňu písania tohto článku zhodnotil od začiatku roka peniaze o 15 %. Technologický index NASDAQ100 prakticky ešte viac. Ak vás zaujímajú firmy, ktoré mali najlepšie výkonnosti z celého indexu S&P500, nájdete ich v tomto mojom článku. A tiež platí to, že globálny akciový trh od začiatku roku narastal a teda väčšina svetových akciových indexov je v zelených číslach.

 

Ktoré firmy sú najväčšími porazenými z S&P500 v roku 2023?

Ide konkrétne o tieto firmy a ich percentuálne prepady od začiatku roku 2023: Enphase Energy, Inc. (ENPH) -53%, Moderna, Inc. (MRNA) -38%, KeyCorp (KEY) -38%, Dollar General Corporation (DG) -37%, International Flavors & Fragrances Inc. (IFF) -37%, Truist Financial Corporation (TFC) -33%, Citizens Financial Group, Inc. (CFG) -32%, V.F. Corporation (VFC) -32%, Comerica Incorporated (CMA) -31% a Zions Bancorporation, National Association (ZION) tiež -31%. 

Musím podotknúť, že tu boli napríklad aj firmy Advance Auto Parts, Inc., ktoré boli súčasťou indexu, ale neskôr boli práve kvôli ich chabým výsledkom z neho vylúčené. A potom tu boli aj prípady firiem, ktoré kompletne skrachovali. A ďalej sa dočítate, ktoré presne to boli.

 

Nejaké udalosti z roku 2023

Ako prvú udalosť musím spomenúť tú, ktorá takmer naštartovala ďalšiu krízu. Bankovú krízu. A práve kvôli nej vidíte vo vymenovaných firmách aj mnoho akcií bánk. Boli to krachy Silicon Valley Bank, First Republic a Signature bank. Celá aféra začala tým, že Silicon Valley Bank mala na vkladoch k dispozícii veľký objem peňazí od klientov. Išlo o klientov, ktorí zakladali start-upy. Chcela tieto peniaze nejako využiť, aby len tak neležali nečinné na účte. Tak sa rozhodla investovať ich do štátnych dlhopisov. Bolo to však v období rastu úrokových sadzieb. Tie spôsobujú to, že pokiaľ sa sadzba zvyšuje, cena dlhopisov klesá. A to kvôli tomu, že dlhopis s ročným výnosom napríklad 4 % je viac zaujímavý ako ten s 2 percentami, do ktorého investovali oni.

 
 

Dlhopisy, ktoré mali nakúpené, klesli priemerne o 15 %. A teda z každej miliardy vkladov od investorov mali k dispozícii iba 850 miliónov. A zrazu nastal problém s vyplácaním peňazí. A začali tak prvé problémy a zároveň aj globálny problém v bankovom sektore. Viac sa ku tejto kauze viete dozvedieť v tomto videu.

Prečo klesali akcie ostatných firiem

Najväčší pokles zo všetkých firiem zaznamenala solárna fotovoltaická spoločnosť Enphase Energy a to viac ako 50 % len od začiatku roku. Jej akcie narástli z 26 dolárov v roku 2020 až ku hranici 280 USD koncom roka 2021. Záujem o solárnu energiu najmä v domácnostiach rástol a to sa prejavilo na tržbách firmy. A tým pádom aj na jej akciách. Z priemernej spoločnosti sa tak stal líder na trhu vo svojom obore. Prišiel však rok vysokých úrokových sadzieb a záujem investorov o solárnu energiu opadol. Akcie sa z maxím, ktoré boli pri 340 $, prepadli na súčasných 125 USD.

V prípade tejto spoločnosti platilo to pravidlo, že pokiaľ firma chytila trend a ten dokázal znásobiť cenu jej akcií, bol vhodný čas zvažovať o predaji týchto akcií a nešpekulovať o ďalšom raste akcií.

 
 
 
 

Veľmi podobné je to aj pri akciách spoločnosti Moderna. Tá chytila trend s vakcínami po začatí covidu - tento trend tiež znásobil cenu jej akcií, ale dlhodobá udržateľnosť takéhoto dlhodébého rastu tržieb bola takmer nemožná.

Trochu odlišným prípadom sú akcie supermarketu Dollar General. Jej akcie narastali primeraným tempom a nie o stovky percent, ako to bolo v prípadne predošlých firiem. V roku 2023 sa zmenili spotrebiteľské návyky a spotrebitelia uprednostnili nákupy v supermarketoch Walmart a Costco (ktoré sú v USA najväčšie) a menšie tržby vykázali Target, Dollar Tree a spomínaný Dollar General. Investori to zbadali po reportovaní výsledkov a nastal tak výpredaj akcií. V prípade Dollar General až o 37 % year to date. Dollar Tree stráca od začiatku roku 12 % a Target 17 %. A naopak líderská spoločnosť Walmart naopak posilňuje za rovnaké obdobie o 12 %.

 

Pár slov na záver

Každý prepad na akciovom trhu predstavuje na jednej strane riziko, ale na strane druhej aj príležitosť na zainvestovanie. Ak má spoločnosť kvalitnú trhovú pozíciu a dlhodobo vykazuje zaujímavé čísla, je ideálne využiť poklesy na zainvestovanie.

Prípadne je vhodné porozmýšľať o prehodnotení vašej investičnej stratégie. V prípade akejkoľvek pomoci s nastavením investičnej stratégie som vám k dispozícii.