ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Investičné plánovanie na začiatku roka

 

V predošlom článku som vám sľúbil, že sprvím zhodnotenie celého roka 2023 z pohľadu investícií. Keďže ma celkom zamestnalo písanie môjho ebooku Pán investorov v roku 2024, tak sa na zhrnutie roka nenašiel čas. Zdrojom na zhodnotenie celého roka by bola hlavne stránka Finviz, na ktorej môžete nájsť medziročné zhrnutie sektorov, ale taktiež aj medziročné zhrnutie jednotlivých akcií firiem zastúpených v S&P500.

A pokiaľ by vás zaujímala konkrétna a detailná analýza aktuálnej situácie na trhoch, je tu možnosť zakúpenia môjho ebooku Pán investor v roku 2024. Zameriavam sa tam nielen na analýzu roku 2024 z pohľadu investičných príležitostí, ale tiež na konkrétne investičné tipy.

 

Poďme ale späť ku tému tohto článku. Máme začiatok roka a je to obdobie, kedy by si mal každý z nás spraviť predbežné investičné naplánovanie celého roka. Plán je vždy potrebný hlavne kvôli tomu, aby sme mali určitý cieľ, ktorý si môžeme stanoviť. A keď máme cieľ, môžeme si ho následne aj merateľne vyhodnotiť.

Je určite lepšie spraviť si „prestrelený“ plán oproti nejakému jednoduchému plánu. Jednoduchý plán síce veľmi ľahko splníte, ale v živote vás za ten rok nikam neposunie. Poďme sa pozrieť na jednotlivé kroky, ktoré by ste mali v investíciách spraviť, prípadne ich už mať hotové.

 
 

1. Koľko chceme mesačne investovať

Určite je dobré určiť si, koľko chceme každý mesiac/kvartál/polrok/rok investovať. Možno ste si už sami uvedomili, že vaša pravidelná mesačná investícia nebola v predošlom roku dostatočná.

Ako sa k tomuto číslu dostať? Buď na základe určenia vášho mesačného disponibilného prebytku, kedy po jednoduchom odčítaní výdajov od príjmov zistíte, akú hotovosť máte vlastne disponibilnú. Z nej pôjde časť na krátkodobú dostupnú rezervu a teda na peniaze, ktoré potrebujete mať okamžite k dispozícii. A zvyšok do dlhodobého budovania majetku.

Na druhej strane sa dá potreba investovania určiť podľa vašich cieľov. Ak napríklad viete, že napr. o 10 rokov chcete ísť na cestu okolo sveta, zaplatiť vášmu dieťaťu prestížnu školu alebo splatiť celý zostatok vašej hypotéky, dá sa stanoviť, koľko peňazí na to budete potrebovať. A na základe toho sa dá určiť, koľko treba investovať.

 

2. Zadať si ročný investičný cieľ

Je potrebné zadať si aj nejaký krátkodobý ročný cieľ. Ten sa môže týkať napríklad percentuálneho zhodnotenia. A teda či ti pri investovaní vám stačí poraziť infláciu alebo zarobiť za ten rok napríklad 7, 10, 15, 20 % ročne a pod. Podľa toho sa následne určí aj vhodné rozloženie aktív vo vašom portfóliu a tiež zistíte, ako veľmi musíte riskovať.

 

3. Navýšiť si pravidelné investície o infláciu

Taktiež je dôležité navýšiť vaše pravidelné investície o priemernú medziročnú infláciu. A to z toho dôvodu, aby sa zohľadnil pri investovaní efekt inflácie. Je fajn, že si napríklad prepočítate, koľko teraz stojí cesta okolo sveta, ale je potrebné odhadnúť, koľko môže stáť o tých 10 rokov.

 
 
 
 

4. Zhodnotiť si predošlý rok 2023

Tak isto je potrebné zhodnotiť si predošlý trh. A to nie tentokrát globálne, ale z pohľadu vašich investičných rozhodnutí. Niektoré investičné rozhodnutia boli správne a naopak iné nesprávne. Je potrebné si ich zhrnúť a najmä do budúcna si z nich zobrať poučenie.

Niektoré veci ste urobili správne a iné zasa nie.

 

5. Vytvoriť si watchlist investičných príležitostí

Niekedy sa stane, že vaša investícia sa vám vydarí, budete ju chcieť odpredať a peniaze investovať do niečoho iného. Preto je dôležitý watchlist investícií, ktoré budete pravidelne sledovať a teda už budete mať pripravený plán na to, čo ďalej s peniazmi. Pokiaľ to bude napr. akcia nejakej firmy, zároveň máte priestor pár mesiacov ju sledovať.

 

6. Nedpoceniť cash

Tak isto je dôležité nepodceniť potrebu kapitálu určeného na vzniknuté príležitosti alebo na dokupy toho, čo už máte nakúpené. Ak by prišli zaujímavejšie ceny, máte možnosť lacnejšieho dokupu. Tieto príležitosti sa pri investovaní pravidelne objavujú.

 

Záver

Tak isto ako pri každom vašom pokroku a teda či už v práci, v podnikaní, pri chudnutí, pri športe a pod., je dôležité spraviť si plán. Keď ho budete mať spravený, viete, čoho sa máte počas celého roka držať. A čo na konci roka 2024 vyhodnotiť.