ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Preceňujeme krátkodobosť, podceňujeme dlhodobosť - a to je zle

 
Long term, short term photo.jpg

Námet na túto tému mi dali ľudia, s ktorými som mal debatu prevažne o dlhodobých cieľoch. Chceli ich však dosiahnuť ideálne hneď. Reálne by sme mali podceniť krátkodobosť a zasa preceniť dlhodobosť. To,  čo dosiahneme za roky alebo za celý život, bude určite väčšie ako to, čo za pár mesiacov. Bude úvahový a z praxe a verím tomu, že dozviete viacero prelomových myšlienok.

Prečo väčšinu vecí chceme rýchlo

Postoj, že veci chceme dosiahnuť rýchlo, niekde vznikať musel. A podľa všetkého už niekde v ranom detstve. Ak sa bavíme napríklad o škole, tak to tam fungovalo tak, že niečo sme sa naučili, napísali sme test, dostali sme známku. Boli sme zvyknutí, že výsledok našej „práce“ uvidíme hneď po oprave písomky. Max. do týždňa, dvoch. Tak isto napríklad v práci vidíme jej výsledok po odpracovanom mesiaci v podobe mzdy. Pri investovaní je to však rozhodne iné a krátkodobosťou sa efekt investovania ako taký vytratí.

A inak... čo dosiahneme krátkodobosťou? Napríklad, ak budeme cvičiť iba prvé 2 mesiace v roku? Uvidíme výsledky hneď? Možno iba tie čiastkové...

 

Ako ľudia zvažujú pri investovaní

negro think foto.jpg
 
 

Myslia si, že sa dostanú ku investovaniu a rýchlo sa im na ňom podarí zbohatnúť. Ak sa vám naozaj pošťastí, stať sa to môže. Videl som ľudí, ktorým sa to podarilo. A viete, ako to dopadlo? Ako sa im rýchlo podarilo začať, tak rýchlo aj skončili. Skončilo sa to väčšinou tým, že už nejaký svoj úspech dosiahli a tak môžu mať voľné dni a automaticky majú fantastický životný štýl. To je po pár mesiacoch v investovaní začiatok rýchleho konca.

Naopak, väčšina ľudí nedosiahne prvý mesiac alebo mesiace v investovaní úspechy. Ak nevidia zasa výsledok do 3 mesiacov (čo môžeme brať ekvivalent skúšobnej doby), vzdajú to. Opäť nesprávny postoj. Máme tu teda jasnú odpoveď, že ide o proces na dlhé trate. Aké dlhé?

 

10 000 hodín

Podľa Malcolma Gladwella by sme mali venovať nejakej činnosti aspoň 10 tisíc hodín, aby sme v nej boli expertom. Ja to prenesiem do praxe. Zoberme si, že by sme denne venovali nejaké 2 hodinky napríklad čítaním článkov alebo kníh zameraných na investovanie. A pozreli si nejaké grafy aj v praxi. Treba nám približne 13 – 14 rokov, aby sme sa dostali ku desiatim tisíckam hodín, ktoré budeme investovaniu venovať. Samozrejme, plnohodnotne. A po tomto období už budeme z nich vidieť zaujímavý výsledky. Doplním tiež, že treba byť práve investorom.

 

Ako prísť o peniaze

 
 
how to loose money photo.jpg
 
 

Tu robí chybu extrémne veľa peňazí. Chcú byť buď spotrebiteľom v predošlom linku na článok alebo porušujú obe Buffettove pravidlá.

Alebo si chcú nájsť nejakú skratku. O jednej reálnej vám poviem. Trochu neskôr. Ale zlou skratkou je určite extrémne vysoký výnos na urýchlenie celého procesu. Vždy a naozaj to tak platí, že väčší výnos má so sebou spojené aj vyššie riziko. Ak sa stane, že prídete o nejaký kapitál, dajme tomu iba o 100 eur, niekde inde by ste mali mať kapitál 1.000 eur, ktorý vám ho zarobí pri výnose 10 %. A to ste ešte stále na nule. 

Treba mať naozaj v portóliu iba kvalitné investície. Ak spravíte prešľap, na určité obdobie vás to zabrzdí.

 

Čo robiť, keď nemám veľký kapitál?

low capital photo.jpg
 
 

Riešenie je jednoduché - začnite investovať postupne. Pri postupnom investovaní, keď sa stanete investorom, máte istotu, že ak vyberiete kvalitné aktíva, dlhodobo musíte byť v zisku. Keď iba 30 eur mesačne môže za 25 rokov spraviť sumu cez 20.000 eur, stovka mesačne spraví približne 3-krát toľko. A ak reálny výnos bude väčší ako 8 percent, sme zasa niekde inde. Nebojte sa investovať mesačne. Jediná nevýhoda toho celého je, že to bude trvať dlhšie.

 

Chceš to dosiahnuť rýchlejšie? Takto na to

Ak chceš celý proces urýchliť, tak máš 2 možnosti. Buď to bude udalosť z tzv. šťastných. Tie spočívajú v tom, že nejakou náhodou sa ku tebe dostane väčší obnos majetku. Ten buď zdedíš, vyhráš alebo získaš iným spôsobom, ktorý je menej pravdepodobný. Také veci sa podaria iba drobnému percentu ľudí.

Druhým spôsobom je pracovať na sebe a na priloženom linku nájdeš recept. Nájdi si niečo, čo ťa naozaj baví a sprav z toho podnikanie. Začni od pár zákazníkov a pokračuj desiatkami, stovkami, tisíckami, prípadne ešte väčším počtom. Vybudovaním svojho podnikania sa tak vieš dostať ku zaujímavému kapitálu, zainvestovať ho, prípadne už v tomto čase ťažiť aj z krátkodobého hľadiska. Teda výsledok vieš vidieť už aj po 1 mesiaci. 

Na záver doplním iba toľko, že aj naše štúdium, či už na základnej alebo strednej škole neskončilo z mesiaca na mesiac. Ani z roka na rok. Ale po niekoľkých rokoch. To isté musí platiť aj pri investovaní. Využijme pri ňom dlhodobosť, ktorú ponúka a popri tom pracujme na tom, čo nás baví. Viem vám s tým pomôcť.

Pokiaľ sa vám článok páči, poteším sa každému jeho zdieľaniu.