ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Je správny čas na investovanie do akcií komoditných firiem?

 
komoditné f. obrázok.jpg

Investovať do komodít na burze nemusíme iba fyzickým nákupom komodity. Možností je viacero a tie, ktoré sú pri zlate, nájdete v tomto článku. Nebudeme sa zameriavať na ostatné formy, ale vyslovene na investíciu cez akcie firiem, ktoré sú obchodované na burze.

 

Vzájomná korelácia

Cena komodity, ktorú firma na trh dováža, väčšinou ovplyvňuje aj ceny samotných akcií. Sme teda v korelácii. A to priamej. Je to logické, lebo ak rastie cena toho, čo firma pestuje alebo ťaží, rastie aj jej profit. A ak poklesne cena, pôjdu nadol aj tržby. 

Akcie komoditných firiem reflektujú na pohybujúcu sa cenu lepšie. Ak napr. cena komodity vzrastie o 20 %, akcie môžu ísť nahor napríklad 50 a viac percentami. Podobne to ale platí aj pri poklese, čo je zase možnosť dokúpenia.

 

Kedy kupovať a za akým účelom

Komoditné firmy vždy odporúčam kupovať v 2 bodoch:

a) pred očakávaným bull runom na danej komodite alebo dlhodobom minime;

b) pri bull rune v momente korekcie.

Skvelým príkladom situácie a) je rok 2016. Ceny komodít ako také boli na niekoľkoročných minimách. Prakticky komoditu, na ktorú sme sa pozreli, takto vyzerala. Od tohto roku sa odrazili smerom nahor. Už v tomto roku som kupoval akcie firiem ťažiacich zlato a striebro, pretože som na nich našiel niekoľkoročné minimum. Pamätám si, že vtedy začal skupovať aj George Soros, tak by bola škoda nenasledovať kroky toho mága.

Ďalším bodom je moment korekcie pri bull rune. Typickým príkladom bola situácia v marci 2020, kedy sa prepadli trhy ako také. Prišlo mi logické vstúpiť do ťažby zlata a striebra, pretože paniku na trhu je spojená s rastúcimi cenami tohto prestížneho kovu. Tušil som, že na trhu je výplach minimálne týchto firiem iba krátkodobý a po poklese som zainvestoval.

Zasa pokiaľ sú tieto firmy dividendovými aristokratmi, je otázne, či ich držať dlhodobo. Pre mňa musia mať aristokrati dlhodobý rastúci trend, aby som sa nemusel obávať o stabilitu kapitálu. Odporúčam preto nákupy v momente najväčšieho vyklesania týchto firiem. A držať iba určité obdobie. Všetko si ukážeme aj graficky.

A aby tu nebolo zbytočne veľa grafov, ku každej komodite pridám jednu firmu, väčšinou najväčšiu. A na začiatku zhrniem, ako vyzerá ten daný sektor.

 

Zlato

Ak mám okomentovať situáciu ohľadom drahých kovov, tie sa podľa mňa nachádzajú v situácii b) Po výraznom bull rune tu máme korekciu, resp. nejaký útlm alebo pohyb do strany. Po nej očakávam rast ceny, ktorý môže podporiť buď klesajúci dolár, inflácia alebo väčšia neistota na trhoch. Zástupcom zlata bude firma Newmont Corporation, ktorá je zároveň aj najväčšou ťažiarskou. Zameriava sa prevažne ťažbou zlata, ale z drobnej časti aj inými kovmi. Jej graf je tu:

 
 

Vidíme oba spomínané roky 2016 a 2020, kde vidíte prepady a zaujímavé ceny na vstup do grafu, ktoré som opisoval v úvode článku. Aktuálne je v medziročnom zisku približne +5 %, pričom zlato je v strate – 4 percentá. Korelácia je aj dlhodobo veľmi podobná so samotným zlatom. Dlhodobo vypláca aj dividendu, ale jej graf nie je dlhodobo stabilný na dividendového aristokrata. Môžeme preto kupovať iba v určitom bode. Po korekcii a zvážení situácie b) sa vieme baviť o nástupe do grafu aj práve teraz.

 

Striebro

Je to vlastne „kopirák“ zlate, ale na druhej strane koreluje so zlatom rýchlejšie. Medziročne klesá veľmi podobne a to o 4 percentá. Akcie firmy Pan American Silver coporation, ktorá sa zameriava na striebro, majú takýto trend:

 
 

Je to detto ako zlato. Nastala korekcia a myslím si, že striebro nie je na extrémnom maxime a možno uvažovať o jej kúpe napríklad cez akcie tejto firmy. Obe firmy od 2016 postupne zvyšujú dividendy, ale môžeme vidieť, že v období, keď sa kovom nedarilo, boli znižované. Stabilná dividendová aristokracia tak ide bokom.

 

Hliník 

Kovy používané v stavebníctve mali v súvislosti s kvantitatívnym uvoľňovaním a obrovskom dopyte po bývaní prudký rast. Bez ohľadu na prichádzajúce fundamenty vidím všetky tak, že príde na nich aspoň mierny útlm. Pamätajme si, že nič nemôže narastať do nekonečna.

Ako prvý sa pozrieme na hliník. Teraz priložím aj vývoj grafu hliníka. Rast je veľmi podobný ako po kríze v 2009tom. Síce pekný, rýchly, ale podľa mňa nie dlhodobý. Je to presne situácia c), že tento sektor vyrástol extrémne a išiel by som skôr z neho von. 

Známa firma je napríklad Alcoa, na ktorej to pekne vidíme a za rok rastieme približne 164 %. Príležitosť na kúpu tu už moc nevidím.

 
 

Dokonca nevypláca žiadne dividendy a teda oproti ťažiarskym firmám je oveľa menej zaujímavá. Ani sa nečudujem, pretože od 2017eho mala ešte pred rastom ten pokles extrémny. Rovno tu doplním meď a oceľ. Situácia je opäť ako skopírovaná. Freeport-McMoRan Inc. ako firma ťažiaca meď je opäť s podobným rastom ako firma Alcoa, na extrémnych hodnotách. Čakal by som na jej „schladenie.“

V rámci ocele pridávam firmu Nucor. Opäť to isté , extrémny rast. Aj keď vyplácajú celkom príjemnú dividendu, počkal by som na prepad firmy o nejakých 20 – 30 % a potom začal nakupovať jej akcie.

Zároveň informácia pre tých, ktorí sa chystáte stavať vlastný dom, tak taktiež by som počkal na „ochladenie“ cien vstupným materiálov.

 

Ropa

Energetický sektor po problémoch, ktoré zaznamenal začiatkom prvej časti covid krízy, kedy cena ropy prudko klesala, sa ešte úplne nespamätal. Teda ropa áno, ale firmy ťažiace ropu nie. Je tu teda určitá príležitosť. Ak máte radi ropný sektor, odporúčam nájsť si stabilné firmy, ktoré majú napríklad účtovnú hodnotu akcie blízko trhovej. A ktoré majú napríklad dlhodobo vyplácanú dividendu. Jedným z nich je napríklad Chevron, ktorý je dokonca v Dow Jones 30tke:

 
 

Ropa ma síce svoju volatilitu, ale tú by som využil pri nakupovaní, ak nastanú nejaké výrazné prepady ropných firiem alebo tej ktorej konkrétnej firmy. A dividendy si týmto spôsobom vieme kúpou takýchto firiem dlhodobo zafixovať. Samozrejme, ak je spoločnosť stabilným dividendovým aristokratom. Na uhlie nejaký konkrétny názor nemám, ale za to tiež vidím na jeho grafe výrazné extrémy. Príležitosť na zainvestovanie tu nevidím. Prikláňam sa opäť ku situácii c), ktorá predstavuje držať sa od tohto sektora ďalej.

Poľnohospodárske komodity

Zaujímavou môže byť práve pšenica, ktorej cena je v rastúcom trende približne už od uvedeného roku 2016. Samozrejme, je tu veľa faktorov, ktoré ceny môžu ovplyvniť a to je napríklad už len úroda. Na druhej strane, ak sú používané v každodennej spotrebe, je veľká pravdepodobnosť, že dopyt bude po nich aj naďalej. Raz väčší a raz menší.

V rámci poľnohospodárskych plodín príležitosť vidím. A to zamerať sa na firmy, ktoré súvisia s poľnohospodárskymi plodinami. A sú ich spracovatelia. Najväčšou v rámci sektora je Archer-Daniels-Midland Company. Nakupuje, spracováva a predáva viaceré poľnohospodárske plodiny, medzi ktoré patrí aj pšenica. Graf prikladám sem:

Čísla pri nej vyzerajú výborne a naviac vypláca v čase písania tohto článku približne 2,4-percentnú ročnú dividendu. Nie je naviac v takom extrémne ako niekoľké firmy, ktoré som už v tomto článku spomenul. Spôsob, ako hodnotím firmy, či sú alebo nie sú zaujímavý na nákup, uvádzam v mojom kurze expert na akciové trhy, ktorý máte možnosť si zakúpiť.

 

Záver

Komoditné firmy nie sú dlhodobo stabilné a preto odporúčam ich vhodnú analýzu a to, na aké dlhé obdobie ich chceme držať. Pokiaľ teda budeme nakupovať. Ak dlhodobo, tak rozhodne iba tie, ktoré dokážu naozaj narastať. Z uvedených je to najmä tá posledná skupina firiem, ktorá je zameraná na poľnohospodárske plodiny.

Pripravme sa však na to, že väčšinou to bude o trende tých komodít, ktoré firma ťaží alebo pestuje. Vhodnou stratégiou je určite kúpa akcií týchto firiem, pokiaľ sa nachádzajú v nízkych extrémoch. Pri rope si naviac môžeme zabezpečiť zaujímavý dlhodobý dividendový výnos.