ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Podľa čoho si vyberať jednotlivé investičné aktíva?

 
obr investičné aktíva.jpg

poslednom článku, ktorý som vám zverejnil, sme spolu rozoberali jednotlivé aktíva, do ktorých je možné investovať. Je tam väšina z nich. Pri spätnej kontrole som zistil, že na niektoré z nich som zabudol. Doplním ich tu. O tých, ktoré som tam uviedol, som povedal stručný popis. A tu sa dozviete, podľa čoho si každé aktívum vyberám, prípadne na čo mi je potrebné.

 

Cash ako taký investícia nie je, ale je veľmi dôležitý pri dokupovaní. Ak sa vyskytne obdobie, počas ktorého nám hodnota našich investícií klesne. Viď posledná korona kríza. To sme už v predošlom článku rozobrali. Teraz sa chcem zamerať na to, aby sme boli s cashom maximálne v pohode. Nie je nič horšie ako mať zainvestované všetko v aktívach s tým, že počas prepadu môžeme niečo z toho potrebovať. Správne rozvrhnutie peňazí a aspoň 6-mesačná rezerva je naozaj žiadúca. Hlavne, aby sme pri prepadoch nepotrebovali peniaze z aktív vyberať!

Som veľmi rád, že som ju mohol mať vytvorenú najmä počas karanténneho obdobia. Ale zasa pozor! Príliš veľký cash zasa likviduje inflácia. Aby ste sa teda cítili 100 % OK, tých 6 mesiacov bude stačiť. Naviac, za 35 rokov peniaze stratia približne polovicu svojej hodnoty. Takže netreba držať cash zbytočne dlho... 

 

Kúpu zahraničnej meny neriešim ako investíciu. Je to skôr ako nástroj, vďaka ktorému investujeme. Úplným klenotom na investovanie je nielen pre mňa práve americká burza. Na nej môžeme nájsť naozaj všetky sektory, do ktorých sa dá investovať. Na to ale potrebujeme USD. Niektorí ľudia sa obávajú menového rizika, kam bude $ smerovať. Sumárne, je to jedno...

Z dlhodobého hľadiska sa kurz meny vráti skôr či neskôr na pôvodnú úroveň a platí to aj pri USD. Tam sa toho neobávam vôbec. Zo strednodobého hľadiska si treba toto riziko kryť. Pretože ak nastane nastane obdobie ako od 2000 – 2008 alebo 2015 – 2020, zamenený $ by nám žiaľ klesal a pri zámene majetku na vtedajšiu SKK alebo aktuálne euro by nám to vyhrýzlo časť zisku. Keď EUR/USD rastie, za euro dostaneme tak menej dolárov (ktoré vlastníme v investíciách). Ide o menové riziko, proti ktorému sa treba brániť. Ako sa brániť? Viac vysvetľujem vo svojom kurze Expert na akciové trhy, prípadne priamo mojim klientom.

 

Zlato ako také beriem ako defenzívnu zložku v celom portfóliu. Ako poistku proti inflácii, prípadne ak sa stane niečo nečakné. Ak nastanú v ekonomike nejaké problémy, zlato sa berie ako bezpečný prístav a jeho hodnota bude podľa všetkého narastať. Odráža väčšinou infláciu + nejaký ten nadinflačný výnos. Takže suma sumárum, dokážeme ním uchovať hodnotu. Za posledných 25 rokov predstavuje jeho nárast 4,4 % ročne a preto ho mám zastúpené iba ako zlomok portfólia. 

Nehnuteľnosti ako také som v predošlom článku odporúčal tiež. Ako som v tomto článku uvádzal, je ideálne mať aspoň 20 % ceny nehnuteľnosti v cashi. A na ten zvyšok sa nebojte zobrať si dlh. Ja ho mám tiež a budúci mesiac začínam splácať :-)

Ako si vybrať tú správnu nehnuteľnosť? A čo pri výbere brať do úvahy? Viac vám o tom povie Arian v našom spoločnom videu zameranom na investíciu do betónového zlata.

Ja sa tu chcem ale zaoberať inou oblasťou. A to systémom, ktorý už teraz aplikujem v praxi. Majme úver 100.000 € na 30 rokov, so sadzbou jedno percento a splátkou necelých 322 eur. Majme ďalej 600 € príjem z prenájmu a 500 eur celkové mesačné náklady spojené s bytom ako takým. 

 

Máme tri možnosti:

1. splácať 30 rokov;

2. splácať 22 rokov;

3. splácať 18 rokov.

 

Ktorú možno som si podľa vás vybral? Samozrejme, že tretiu! 

Poďme na to postupne. Pri prvej možnosti sa byt prakticky bude splácať sám a hypotéku sa nám štandardne podarí splatiť za 30 rokov. Teda ak tých 100 eur mesačne berieme ako pasívny príjem a minieme ich. Druhou možnosťou je, že 100 € mesačne použijeme na mimoriadne splátky hypotéky banke. Úver tak dokážeme splatiť za 22 rokov. 8 rokov úspora! Celkom dosť. Tento model je fajn, ale využívame s klientami ešte jeden, viac pokročilý. Pokiaľ nám dá banku sadzbu okolo 1 %, avšak z príjmu, ktorý nám ostane (100 €), vieme spraviť okolo 8 percent ročne. Pri investovaní je dôležité mať stabilný a dlhodobý sektor. To ešte budeme riešiť pri akciách a ETF. Dlhodobo tu tak máme priestor na pekný zárobok a peknú tvorbu majetku. Dostaneme sa tak do bodu, že v 18. roku budeme mať z dlhodobej investície cca 45 000 eur, avšak zostatok istiny hypotéky bude okolo 43 000 – 44 000 €. Ihneď tak hypotéku vieme splatiť a dlh je zlikvidovaný.

Pokiaľ by nebude v prenájme, nie je to samozrejme žiadna katastrofa, ale odporúčam nájsť si aspoň tých 100 € práve na investovanie na akciové trhy. Ja ich investujem tiež.

Kombinované stratégie vnímam ako skvelé na vybudovanie renty. V mladom veku. Niektorí investori podľa mňa robia chybu, že celý kapitál používajú práve na vytvorenie pasívneho príjmu. Ten je väčšinou každý mesiac/kvartál/rok rovnaký. A čo je výhodou nás mladých? Máme čas dynamickým tempom budovať naše aktíva. Časť majetku by mala byť určená aj týmto smerom, ale väčšina z neho prevažne na jeho budovanie. Napríklad naša kombinovaná stratégia je u nás za účelom renty. Renta vychádza okolo 1 % mesačne a ja mám túto investíciu určenú vyslovene na pasívny príjem. Z investovaného kapitálu (zlatej sliepky) vyberať neplánujem. Pomer výnosu a rizika tu musí byť skvelý. 

obr korpor. bondy.jpg

Korporátne dlhopisy sú skvelé pre tých, ktorí z nás už máme vybudovaný nejaký majetok a očakávame z neho pasívny príjem. Je to ale iba 1 aktívum. Výber firmy je podľa toho, či má zaujímavú myšlienku, na čo peniaze potrebuje a aká je stabilita jej cashflowu. Dávam si pozor na default dlžníka. Veľkou nevýhodou je, že zainvestovaný majetok ako taký narastať nebude – bude nám z neho chodiť prevažne renta a to by mala byť ich úloha v portfóliu.

Po poslednej nemenovanej kauze som ale s dlhopismi veľmi opatrný...

Akcie

obr akcie vs. bondy.jpg

Akcie ako také mám veľmi rád vo svojom portfóliu, priam najradšej. Ako ukazuje uvedený obrázok – ak nakúpime dlhopisy, niekomu požičiame. To je síce fajn, ale viac sa mi páči systém pri akciách. Dám firme peniaze a som spoluvlastník. Spoluvlastníctvo ako také môže byť kľudne aj zlomkové. Je to v poriadku, lebo dnešná doba umožňuje investovať už od pár desiatok/stoviek eur.  

Pokiaľ zostavujeme akciové portfólio, ja odporúčam predsa len kapitál aspoň 5 000 eur. Nech to portfólio naozaj stojí za to. Stávalo sa, že ľudia v mojom okolí nakúpili akcie príliš zbesilo a následne im popadali. Prípadne nesprávne určili, za koľko majú akcie nakúpiť, nevedeli tiež firmu správne podľa vybraných ukazovateľov oceniť. Alebo kedy správny čas na vstup do tej správnej akcie. O akciách ako takých bližšie hovorím v mojom kurze Expert na akciové trhy. Tam máte možnosť nielenže si vypočuť moje videá, ale po celom kurze automaticky začíname spoločné mentoringy, pretože je nutné dostať to do praxe. Pre cenu kurzu mi napíšte správu, prípadne mi zavolajte a dozviete sa bližšie informácie.

 

ETFká sú posledným aktívom, ktoré je pre mňa zaujímavé. Keď riešim sólo tituly do portfólia, je to poloaktívne investovnie. Keď riešim ETFká, ide vyslovene o pasívne investovanie. Väčšinou sa nerieši krátkodobý vývoj, iba kvalitný sektor, na ktorý je ETF smerované. To nie je niekedy až také ľahké vybrať, pretože základný parameter je, aby bolo dlhodobo rastúce. A ak príde nejaký prepad, napríklad 30 %, je potrebné, aby toto ETFko reagovalo po prudkých prepadoch prudkými nárastami. Inak povedané, správny pomer výnosu a rizika. Taktiež požadujem, aby malo rovnaký alebo vyšší pomer výnosu a rizika ako index S&P500, teda trh ako taký. 

No a pokiaľ si chcete zašpekulovať, vyberte si kryptomeny.