ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Investovanie vs. trading v podaní Petra Sagana

 
foto mobil amzn webka.jpg

Investujete? Alebo ste niekedy zvažovali o investovaní? Som presvedčený, že pokiaľ čítate práve tento článok, tak áno. Prípadne už máte rozsiahle skúsenosti. A taktiež o obchodovaní alebo o tradingu? Ak áno, máte najväčší dôvod čítať ďalej.

Mám skúsenosti s obomi. A preto som sa rozhodol napísať tento článok. Ako nejakého sprievodcu pre vás. Ideálne, ak ste v bode, keď s burzou začínate alebo jednoducho uvažujete iba o tom, že jej môžete venovať oveľa viac času. Niektoré veci napíšem za seba a zo subjektívneho pohľadu, ale celkovo sa budem snažiť dať článku objektívnu „príchuť,“ aby ste sa na základe nej mohli čo najlepšie rozhodnúť.

 

Moje začiatky

U mňa „história“ začiatku bola celkom vtipná. Ale tak by mal poriadny príbeh zväčša začínať! Bol som ešte vtedy na vysokej škole, na internátnej izbe. Asi o druhej ráno ma zo spánku prebrali hlasné emócie spolubývajúceho, ktorý neveril, že cena zlata vtedy poklesla za deň približne o 5 percent. Viem, že vtedy som bol zarazený, prečo ho veci ako je zlato alebo nejaká burza zaujímajú aj o takejto hodine. Ale vtedy to bol jeden z momentov, ktorý na burzu nasmeroval aj mňa.

Bola by to škoda, ak by som to študoval, ale nevedel to používať aj v praxi.

 

Začínal som tradingom, nie investovaním

Po vyhodnotení toho, či radšej tradeovať (obchodovať) alebo investovať som si práve kvôli nízkej výške vstupného kapitálu (ako väčšina študentov) vybral trading. Naviac, počas školy som mal dostatok času, ktorý som mu mohol venovať. Aby sme sa ešte správne chápali, trading pre mňa znamená, že v priemere denne na počítači strávite čítaním nových investičných správ, vstupmi do obchodov, výstupmi z nich a sledovaním grafov aspoň tie 2 hodiny. A ide vám o obchody maximálne na pár dní, resp. týždeň.

Aké to bolo u mňa? Vyzeralo to tak, že prvý rok sa mi relatívne konzistentne darilo. Výnos bol okolo nejakých 40 percent. Ale chcel som na výsledkoch pridať (dokonca ešte vtedy som mal ambíciu živiť sa grafmi na 100 % a od počítača) a preto s rovnakým účtom začal otvárať väčšie pozície. A pamätám si, že čo som budoval na obchodnom účte asi rok, tak to všetko za 2 mesiace odišlo preč.

 
 

A v tomto bode som si uvedomil mýty, ktoré sa o tradingu hovoria:

·      na tradingu dokáže zarobiť každý;

·      trading je ľahká cesta ku zbohatnutiu;

·      stačí prečítať pár kníh a ste majstrom v obore;

·      efektívnemu tradingu stačí venovať pár minút denne;

·      čím viac času denne tomu venujem, tým budem viac ziskový;

·      obchodovanie nie je emocionálne náročné;

·      ak máte rok funkčnú stratégiu, bude funkčná dlhodobo.

 

Poznáte to, venujete sa niečomu dostatočne a máte veľké očakávania. Pri všetkom, čo som napísal, je podľa mňa opak pravdou. Samozrejme, ak sa dostanete do tohto istého bodu, ako som sa dostal ja, treba si povedať, čo ďalej. Ak by som pokračoval, viem, že by som sa stal v oblasti tradingu profesionálom. Bola by to iba otázka času. Tak isto podobný neúspech by nemal odradiť ani vás. Ale nastali veci, ktoré som si sám začal uvedomovať.

 

Prečo som prešiel od tradera ku investorovi

Dôvody, ktoré som si v tom čase uvedomil, boli tieto:

a) nenapĺňa ma tráviť extrémne veľa času za grafmi, ale páči sa mi životný štýl, ktorý umožňujú;

b) viac ma napĺňa čas za grafmi venovať radšej ľuďom a klientom;

c) indexoví investori dokázali byť za ten rok viac ziskoví ako ja pri tradingu;

d) trading je časovo a psychicky náročný;

e) obchodovať na páku je dvojsečná zbraň a vždy je tam riziko straty celého kapitálu.

 

Akonáhle som si uvedomil tieto body, zistil som, že je fajn, že sa venujem burze, ale nebudem jej venovať až toľko času. Jednoducho, nechcem byť trader. A dočítal som sa o viacerých profesionáloch, ktorí sa obchodovaním živili celý život, ale prišla na trh jedna čierna labuť a všetko, čo budovali, zmizlo preč. To sa rýchlo dalo do pohybu a prakticky čas za obrazovkou som radšej začal smerovať na čas pomáhania ľuďom v práci s kapitálom.

 
 
čierna labuť web.jpg
 
 

Ako to v praxi vyzerá

Prvá vec, za ktorú som maximálne povďačný, je vytvorenie si prehľadu o trhu. Ak pravidelne sledujete grafy, spoznáte bližšie investičné nástroje a korelácie na trhoch. Čo sa týka investovania, mám aktuálne svoje investičné účty, ktoré väčšinou pozriem na konci obchodného dňa (po 22:00 hodine, kedy zatvára americká burza. Mám vybratý aj watch list akcií, ktorý väčšinou pozriem na konci týždňa. Viac času trávim burzou väčšinou vtedy, ak mením nejaký titul v portfóliu. A zo správ ma najviac zaujíma makroekonomický vývoj a najväčšie fundamenty. Ďalšie drobné vyhlásenia už detailne nesledujem, ako som to robil kedysi. Predsa len, Peter Lynch nepovedal nadarmo, že „keď venujete denne viac ako 13 minút analyzovaním trhu a predpokladaním jeho vývoja, stratili ste 10 minút vášho času.“

Medzi pasívne stratégie radím práve ETFká alebo riešenia, ktoré mi vytvárajú rentu. Tam je sledovanie približne na mesačnej báze. Čo ale robím väčšinu času? Stretávam sa fyzicky s klientami, počúvam ich potreby, riešim problémy. Veľa problémov, žiaľ, či chceme alebo nie, tak vyriešia peniaze. A často je kvôli nim práve najviac hádok. Baví ma tá cesta klienta, kde začína napríklad s dlhmi a ešte nemá žiaden prebytkom. Ale postupným budovaním majetku už po roku vidíme aspoň čiastočné lepšie výsledky. Nie je nad tú slobodu a možnosť užiť si napríklad slnečný deň tým, čo nás baví.

 

Swing na trhu

Je vec, ktorú využívam tiež. Nesledujem pravidelne grafy, ale pokiaľ vidím zaujímavú akciu, ETFko alebo iný nástroj vhodný na kúpu, idem do toho. Nielen sám. To isté odporúčam každému z vás. Je to vec, ktorá nie je časovo náročná, ale treba mať prehľad. A v tom mi tiež dosť pomohli traderské začiatky. Viete tak identifikovať, čo sa vlastne na trhu deje. Majte grafy a zákonitosti burzy zvládnuté aj v praxi, aby ste nemuseli strácať výraznú časť dňa ich sledovaním.

 

Záver

Poďme to teda zhrnúť. Trading je ťažký. Nie je to ľahká cesta. Ak sa vám aj na začiatku niečo podarí, väčšinou ide začiatočnícke šťastie. Pokiaľ ale chcete byť profesionálnym investorom, je podľa mňa nutné tomu venovať aspoň 2 roky viac intenzívnemu sledovaniu grafov základných nástrojov na burze – indexov, komodít, niektorých akcií a menových párov. A ešte je dlhá cesta pred vami.

Ak začínate, založte si jeden účet na trading (s minimálnym kapitálom) a popri tom investujte pasívne. Je to beh skôr na dlhú trať, ale postupne uvidíte, ako to pôjde. Porovnajte si výsledky oboch stratégií. A pokiaľ tradingu venujete veľa času, výsledky by mali byť oproti pasívnym stratégiám v percentuálnom vyjadrení aspoň 2-násobné. Ak nie sú, môžete investovať skôr pasívne. Budete tak viac ziskoví a voľný čas môžete využiť podľa seba. Napríklad akciový index S&P500 spravil za posledný rok zhodnotenie cez 30 %. Vy by ste mali tradingom spraviť viac:

 
 

pasívnymi stratégiami investovania pomáham klientom a môžem pomôcť aj vám.