ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Sú akcie Kofoly dobrou investíciou?

 
https://strategie.hnonline.sk/marketing/1662886-vianocne-prasiatko-od-kofoly-ma-strnast-rokov

https://strategie.hnonline.sk/marketing/1662886-vianocne-prasiatko-od-kofoly-ma-strnast-rokov

Kofola je najmä na československom trhu známa spoločnosť a tiež značka. Viac ľudí to môže motivovať o investovaní do nej, keďže na trhu je zastabilizované. Poďme sa bližšie pozrieť na to, ako by vyzerala investícia do nej a čo je pri nej rozhodujúce. Chcem vám ukázať, že aj pokiaľ ide o takéto známe spoločnosti, je veľmi dôležité pri investícii spraviť dôkladnú analýzu. Ukážem vám, ako na to.

 

Sektor investície

Prvé, čo si všímam vždy pred každou investíciou, je sektor, do ktorého sa investuje. Je dôležitý. Môžete mať kvalitnú firmu, avšak stačí, že nie je v aktuálne v sektore v dobrom trende a to sa môže prejaviť aj na zisku. 

V prípade Kofoly ide o sektor beverages, teda nápoje. Pred pár mesiacmi sme tu mali mimoriadnu situáciu týkajúcu sa korona krízy. Tento sektor bol v tomto období podľa môjho názoru výborný. Na druhej strane, pri spoločnostiach, ktoré sú známe a etablované na trhu, môže byť rast obmedzený.

 

Aktuálna situácia

Tá bola rozpísaná už prakticky v predošlom odseku a týkala sa najmä situácie s korona krízou, ktoré sme tu ešte nedávno mali. Dajme si otázku - čo sa kupovalo, keď bola kríza? Nápoje ako také na tomto zozname boli. Tento sektor bude zaujímavý prakticky stále, pretože nápoje ako také kupované budú. Nahradiť vodou sa dajú iba čiastočne. Nebavíme sa len o samotnej kofole, ale aj ďalších značkách, ktoré sú v portfóliu zastúpené:

 

Obr. č. 1: Značky, ktoré patria ku Kofola

Československo, a. s.

Vývoj cien akcií

Kofola bola pre investorov zaujímavá svojou dividendou. Keďže sú dividendové tituly zaujímavé, nie vždy sú pre investora výhrou. Marcová výška dividendy bola na úrovni 6,6 %. Pokiaľ by sme poberali posledné 4 roky dividendy z firmy na tejto úrovni, je to spolu pre nás výnos 26,4 % investovaného kapitálu. Keby sme ich nereinvestovali, samozrejme. Avšak, akcie poklesli v rovnakom období o 48 %. 

To pre nás nie je moc veľká sláva, keďže vidíme, že stále by sme boli v strate niekde na úrovni 22 percent. To moc vhodná investícia nie je a posledných 5 rokov to moc veľká sláva teda nebola.

 

Aký je dôvod prepadu

 

Obr. č. 2: Vývoj akcií Kofoly na pražskej burze

 
 
Zdroj: https://www.investing.com/equities/kofola-ceskoslovensko-as

Zdroj: https://www.investing.com/equities/kofola-ceskoslovensko-as

 
 

Hlavné zlomové body prepadu boli dva. V roku 2018 sa rozhodol akcionár CED group predať svoj 8,5-percentný podiel vo firme za cenu 270 CZK. Ceny akcií sa tak prepadli do okolia tejto ceny. A keď to prepočítame percentuálne, dosť prudko. A firme ako takej nepomohla ani situácia týkajúca sa korony, keď od začiatku roku v najhlbšom prepade strácali 28 percent. 

 

Čo pri investícii rozhoduje

Pre mňa je to najmä stabilná, ideálne dlhodobo rastúca cena akcií, do ktorých investujeme a samozrejme, zaujímavý sektor. Tržby spoločnosti majú pokles za posledné 3 roky na úrovni 8 percent. Zaujímavá na nich by bola možno dividenda, ktorá bola ešte v marci na úrovni 6,6 % a teraz bude podľa všetkého pozastavená. Akcie sa naviac celkom ťažko spamätávajú zo vzniknutých prepadov. Pri firmách ako takých hodnotím aj ďalšie ukazovatele, o ktorých viac hovoríme spolu s Jakubom Kraľovanským v našom VIP kurze expert na akciových trhoch.

 

Kam investovať v prípade beverages

Odporúčam vybrať časť spoločností z US trhu a časť z EU trhu. Pri US trhu je najvhodnejšou alternatívou, ktorá nič nepokazí, práve Coca-cola. Síce je od 2016teho cena akcií nezmenená, avšak za to stabilná. Coca-cola vypláca naviac dividendy, ktorých výška je aktuálne 3,73 %. Ak by sme ich neinvestovali a iba vybrali, máme výnos pri nezmenenej cene akcií približne 14,92 %. Vhodné teda práve pre rentiérov, ktorí si chcú pravidelne nechať vyplácať dividendy.

 

Obr. č. 3: Akcie spoločnosti Coca-Cola

Jedna spoločnosť bude aj z európskeho trhu a je ňou výrobca (nielen) tonicov Fever-Tree. Od roku by sme mali pri investovaní do nej približne 4-násobok investície a k tomu ešte drobný dividendový výnos. Jej tržby narastajú zaujímavým tempom. Pozrite si graf sami...

 

Obr. č. 4: Akcie spoločnosti Fevertree Drinks Plc

A zhrnutie na záver

Investovanie ako také nie je ľahké a spoločnosti, ktoré sú v portfóliu, by mali byť pedantne vyberané. Veľakrát nepomôže, že firmu, do ktorej chceme investovať, poznáme iba po mene. Okrem toho si pozrite, ako sa darilo za posledný rok najväčším svetovým korporáciám prevažne z iných sektorov

S investovaním a nielen do nápojových firiem vám dokážem pomôcť. Neváhajte ma kontaktovať a rád pomôžem pri vybudovaní vášho portfólia.

Pokiaľ sa vám článok páčil, budem rád za komentár, ktorý necháte pod ním, prípadne za jeho zdieľanie.