ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Čo sú to SPACs? A investoval som už niečo do nich?

 
SPAC foto web.jpg

Slovo SPAC sa v investičnom svete objavuje viac a viac. Keď som ho zbadal prvýkrát, nedával som naň veľký dôraz, ale následne som začal zisťovať viac a viac. Čo znamená? A oplatí sa do toho investovať? Čítajte ďalej.

Skratka pozostáva zo štyroch písmen a znamená special purpose acquisition company. Ide o firmu, ktorá je založená vyslovene na akvizičný účel. Teda vieme, že približne do 2 rokoch má prebehnúť akvizícia aspoň s jednou inou firmou. Peniaze získava od širokej verejnosti investorov a tí prakticky ešte nevedia, čo sa s nimi bude diať. Zakladateľ to môže naznačiť, ale aká bude realita, to pri investovaní nevieme. Ak to mám vysvetliť jednoducho, ak by som chcel založiť SPAC, vybral by som od vás peniaze a vy mi musíte veriť, že ich do budúcna zhodnotím a spravím s inou firmou nejakú zaujímavú akvizíciu.

Nazývajú sa aj ako shell companies (škrupinové spoločnosti). Zo začiatku nemajú žiaden kapitál, obchodné aktivity, zamestnancov alebo kancelárie. Poďme si to ukázať v praxi. Prikladám vám tu 10 najväčších shell companies:

 
 

Otvorme si prvé 3 a ani v jednej nenájdeme viac ako 4 zamestnancov. Veď spravidla majú na starosti strategické kroky CEO firiem a úzky kolektív okolo nich. Druhá najväčšia firma, Pershing Square Tontine Holdings, Ltd., patrí známemu investorovi Billovi Ackmanovi. A miliardy tak pripradajú viac-menej na zakladateľa, čo vôbec nie je zlé. Rozhodne sa s tým dá niečo robiť.

Výhodami je, že aj bežná firma sa takýmto spôsobom môže prakticky dostať celkom rýchlo na burzu. Keďže nemajú veľa obchodných aktivít, ocenenie vie prebehnúť dosť rýchlo. A to nie roky ako pri niektorých IPO, ale dokonca do pár mesiacov. Výhodou pre zakladateľov je, že sa vedia dostať pomerne rýchlo ku cudziemu kapitálu. Samozrejme, treba mať vybudovaný medzi investormi nejaký ten brand, aby vedeli, že pokiaľ budú investovať ku vám, budú investovať správne. A dopĺňam, že investujú do zaujímavých sektorov.

Nevýhodami, naopak, sú tie, že nevieme, do čoho presne investujeme. Takže ťažko predpokladať nejakú budúcu mieru návratnosti kapitálu. SPACs sú ďalej nákladné. Založenie je síce rýchle, ale treba si zaň priplatiť. No a na záver – pokiaľ ste zakladateľom, ktorý nie je moc známy, treba investorov presvedčiť, prečo by mali dať kapitál práve vám.

Firme následne budú vydané akcie, ktoré sa obchodujú na burze. Ešte prikladám stručný obrázkový príklad, ako taký systém pri SPAC firmách funguje. SPAC musí mať aj svoju materskú spoločnosť:

 
 

Príbeh Virgin Galactic

Firiem, ktoré takto začali takto na burze, bolo viacero. A to aj z tých známych. Napríklad Nikola, ktorá je výrobcom elektrických automobilov, začínala ako SPAC. Ďalším príbehom je Virgin Galactic Holdings, Inc..

Z príkladu Nikoly vidíme, že pri založení vystupovala ako shell company a neskôr sa jej sektor zmenil na auto manufacturers. Podobne aj Virgin Galactic, ktorý je teraz už v sektore aerospace & defense. Na akcie Virgin Galactic mám takýto názor. Spoločnosť Virgin Galactic spravila svoju akvizíciu s firmou Social Capital Hedosophia. Vzniklo tak partnerstvo, ktoré bude ako jedno z mála podporovať komerčné lety do vesmíru.

 

Môj investičný prístup

Som prevažne hodnotový investor a za čím nevidím hodnotu alebo v čom sa ťažšie určuje, do toho neinvestujem. Podobne to platí aj pri týchto škrupinových spoločnostiach. Do žiadnej z nich som zatiaľ neinvestoval a ani neplánujem. Grafy dvoch najväčších a to Churchill Capital Corp IV a Pershing Square Tontine Holdings, Ltd. vyzerajú takto:

 
 

Kto si nájdete v týchto firmách nejakú hodnotu alebo investičnú príležitosť, tak odporúčam ju využiť v reakcii na prichádzajúce správy a maximálne s kapitálom na úrovni 10 % hodnoty obchodného účtu. Nie viac. Tieto firmy nevidím ani tak na držanie, ale skôr na pár mesiacov a na využitie príležitosti. Dlhodobý rast je pri nich dosť otázny, najmä ak to porovnám s inými hodnotovými firmami. Pripravte sa aj na extrémne vysokú volatilitu a príliv špekulantského kapitálu. Churchill Capital Corp IV stratil z najvyššieho bodu približne 50 % svojej hodnoty, čo je dosť. Preto treba byť maximálne opatrný.

Pokiaľ máte otázky na SPACs alebo na iné veci týkajúce sa investovanie, neváhajte sa mi ozvať.