ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

10 anglických investičných pojmov, ktoré musíš ovládať

 
pojmy obrázok web.jpg

Neplánujem ísť do základov. Čo je to akcia, dividenda, investícia a pod. Idem sa zamerať na zložitejšie pojmy, ktoré by mal každý investor ovládať. Minimálne ten, ktorý investuje do akcií a ETFiek. Prvým alebo lepšie povedané „nultým“ pojmom je FOMO efekt. Ten máš odo mňa ako bonus a vysvetľujem ho v tomto článku.

1. ETF alebo tzv. exchange-traded fund je špeciálny fond, ktorý slúži na investovanie do indexu, konkrétnej krajiny, sektora a pod. Väčšinou sa vyznačuje tým, že je efektívnejší. Teda má nižšie náklady ako bežné fondy, keďže nie je potrebný pravidelný zásah portfólio manažérov. A napríklad v prípade podmienok SR platí, že pokiaľ investujeme dlhšie ako 1 rok, výnosy sú kompletne oslobodené od dane z príjmu.

2. Hedge fund je opäť špeciálny fond, ktorého cieľom je ochrániť kapitál investorov v rôznom trhovom prostredí. Teda minimalizovať riziká a maximalizovať výnosy, prípadne prekonať rast trhu ako takého. Má aktívne prístup ku riadeniu portfólia a preto je väčšinou drahší ako ETFko 

3. Expense ratio. Je pojem, ktorý vyjadruje celkové náklady spojené s nejakou investíciou. Udáva sa štandardne v percentách, pretože iba vtedy má jeho interpretácia zmysel. Pri ETFkách je stanovený priamo v štatúte fondu. Napríklad toto ETFko má expense ratio (ER) na úrovni 0,19 % p. a.: 

 
 

Pri akciách ho určujeme týmto vzorcom:

Zdroj: vlastné spracovanie

Zdroj: vlastné spracovanie

 
 

Teda ak nakúpime u nejakého brokera akciu za poplatok 5 USD za nákup, 5 $ za predaj a 5 USD priebežné poplatky a akcie okrem toho nakúpime spolu za 1.000 USD, naše ER je 1,5 % (15/1000x100).

4. Break even súvisí s ER. Pokiaľ nám akcia alebo fond vyrastie o 1,5 %, ktoré sme si definovali ako ER, sme na bode break evenu, teda na nule. Ideálne je si to určiť priamo na cene daného nástroja. Teda ak sme za týchto podmienok kupovali akcie nejakej firmy za 100 $, tak keď k tomu pripočítame 1,5 %, break even cena bude na úrovni 101,5 USD. Po prekonaní tejto ceny začneme tvoriť reálny zisk.

5. Ex-dividend date predstavuje dátum, počas ktorého musíme mať kúpenú akciu niektorej firmy na to, aby sme mali nárok na výplatu jej dividend. Ak má teda firma ex-dividend date napríklad 24. 5. 2021, tak pokiaľ budeme držať v tento deň jej akcie, máme nárok na výplatu dividendy. Akciu musíme spravidla držať až do dňa výplaty dividendy 

6. Stock Split je pojem, ktorý vyjadruje rozdelenie akcií. Pokiaľ ide o bežný split (alebo ja ho volám tzv. „pozitívny split“), firme sa v tomto prípade darí a akciám sa znižuje cena. Poďme do praxe. Firma Apple Inc. (AAPL) mala posledný split 31. augusta 2020. Split sa označil ako 4 : 1 alebo 4-for-1. Akcie stála pred splitom 499,24 $. Zoberme si, že máme na našom akciovom konte spolu 50 akcií AAPL. Znamenalo to, že cena akcie sa vydelila štyrmi, teda nová stála 124,81 USD, ale vy ste dostali 4-krát toľko akcií, teda 50 x 4 = 200 akcií. Pôvodní investori o hodnotu neprišli a tí noví môžu kupovať jeden kus akciu za cenu, ktorá je viac dostupná. V histórii vývoj akcií firmy bude zachytená, samozrejme, posledná zosplitovaná cena:

 
 

Zosplitovať by bolo podľa môjho názoru vhodné aj akciu Amazonu, ktoré stoja cez 3.200 $. Ak zvážime, že chceme budovať portfólio a mať zastúpenie Amazonu v ňom maximálne 20 %, treba nám hodnotu účtu 16 000 USD. Pre retailovú klientelu je to dosť.

Naopak reverse split vyjadruje opačný split. Teda ak akcie firmy prudko poklesli, ideálne pod dolár, spraví opačný split. Split sa označí napr. ako 1 : 4 alebo 1-for-4. Teda ak máte 2 000 ks akcií po 0,5 USD každú, po novom budete mať iba 500 ks, ale po 2 $. Počet akcií sme vydelili štyrmi, naopak cenu vynásobili. Žiadna hodnota sa nestratila. Cieľom je ukázať novým investorom, že akcia ja na trhu za primeranú cenu a nemá nádych pink sheetu, ktorý sa väčšinou obchoduje pod cenou 1 dolára.

7. Blue chip. Ide o pojem, ktorý predstavuje kvalitnú firmu, ktorá má na burze určitú históriu, tiež stabilný vývoj, tržby a kapitalizáciu ideálne v miliardách dolárov. Prípadne dlhodobo vypláca dividendy. Blue chips väčšinou nájdeme v najväčších indexoch ako S&P500 alebo Dow Jones.

8. Yield sa používa väčšinou pri dlhopisoch, ale tiež pri akciách. Pri dlhopisoch znamená výšku ich kupónu (výnosu). Napríklad 10-ročný americký dlhopis, ktorý je najznámejší, má 10-ročný výnos na úrovni 1,62 % p. a.. Berie sa teda ako výnos zo stabilnej investície. 

1,623 foto.jpg

Na jednej strane sa s ním porovnáva celková výkonnosť akcií alebo ETFiek, ktoré máme v portfóliu, ale tiež dividend yield, teda dividendový výnos konkrétnej akcie, akcií alebo ETFka. Ak by malo naše portfólio dlhodobo nižší výnos ako je toto číslo, neoplatí sa nám investovať a radšej nakúpiť dlhopisy. Aktuálne to v praxi môže nastať len pri stratových akciách/ETFkách.

9. Margin predstavuje požičané peniaze od iného subjektu, prevažne brokera, na investíciu. Ako všetko ostatné, margin je dvojsečný. Ak dáme vlastný kapitál 5 000 eur a broker nám doloží ďalších 5 000 eur, máme tak dvojnásobný kapitál. Ak daná akcia vyrastie napr. o 25 %, z investovaných 10 tisíc máme výnos 2 500 €. Brokerovi vrátime jeho pôžičku (5 000 eur) aj s určitým percentom, ktoré je väčšinou vyššie ako keby sme si požičali peniaze z banky. Celkovo ale sme v pluse 2 500 € - poplatky zaplatené za požičanie kapitálu.

Ak ale akcia poklesne o 25 %, máme mínus z celého kapitálu na úrovni jednej štvrtiny. A teda ostane nám z toho 7 500 eur. Brokerovi musíme 5 tisíc požičaných vrátiť (aj s úrokmi) a nám ostáva teda 2 500 eur (mínus poplatky), teda iba 50 % pôvodného investovaného kapitálu. Ak by sme investovali našich 5 tisíc eur, strata by bola iba 1 250 eur. Na margin si dávajte extrémny pozor! Odporúčanie = nepoužívať.

margin foto.jpg

10. Buyback znamená spätné odkúpenie akcií firmou. Spoločnosť tak môže spraviť z viacerých dôvodov. Či už má prebytok hotovosti, chce posilniť dopyt po svojich akciách alebo jednoducho nevidí iné, lepšie príležitosti na trhu. A do rozvoja vlastnej firmy tiež neplánuje investovať. Spätný odkup akcií podporí ich cenu a väčšinou priláka ďalších investorov, aby tiež investovali.

Pokiaľ sa vám článok páči, nebojte sa zazdieľať ho s vaším investičným okolím.