ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Čo je vhodné spraviť pri investovaní hneď na začiatku roka?

 

Na začiatku roka vždy odporúčam nastaviť si stratégiu na tento rok. Môže vám pomôcť držať sa investičných trendov, ktoré nás sprevádzali v roku 2021 a niektoré z nich vás môžu sprevádzať aj v tomto roku, 2022. To je samozrejme otázka ročnej budúcnosti.

Dôležitejšie je však stanoviť si investičné ciele, ktoré máme. Stanoviť ich môžeme aj týmito spôsobmi. Každý z nás je iný investor a tak môže očakávať úplne iné výnosy. Niekomu napríklad bude stačiť prekonanie inflácie, niekto sa chce zamerať napríklad na prekonanie benchmarku, ktorým môže byť index.

Na čo sa zamerať pri stratégii? Na viacero vecí. Ako prvou by som začal tou, do čoho vlastne chceme investovať. Nemusí to byť iba jeden investičný nástroj, ale týchto nástrojov môže byť niekoľko. Je to prakticky na nás. Mnoho ľudí vidí príležitosti na trhu a chce ich využiť maximálne. Páka je dvojsečná zbraň, ako všetko ostatné. Jej výhoda spočíva v tom, že sa vieme hýbať rýchlejšie, resp. násobne ako trh. Ale podobne to platí aj pri prepadoch. Prepady sú násobné. Tak môže hodnota účtu postupne klesnúť na nulu.

Prečo to píšem? Lebo je to vec, ktorej sa chcem vyvarovať. Kedysi som páku preferoval, ale keď som si uvedomil, ako presne funguje, okamžite som sa jej začal vyhýbať. A viem, že najviac preferovanými nástrojmi sú u mňa akcie a ETFká, do ktorých plánujem v roku 2022 zainvestovať najväčší obnos (popri svojom podnikaní), ak sa situácia nezmení.

 
 

Ďalej je vhodné určiť si intervaly investovania. Teda to, ako často budeme investovať. Môže to byť mesačne, kvartálne, ročne, príležitostne, naraz alebo v iných pravidelných intervaloch, napr. každé 2 mesiace. Ja investujem vždy každý mesiac (stanovenú sumu peňazí), ale vždy, keď sa mi podarí nazbierať nejakú vyššiu sumu prebytku, investujem tie peniaze naraz, aby som predišiel ich minutiu.

Pokiaľ investujete naraz a kupujete aj aktívum, ktoré je viac rizikové a tým pádom aj viac volatilné, je dôležité, aby ste určili správny pomer, koľko peňazí zainvestujete ihneď a koľko peňazí bude (zatiaľ) v stabilných riešeniach. Prečo je to dôležité? Ak investujete napríklad naraz sumu 10 000 eur, ale mesačne by ste vedeli dokupovať iba za 100 eur a vaša výška rezervy určenej na ďalšie investovanie je 1 000 eur, prepad na tejto investícii môže byť pre vás jednoducho viac nepríjemný ako príjemný. Nedokážete ho využiť vo veľkom. Pokiaľ by ste teda mali celých 10 tisíc zainvestovaných v tomto nástroji. Radšej navrhujem investovať napríklad 7 000 eur do tohto inštrumentu (ak je napríklad teraz cena vysoká) a 3 000 € bude zatiaľ čakať bokom, v prípade prepadu ceny a zainvestovaní viete z tejto situácie viac profitovať.

Je to samozrejme hop alebo trop. Ak prepad príde, pomôže nám to zarobiť viac. Ak nepríde, už dávno sme pri raste tohto inštrumentu mohli realizovať výnosy, ktoré teraz tým pádom nemáme.

Nastaviť si výšku rezervy predstavujú peniaze bokom a teda aj pomimo našej rezervy, ktoré sú k dispozícii na prípadné zainvestovanie. Ak sa teda cítime v pohode mať rezervu, ktorá nám zabezpečí naše prežitie na 3 mesiace a na účte máme ešte peniaze nazvyš, opäť sme nachystaní na prepady, ktoré by mohli prísť.

Pamätajte - kto má peniaze, môže v tom čase zainvestovať. Kto nie, musí si ich požičať. Zaplatí za ne úrok a tým pádom celkovo schudobnie. Kto (správne) investuje, zarobí.

Ďalej je potrebné si zhodnotiť (ak ste to ešte nespravili), aký ste mali vlastne predošlý rok, teda 2021. A zamerať sa naň aj detailne. Či ste investovali disciplinovane, pravidelne, či ste dodržali stratégie a či ste vlastne dosiahli váš investičný cieľ, ktorý ste na začiatku roka dali. Ja sa zameriavam prioritne na porazenie/kopírovanie amerického indexu S&P500. Zhodnocujem, či som ho dokázal prekonať. Ak by bola odpoveď nie, nasledovali by hneď kroky, ktoré bude robiť potrebné na to, aby som ho v tomto roku, 2022, porazil. Ak bol index porazený, vyhodnocujem si stratégiu, ktorú som použil, keď sa mi to podarilo.

Všímam si tiež veľa investorov, ktorí sa menia skôr na trejderov. V príliš pravidelných intervaloch robia nákupy a chvíľu po nich aj predaje. Pokiaľ sa bavíme o investovaní, tak investovanie by malo byť určené na oveľa dlhší čas ako na pár dní, týždňov alebo mesiacov. Jediná výnimka nastáva vtedy, ak si naozaj myslíte, že dlhodobý vývoj sektora stráca svoje čaro, ktoré mal v čase, keď ste do neho investovali. Ideálnym príkladom na takúto investíciu sú komoditné firmy, ktoré majú svoj cyklus, ktorý je na pár rokov zaujímavý a potom treba vedieť, kedy z nich vystúpiť. V dlhodobo rastových sektoroch alebo konkrétnych akciových tituloch nepotrebujete riešiť pravidelné nákupy/predaje.

Tiež sa môžete pozrieť na to, aký pasívny príjem vám portfólio generuje. Teda koľko máte v ňom dividendových aristokratov. Pokiaľ vám firmy posielajú každý rok, kvartál alebo výnimočne mesiac „všimné“ vo forme dividendy za to, že ich máte nakúpené, budete spokojnejšími investormi. Pasívny príjem z akcií má výbornú funkciu aj pri ich prepadoch, kde keď sa firma poklesne a napriek tomu dokáže vyplácať svoju dividendu, investori majú minimálne jeden dôvod akcie aj naďalej držať. A ak je to možné, dokúpiť.

Toľko ku krokom, ktorý navrhujem spraviť. Potom mať už len šťastnú investičnú ruku. Ako si túto investičnú ruku správne nastaviť, vám prezradí aj môj kurz expert na akciové trhy.