ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako byť pri investovaní absolútne v kľude

 
chill foto.jpg

Mnohí z nás sa investovania boja. Môže to byť rizikové. Môžeme niečo stratiť. Možno nie. Mám odpoveď!

Keď som s investovaním začínal, mal som podobné myšlienkové pochody a tak vám prinášam jednoduchý recept, vďaka ktorému som pri investovaní úplne v pohode. Mám tak vopred stanovenú stratégiu v akejkoľvek situácii, ktorá príde. Idem sa s ňou podeliť s vami.

Pripravil som si súhrn a... najhoršie myšlienky, ktoré môžu pri investovaní vzniknúť, sú:

1. Čo ak strata bude taká, že prídem o celý účet?

2. Pokleslo to a ja zrovna teraz potrebujem peniaze, napr. na opravu auta

3. Som viac ako – 50 %, musí to vzrásť o 100 percent, aby som bol na nule 

4. Trhy klesli a obávam sa, že sa to nevráti.

Poďme si ich rozobrať bližšie a čo robím, aby som tieto veci nemusel riešiť.

 

1. Čo ak strata bude taká, že prídem o celý účet?

total loss.jpg

O celý účet je možné prísť iba pri pákových obchodoch. Vysvetľovať som ich aj v tomto článku a pákovým obchodom sa zďaleka vyhýbam. Je najhoršie, pokiaľ máte pozíciu v obchode, ktorá ide proti vám. A vieme, že 1-percentný pokles tohto nástroja vás môže stáť na účte týchto percent niekoľko! Strata sa začne stupňovať a treba naozaj rýchlo myslieť a najmä konať. Práve v nej však nastáva veľa chýb.

Pri investovaní je dôležité, aby sme mali taký nástroj, pri ktorom je veľmi nízka pravdepodobnosť vynulovania nášho celého účtu. Veď už len zo samotnej definície investovania vyplýva, že investovanie je „činnosť, kde po hĺbkovej analýze nástoja, do ktorého investujeme, skončíme po dostatočne dlhom čase v zisku.“ Analýza nástroja môže byť teda dobrá, ale pokiaľ použijeme pákový obchod, môžeme skončiť s celým obchodom na nule. 

Tak isto, pokiaľ investujeme do rizikových spoločností, majetok nám môže výrazne klesnúť. 

RIEŠENIE PRVÉ: vyberte si nástroj, ktorého hodnota z dlhodobé hľadiska narastá alebo najbližšie roky bude v rastovom trende.

 

2. Pokleslo to a ja zrovna teraz potrebujem peniaze, napr. na opravu auta

 
 
i need a dollar foto.jpg
 
 

Stáva sa to často, ako tak počúvam. Dlho to rástlo a zrovna, keď nám treba na niečo peniaze, klesne to. Tento bod sa týka money manažmentu. Pokiaľ máte voľných napríklad 10 000 eur a všetky ich investujete, presne toto môže nastať. Vyberať investíciu priebežne teda vôbec nie je výhra. Pokiaľ si necháte iba malú časť z nich voľnú, stále môže táto situácia vzniknúť. Čo teda s tým robiť?

Odpoveďou je money manažment krátkodobých, strednodobých a dlhodobých peňazí. Využívame na to metódu, ktorá sa nazýva „kýbliková.“ Hovorí presne o týchto troch kategóriách peňazí. V krátkodobých peniazoch, tých „hneď po ruke,“ by mal byť celý mesačný príjem. Teda ak ste osoba, ktorá má 1 000 eur mesačne v čistom, je tam potrebné mať túto tisícku. Nech sa nám dobre počíta. Ideálne sa vyvarovať účtu, ktorý bežne používate. Kvôli čomu? Vaše oči to na tom účte vidia a vedie vás to ku presvedčeniu, že veď peniaze máte. Akonáhle máte, ste smerovaní k tomu, aby ste ich míňali. To je však začiatok konca úspor... Pokiaľ to spravíte šikovne a vytvoríte si napríklad ďalší účet, na ktorý je najlepšie „zabudnúť“ aspoň na istý čas, peniaze sa ušetria. Ja mám takto vytvorené dva ďalšie bezplatné účty a všetko, čo na ne odošlem, je u mňa vedome „zabudnuté.“ Páči sa mi aj vynaliezavosť mojich klientov, ktorí to robia tak, že majú vytvorené účty, od ktorých si schválne nepoznačili údaje. Výber je podmienený osobnou návštevou banky, na čo je nie vždy chuť :D 

Strednodobá rezerva, tá je vhodná na úrovni 3 – 6 násobku mesačné príjmu. Komu ako vyhovuje... Videli sme to predsa v praxi a keďže korona situácia trvala neoficiálne u nás okolo troch mesiacov, trojnásobok mesačnej výplaty by sme mali mať nachystaný vždy. Keby niečo. U mňa je to v pohode, ak mám aktuálne 5-násobok mesačného príjmu na konte a tak som sa zariadil. V modelovej situácii klienta to predstavuje 5 000 eur. Číslo medzi 3 a 6 je ponechané teda na vás. Pokiaľ by ste prišli o prácu, môžete tak byť na 100 % v pohode. Žiadne výdavky nás neprekvapia. A zvyšok, ten môžeme použiť na dlhodobé investovanie Tieto prostriedky tak priebežne potrebovať nebudeme. A čo so zvyšnými štyrmi tisíckami? Napíšem vám ďalej, ako postupovať.

RIEŠENIE DRUHÉ: správny manažment krátkodobých, strednodobých a dlhodobých peňazí, aby sme nepotrebovali priebežne vyberať.

 

3. Som viac ako – 50 %, musí to teda vzrásť o 100 percent, aby som bol na nule 

 
 
50 % zľava foto.jpg
 
 

Tu nadväzujeme na predošlý bod. Priebežná strata 50 percent nie je nikdy príjemná. A znamená, že účet sa nám musí zdvojnásobiť, aby sme boli iba na nule. Odpoveď spočíva v pravidelných kúpach, najmä ak nám náš nástroj, napríklad akcie, poklesnú. Začneme investovať. Prvý mesiac nakúpime, druhý nastane prepad 16 %, tretí o ďalších 16 % a štvrtý a piaty tie isté poklesy. Nečinnosť = priebežná polovičná strata účtu, teda ak nakúpime naraz. 

Čo ak nakúpime za tú istú sumu na päťkrát? Prvý mesiac sme na nule, druhý mesiac – 8 %, tretí mesiac – 15 %, štvrtý mesiac – 22 percent a piaty mesiac v strate 27 percent. Je rozdiel priebežná strata 50 percent, kde musíme na cestu späť získať dvojnásobný rast alebo priebežných 27 percent v červených číslach, kde stačí späť 37 percent? Dosť veľký rozdiel oproti päťdesiatim, však? Prepadové obdobia tak lepšie zvládneme, keď sme pripravení na dokupy za zľavnené ceny. O bližšom manažovaní prostriedkov v akcáich sa dozviete aj v mojom platenom kurze expert na akciové trhy.

RIEŠENIE TRETIE: mať vždy nachystané v dlhodobej rezerve „náboje“ na výhodnejšie dokupovanie.

 

4. Trhy klesli a obávam sa, že sa to nevráti.

 
 
loss foto.jpg
 
 

Kvalitné investícia sa aj po korekcii vráti späť na pôvodnú hodnotu. A napríklad akcie ako také z dlhodobého hľadiska narastajú.

Pokiaľ potrebujete vybrať dlhodobo rastúcu investíciu, neváhajte ma kontaktovať. Páčil sa vám tento článok? Zanechajte mi pod ním komentár, prípadne ho zdieľajte. Ďalšie články nájdete v tejto sekcii. Ak vám viac vyhovuje audio forma, mám pre vás pripravené na počúvanie aj videá.