ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Prečo mať investíciu do akcií radšej ako investíciu do nehnuteľností

 
stock vs. real estate.jpg

Mnohí si možno dávate tú otázku, akú som si dával ja, keď som ešte sedel vo vysokoškolských laviciach. Vedel som, že nehnuteľnosti by mali mať určité zastúpenie v portfóliu, ale ako sa ku nim dostať, pokiaľ ešte nemáme príjem alebo bonitu v banke? Odpoveď bola taká, že treba sa na ne pripraviť. A to nielen cez REITY, ale skôr cez akciový trh.

Začnem tým, čo majú spoločné obe aktíva. Akcie a nehnuteľnosti idú s cenou väčšinou „ruka v ruke.“ Rast akciového trhu je paralelne sprevádzaný rastom nehnuteľností a podobne to platí aj pri poklese. Poďme sa pozrieť na rozdielnosti v prospech akcií.

 

1 Skvelá príprava na kúpu nehnuteľnosti môže byť práve cez akciový trh

Na kúpu nehnuteľnosti, resp. jej časti, sa dá výborne pripraviť vďaka investovaniu do akcií. V súčasnosti je potrebné, aby sme mali približne 20 % celkovej kúpnej ceny nehnuteľnosti vlastné zdroje. Je to preto, aby sa nestal úver na bývanie príliš nákladným. Úroková sadzba pri hypotéke nám až tak nevadí, ale pokiaľ doplníme ku nej spotrebný úver, je to žiaľ skôr zaujímavý biznis pre banku. A nie pre nás...

Dajme si príklad – majme k dispozícii 200 eur mesačne. Máme možnosť sporiť si ich cez stavebné sporenie s čistým výnosom 1 % ročne. O 10 rokov chceme nehnuteľnosť kupovať. Teraz stojí napríklad 100.000 eur, o 10 rokov bude cena dvojnásobná, teda 200.000 eur. Z 200 eur mesačne vytvoríme podľa prepočtu majetok vo výške 20.251 €. 20 % z ceny nehnuteľnosti je ale v budúcnosti 40.000 € (ak počítame s modelom, že podmienky získania hypotéky sa nezmenia). Teda nestačí nám to.

V inom prípade môžeme využiť na odkladanie prostriedkov akciový trh, kde je reálny čistý výnos 9 % ročne.

 

Vývoj majetku s čistým ročným výnosom 9 % p. a.

 
 

A zistíme, že sme na úrovni jednej pätiny požadovanej sumy, ktorú potrebujeme na kúpu nehnuteľnosti. Dosť veľký rozdiel, že? V prípade pomoci s výberom nástrojov, ktoré narastajú tempom 9 % ročne ma neváhajte kontaktovať.

 

2 Akcie sú lepšie speňažiteľné

Speňaženie nehnuteľnosti môže trvať niekedy aj mesiace a závisí od toho, ako rýchlo bude mať kupujúci k dispozícii peniaze a či sa vôbec nejaký nájde. Na porovnanie, na akciovom trhu sa vieme ku peniazom dostať oveľa skôr a prakticky je to rádovo v dňoch. Likvidita pri akciách (alebo fondoch) je teda oveľa lepšia.

 

3 Kvalitnejšie možnosti na dokupy

Ako vypukla pred rokom situácia s covidom, akciový trh začal na to pružne reagovať. Približne za 22 dní prepadov sme zrazu mohli kúpiť napríklad akcie Google so zľavou 30 %. Skvelý výpredaj na takúto firmu!

 

Akcie Google počas začiatku pandémie, 30 % zľava

 
 

Naopak, na nehnuteľnostiach pre nás, bežných smrteľníkov, takéto možnosti neboli. A dokonca, ak by sme Google kúpili naspodu tohto prepadu, prinieslo by to dnes dvojnásobok vloženej sumy. Pri takejto firme to považujem dlhodobo za nízko rizikové.

 

4 Okolie nevidí, aký majetok máte

Zhodneme sa, že pokiaľ si zaobstaráte bývanie, napríklad takýto dom, tak ľudia si všimnú, že nejaký dom máte:

luxury house.jpg
 
 

A tým pádom vedia oceniť, aký majetok máte uložený napríklad v nehnuteľnostiach. Tak isto dá sa to dohľadať aj v katastri nehnuteľností ako takom. Vyhľadávanie je možné podľa mena a súkromie informácií sa tak výrazne stráca.

V prípade, že vlastníte akcie, nikto z vášho okolia nevie, že nejaké máte a koľko máte v nich investované. Súkromie je na mieste.

 

5 Menšia potreba informácií + daňové hľadisko

Na to, aby sme mohli začať na akciovom trhu, nám netreba až toľko informácií, pokiaľ to máme porovnať so situáciou, keď sa chystáme kúpiť nehnuteľnosť. Investovať sa dá okrem kvalitných firiem aj do ich skupín firiem (indexov), ktoré sú väčšinou efektívnejšie.

No a spomeniem tu ako parameter aj daňové hľadisko. Obe aktíva sú oslobodené od dane. Akcie alebo ETFká vtedy, ak ich máme v držbe dlhšie ako 1 rok, nehnuteľnosti aktuálne po 5 rokoch. Pokiaľ sa stane, že peniaze potrebujeme už po 1. roku investície, ale zasa skôr ako za 5 rokov, predaj akcií/ETFiek tak pripadá viac v úvahu.

Dobrou správou je, že či už zvažujete o investícii do nehnuteľností alebo o investícií do akcií, s obomi vám dokážem pomôcť.